Handdoeken, washandjes, vaatdoekje, schoonmaakdoekjes en dweilen was je bij elkaar, zonder kleding erbij. Dan kun je namelijk heet wassen, wat goed is voor om zowel de was als de wasmachine te reinigen. Lees handdoeken wassen, voor een handig stappenplan en veel tips. Beddengoed wassen doe je ook apart.
Kledingstukken die in de machine mogen sorteer je eerst per kleur. Houd lichte en donkere kleuren goed gescheiden. Felle, warme kleuren zoals paars, rood, oranje en zelfs geel mag je samen wassen.
Andere soorten textiel kun je namelijk vaak beter heter wassen dan kleding. Witte kleding wassen doe je op 30 graden met wasmiddel voor de witte was. Sorteer de kleding nauwkeurig, zodat het niet gemengd wordt met felle of donkere kleuren. Gekleurde kleding kan namelijk afgeven en de witte was verpesten.
1. Kan ik kleuren en wit bij elkaar wassen? We raden je aan om je kledingstukken op kleur te sorteren - felgekleurde kleding zoals paarse, rode en oranje kledingstukken, kunnen samen worden gewassen, evenals felblauw en groen.
Bij het sorteren van de was maak je eerst 3 stapels op basis van de kleur: Bonte was: gekleurd wasgoed. Witte was: wit wasgoed. Donkere was: zwart en grijs wasgoed.
Grijze was bij witte was? Heb je een grijs kledingstuk, dan kun je dit bij de witte was doen, maar dit geldt niet voor alle grijze was. Het kan eigenlijk alleen wanneer het kledingstuk lichtgrijs is, of al zo vaak gewassen dat het vaal is. Is het donkergrijs, dan kun je het beter met een andere was meewassen.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Was een witte jeans nooit met zwarte of bonte kleding samen. Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen.
Handdoeken en ondergoed kan je ook in de witte was doen, maar je kan er ook voor kiezen om deze apart te wassen op een hogere temperatuur. Je kan het wasprogramma 'katoen' gebruiken en de stoffen wassen op een lage temperatuur van 30°C of 40°C. Gebruik een wasmiddel voor de witte was.
Sommige mensen vragen zich af of je ondergoed apart moet wassen, maar handdoeken en ondergoed kunnen prima samen in de wasmachine en dat geldt ook voor sokken. Let er wel op dat je de juiste kleuren bij elkaar in de wasmachine doet.
Je kunt je ondergoed prima met ander wasgoed wassen. Houd wel rekening met de temperatuur: je handoeken en ondergoed samen wassen in de kookwas is niet zo'n goed idee. Maar boxers en sokken gaan bijvoorbeeld prima samen. Enne, kijk vooral ook even naar de kleur van de kleding die je samen met je ondergoed wast.
Opdrukken en versiersels mooi houden? Doe alle kleding binnenstebuiten voordat je het in de wasmachine stopt. Zo behoud je die leuke opdrukken op je trui. Doe ondergoed en sokken niet bij handdoeken of andere kledingstukken; de vieze geur van sokken en ondergoed kan doordringen in de handdoeken.
Een hogere temperatuur bij het wassen
Vaak wassen we op een temperatuur van 40 of 60 graden. Wanneer je last hebt van gele vlekken in je witte kleding kun je die temperatuur het best een beetje opschroeven. Zet eens in de zoveel tijd een kookwas van 90 graden aan.
In de meeste gevallen kun je ondergoed dus op 30 graden wassen. Is het echter nodig om 'hygiënisch schoon' te wassen (bijvoorbeeld door bovenmatige tekenen van gebruik), dan is 60 graden de beste keuze. Check wel altijd even het wasvoorschrift in je ondergoed.
Hier hebben wij het verlossende antwoord op: je kan de natte was best een nachtje in de wasmachine laten zitten. Als je het 's ochtends meteen in de droger gooit of uithangt, is er waarschijnlijk niks aan de hand. Laat de deur van de wasmachine wel dicht, anders gaat het stinken.
Een witte stof neemt snel andere kleuren op, waardoor het van belang is witte kleding apart te wassen. Hierbij kunnen alle soorten kledingstukken worden samengevoegd, zoals broeken, t-shirts, overhemden etc., zolang deze maar wit zijn.
Niet te hard, dat zorgt ervoor dat de kleur sneller vervaagd. Laat je broek liggend drogen om de pasvorm zo goed mogelijk te houden. Kortom: Na vier tot vijf keer dragen je spijkerbroek wassen en tussendoor lekker luchten. Scheelt ook weer in waterkosten en het is beter voor het milieu.
Broeken. Broeken kun je het beste na twee keer dragen wassen.
Donkere was is alle kleding die zwart, donkerblauw, donkerbruin, donkerpaars, bordeaux- of wijnrood, donkergrijs of donkergroen is. Alle donker gekleurde kleding mag bij elkaar gewassen worden.
witte was die we wassen op 40 graden. Denk aan witte sport shirts/sokken, witte katoenen t-shirts van kinderen, sport bh's ed die niet op 60 graden kunnen.
Sorteer de was op het soort textiel
Voor kleding is 30 graden voldoende. Katoen: kleding was je met het katoenprogramma op 30 graden, beddengoed en handdoeken op 60 graden. Synthetisch: synthetisch of kreukherstellend programma op 30 graden. Wol: wol- of delicaatprogramma op 30 graden, of wassen met de hand.
Voeg aan 4 liter water ongeveer 60 milliliter azijn toe en week je verkleurde was hier een half uur in. Daarna spoel je het wasgoed met koud water na en laat je het opnieuw in de wasmachine draaien. Laat de was hierna aan de lucht drogen.
Als wasgoed heel licht van kleur is (licht blauw of licht grijs) dan kan dit ook bij de witte was. Verder is het goed om kwetsbare stoffen apart te wassen en niet op een te hoge temperatuur.
Grijze was bij de bonte was
Je loopt namelijk het risico je witte was grijzig wordt als je er te donkere kleding in meewast, en andersom geldt dat ook: zwarte was kan afgeven op het lichte grijs van je kleding. Grijze was met gekleurde details kan sowieso beter mee in de bonte was.