Hun expert op dit gebied geeft aan dat vershoud- of zilverfolie in principe prima gebruikt kan worden in de vriezer, maar dat aluminiumfolie niet altijd ideaal is. Er wordt ons verteld dat u dit soort folie beter niet kunt gebruiken om heel zure of zoute producten in te verpakken of af te dekken.
De aluminium folie schalen kunnen worden verhit en gebruikt in ovens tot 250c en kunnen ook worden gebruikt in de vriezer.
De groei van bacteriën is helaas niet het enige gevaar als het op het verpakken van voedsel in aluminiumfolie aankomt. Aluminium reageert namelijk sterk met zout en zuur. Door zoute of zure levensmiddelen in aluminiumfolie te verpakken, lost het aluminium op en komt het in je eten terecht.
Bewaar de vershoudfolie niet in een keukenla, maar leg 'm eens in de vriezer. De vrieskou zorgt er namelijk voor dat de statische elektriciteit tijdelijk verzwakt. Net als de moleculen in kunststof als die aan een ander klimaat wordt blootgesteld.
kilo in fatsoenlijke diepvrieszakjes (boterhamzakjes of andere plastic zakjes kan je niet gebruiken, die zijn niet geschikt omdat ze lucht doorlaten).
Voedsel invriezen in katoen
Een beetje een vreemd idee misschien: een katoenen zak in je vriezer leggen. Maar dit is dé oplossing voor het invriezen van brood. Kies bij voorkeur een broodzak van 100% katoen. Een gesneden brood in een katoenen zak invriezen is handig als je boterhammen per stuk ontdooit.
Invriezen bij voorkeur in diepvriesbakjes, niet in plastic zakken. Wikkel lasagne, de ovenschaal, of het bakje, nooit in aluminiumfolie. Dit folie kan afgeven, en de lasagne kan blauw worden.
Vleeswaren in een gesloten verpakking van de supermarkt kun je direct invriezen. Andere vleeswaren verpak je het beste in een diepvrieszak of een diepvriesbak. Lichtdicht verpakken en voorzien van etiket met invriesdatum en natuurlijk naam. In de vriezer leggen en minimaal 24 uur laten invriezen.
Mayonnaise, hollandaise, vla, meringue... Stuk voor stuk overleven ze de vrieskou niet. Ze schiften en krijgen een textuur die je spontaan doet walgen.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Het zal de meeste mensen verbazen, maar aluminiumfolie is een stuk vervuilender dan plastic huishoudfolie. Met de kanttekening dat plastic huishoudfolie dan uiteraard niet in de natuur terecht moet komen. Aluminiumfolie heeft namelijk als nadeel dat er enorm veel energie mee gemoeid gaat.
Even de koelkast in en je kunt het de dag erna weer opwarmen. Helaas dekt aluminiumfolie niet voldoende af en kan er alsnog een hoop zuurstof bij het eten komen. Dit zorgt ervoor dat bacteriën groeien. Hierdoor is je eten de volgende dag niet lekkerder én kan het net zo snel bederven als onafgedekt in de koelkast.
Metaalsmaak. Omdat aluminiumfolie beter tegen warmte kan en isolerende eigenschappen heeft, komt dit effect minder voor als je je brood verpakt in aluminiumfolie. Daar komt bij dat het folie strakker om je brood heen zit dan een plastic zakje, waardoor er ook geen ruimte is waarin condens kan ontstaan.
Is aluminium schadelijk? Aluminium in je eten is bij een gezond voedingspatroon niet schadelijk. Je lichaam neemt het namelijk slechts in kleine hoeveelheden op en voert het via de nieren weer af. De hoeveelheid aluminium die via voeding je lichaam binnenkomt, is te weinig voor een vergiftiging.
Nog één keertje: gerechten die warm moeten blijven, dek je af met de matte kant naar buiten en de glanzende kant naar binnen. Gerechten die je koel wilt houden, dek je af met de glanzende kant naar boven.
Re: Brood met beleg invriezen? Alle vleeswaren zoals ham, boterhamworst, salami, filet american kunnen prima in de vriezer. Mijn moeder heeft het zo jaren gedaan. Kaas kan ook maar wordt bij ontdooien wat korrelig.
Ham kun je doorgaans drie maanden in de vriezer bewaren. Hier maakt het niet uit of het blokjes zijn, pakken, of een hele ham. Ook gebakken ham kan nog drie maanden in de vriezer bewaard worden. Ham als vleeswaren, kun je doorgaans 3 tot 5 dagen in de koelkast bewaren.
Zolang de THT-datum op de verpakking nog niet verstreken is en de verpakking nog dicht is, kun je kipfilet invriezen. Tenminste, zolang deze nog niet eerder is ingevroren! De temperatuur in de diepvries mag niet hoger zijn dan -18°C. Je kunt kipfilet dan tot wel negen maanden bewaren!
Wikkel de schaal in met vershoudfolie (geen aluminiumfolie) Gebruik diepvriesetiketten en vermeld de datum en ingrediënten. Doe de lasagne achterin de vriezer bij -18°C voor maximaal 3 maanden.
Kant en klare maaltijden invriezen
Bij veel kant- en klare maaltijden wordt het afgeraden om deze in te vriezen. Het is mogelijk dat de kant- en klare maaltijd al eens bevroren is geweest en dan mag je die niet opnieuw invriezen. Soms wordt op de verpakking vermeldt dat een product niet opnieuw mag worden ingevroren.
Vriezer. Kant en klaar: doe de bevroren kant en klaar lasagne in de oven en zet de oven aan op 180 graden. Dan ontdooit de lasagne langzaam terwijl de oven opwarmt. En laat de lasagne 60 minuten in de oven verwarmen.
Bewaaradvies: Dit product kan 4 à 5 dagen bewaard worden, mits goed afgesloten in een plastic zak op een schone droge plek. Bij invriezen is dit product 7 tot 8 weken houdbaar. Invriezen moet wel snel en goed gebeuren om de kwaliteit te garanderen. Na ontdooien niet opnieuw invriezen.
Daarom wordt het niet aanbevolen om papier, papieren zakken of karton als verpakkingsmateriaal voor diepvriesproducten te gebruiken, omdat ze een goede afdichting en dus een goede voedselconservering tegengaan.
Vergeten en je zit met een vriezer vol bevroren bier. Maar glas is wel echt een ideaal en duurzaam alternatief voor plastic als het op voedsel bewaren aankomt. Glas heeft dezelfde fijne eigenschappen als RVS. Alleen kan het wel breken.