Verandert het vaccinatieschema voor mijn kind als ik de 22 wekenprik heb gehad? Ja. In de meeste gevallen krijgt je baby één prik minder en start één maand later. Je baby krijgt het eerste jaar dan een prik bij 3, 5 en 11 maanden.
Uit Nederlands onderzoek blijkt dat baby's, die kinkhoest krijgen, in ongeveer 40% van de gevallen door hun moeder besmet worden en in 10-20% door vader, broers of zussen(2). Als deze mensen zijn ingeënt, is de kans kleiner dat zij anderen, en dus ook baby's, besmetten met een infectieziekte.
Het vaccin beschermt uw baby tegen kinkhoest. Uit verschillende internationale studies blijkt dat het vaccin 90% bescherming geeft bij baby's vanaf de geboorte tot 2-3 maanden oud. U bent zelf beschermd tegen kinkhoest en u kunt na uw bevalling uw baby ook niet besmetten.
De afspraak duurt ongeveer 10 minuten. Wanneer je de 22 wekenprik 2 weken voor einde zwangerschap hebt gekregen, is er voldoende tijd voor overdracht van antistoffen en kan de baby in aanmerking komen voor een vaccinatie minder.
Sterfte door kinkhoest in Nederland
Voor de invoering van een vaccinatie tegen kinkhoest in 1957 stierven jaarlijks ongeveer 200 kinderen aan de ziekte. Tegenwoordig sterft nog gemiddeld 1 kind per jaar aan kinkhoest. Dat zijn vrijwel uitsluitend ongevaccineerde jonge zuigelingen.
Klachten bij kinkhoest bij kinderen
Kinderen moeten soms overgeven van het heftige hoesten. Ze kunnen het benauwd krijgen en blauw worden. Uw kind kan ook veel slijm ophoesten. Een hoestbui eindigt vaak met een lange inademing met een gierend geluid.
Ongeacht hoe slecht een zwangere zich voelt als ze verkouden is, haar baby is veilig beschermd tegen het virus. Hoge koorts, aanhoudend hoesten en tekenen van een echte griep zijn echter een gegronde reden om uit veiligheid een arts te raadplegen.
Je gaat nu maand 6 van de zwangerschap in. Misschien heb je in het eerste trimester al last gehad van indigestie en brandend maagzuur.
Dit vaccin is gratis als u het via Vaccinnet bestelt. De patiënt betaalt dan alleen de consultatie bij de arts om het vaccin te laten toedienen.
Door de 22 wekenprik maakt het lichaam antistoffen aan
Deze komen via de placenta bij de foetus terecht. Om te zorgen dat de baby voldoende antistoffen heeft bij de geboorte, wordt aangeraden de prik vanaf 22 weken te geven/ krijgen.
Als je last krijgt van de prik, is het meestal zo dat de huid wat rood is op de plek waar de prik gegeven is. Die plek kan ook een dag of twee wat hard aanvoelen. Ook kan je bovenarm wat pijn doen. Het beste is om dan je arm gewoon te blijven gebruiken.
Iemand die ingeënt is tegen kinkhoest kan het ook krijgen, maar is meestal minder ziek. Ook als je kinkhoest hebt gehad, kun je toch opnieuw kinkhoest krijgen. Vooral jonge baby's die nog niet zijn ingeënt kunnen erg ziek zijn door kinkhoest. Zwangere vrouwen die kinkhoest hebben, moeten met hun huisarts overleggen.
10. Beschermingsduur en revaccinatie. Uit onderzoek blijkt dat vaccinatie met het acellulaire kinkhoestvaccin ongeveer 4-6 jaar bescherming biedt (Gezondheidsraad 2015, Wendelboe 2015).
Kinkhoest begint met een verkoudheid. Kinderen krijgen daarna vaak heftige hoestbuien, met veel slijm. Na zo'n hoestbui komt een lange inademing met een gierend geluid. Soms ook met overgeven.
Kinkhoest begint vaak met klachten die lijken op een gewone neusverkoudheid. Daarna begint het hoesten. Dit kan uitlopen op lange hoestbuien, waarbij taai slijm wordt opgehoest. Het lange hoesten kan gevolgd worden door een piepende inademing.
Kijk en luister naar uw kind
De eerste signalen van een benauwdheid zijn over het algemeen: hoesten, piepen, snel ademen en een snelle hartslag. Eten en drinken gaat vaak moeizaam, en het kind is humeurig of wil niet spelen. Vaak kunt u ook aan de houding van uw kind zien of er sprake is van benauwdheid.
Als je de kinkhoestvaccinatie vanaf 13 weken in je zwangerschap hebt gehad is een tweede vaccinatie tijdens deze zwangerschap niet meer nodig. Meestal wordt er voor een reis een DTP Difterie, Tetanus en Poliomyelitis (Difterie, Tetanus en Poliomyelitis)-vaccinatie gegeven.
Na het volledig afronden van de DKTP Difterie, kinkhoest, tetanus, polio (Difterie, kinkhoest, tetanus, polio)-hib-hepB, DKTP- en DTP-vaccinatie schema zijn kinderen voor lange tijd beschermd. Voor hepatitisB zelfs levenslang.
Difterie en tetanus: na de laatste vaccinatie op het negende jaar houdt de bescherming tegen deze ziektes 10 jaar aan. Na die tijd is een nieuwe vaccinatie nodig, als het kind extra kans loopt op een van deze ziekten.
Vanaf nu ga je echt dikker worden, je zult elke week ongeveer een pond aankomen. Je hebt al een stevige buik, maar hij is nog niet superdik. Natuurlijk hoort dikker worden bij de zwangerschap, maar toch kun je behoorlijk schrikken van al die kilo's die eraan vliegen.
baby is nu ongeveer 28,5 cm en weegt circa 440 gram, vergelijkbaar met een koolraap. Deze week vindt de ontwikkeling vooral op en in het hoofd van je kindje plaats. De oren beginnen hun uiteindelijke vorm aan te nemen. Je kindje kan al een paar weken horen, maar het gehoor wordt nu alleen maar beter.
Nu je in de 22e week van je zwangerschap zit, stijgt de overlevingskans van je baby met de dag bij een vroeggeboorte. De kans is gelukkig niet zo groot dat je kindje te vroeg wordt geboren, maar het is wel handig om te weten waar je rekening mee moet houden mocht dit onverhoopt gebeuren.
Heb je ook andere klachten, zoals hoesten, niezen, hoofdpijn of koorts? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand en is een griep of verkoudheid misschien de boosdoener. Hoewel een loopneus of verstopte neus vervelend kunnen zijn, kunnen ze gelukkig geen kwaad voor jou of je baby.
Zwangeren hebben meer risico om ernstig ziek te worden van COVID-19 (en zwangerschapscomplicaties te ontwikkelen). Hierdoor hebben zij meer kans om in het ziekenhuis of op de intensive care terecht te komen. Vaccinatie met een m-RNA vaccin tijdens de zwangerschap is veilig, effectief en voor zwangeren van groot belang.
Honing is veilig voor iedereen ouder dan 1 jaar. Ook zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, kunnen honing eten.