In het algemeen worden oefeningen met meer herhalingen gebruikt om het uithoudingsvermogen van uw spieren te verbeteren, terwijl oefeningen met meer gewicht en minder herhalingen worden gebruikt om de omvang en kracht van uw spieren te verhogen.
Met een zware training is niks mis, maar soms is zwaar gewoon té zwaar. Luister goed naar je lichaam en pas daar je training op aan. Trainingen als CrossFit, bootcamp en krachttraining zijn al jaren razend populair. Effectieve en goede trainingen weliswaar, maar ook intensief en zwaar.
Zwaar gewicht vs licht gewicht
Tenzij je graag enorm wilt groeien in spiermassa, is het handig om beide soorten oefeningen toe te voegen aan jouw trainingsschema. Met de zware gewichten kun je de kracht van jouw spieren trainen, met de lichte gewichten ga je voor uithoudingsvermogen.
De meest voorkomende klachten na te hard trainen
een verzwakt immuunsysteem en dus vaker ziek. concentratieverlies, humeurig en minder eetlust. meer en heviger transpireren tijdens de training. verstoord slaapritme en onregelmatige hartslag.
Trainen als je sterker wilt worden
Het liefst gewichten die je maar 1 tot 6 keer kunt tillen, dit geeft je lichaam de stimulans om sterker te worden. Deze methode wordt ook vaak gebruikt door powerlifters. Doorsnee leden die bij ons aan krachttraining doen trainen over het algemeen niet zo zwaar.
In het algemeen worden oefeningen met meer herhalingen gebruikt om het uithoudingsvermogen van uw spieren te verbeteren, terwijl oefeningen met meer gewicht en minder herhalingen worden gebruikt om de omvang en kracht van uw spieren te verhogen.
Vaak wordt er gekozen voor 3 a 4 sets per oefening. Uit veel onderzoeken (bijv. via deze site) blijkt dat je met 3 sets spiergroepen beter traint dan met 1 set. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met de melkzuurspiegel en spiereiwitten.
Moest je al zuchtend en steunend weer naar boven komen tijdens je laatste paar squats? Juist, dát is een teken van vermoeidheid van de spieren. Wanneer je de laatste reps er met moeite uit moet poepen weet je dat je lekker bezig bent. Probeer niet op te geven maar geef juist een beetje extra gas bij.
Bij trainen met hele lichte of hele zware gewichten loop je tegen allerlei praktische problemen aan. Daarom train je het beste met gewichten tussen de 40%1RM en 85%1RM, dus in de range van 6 tot 30 herhalingen. Daarbinnen is 6-15 de reprange die voor de meeste mensen het prettigste werkt.
“Je traint met lichte gewichten en veel herhalingen voor spierdefinitie”. Of iets dergelijks over “lichte gewichten en veel herhalingen voor strakke spieren”, of voor “droge spieren” of voor “een atletische look”.
Licht gewicht zorgt ervoor dat de oefening in zijn volledige bewegingsbereik wordt uitgevoerd. Bij zwaarder gewicht ben je al gauw geneigd om het bewegingsbereik te verkorten en zo maak je onvolledig gebruik van de beoogde beweging.
Er is geen druk om zwaar te tillen in een BODYPUMP les. De hele workout is in feite geprogrammeerd op veel reps met weinig gewichten. Continue vooruitgang is echter de sleutel om het meeste uit iedere krachttraining te halen, dus je moet meer gewicht tillen naarmate je sterker wordt.
Schouders en bovenrug
Ook het trainen van de bovenrug en de trapezius (spier tussen je schouders en nek) is erg belangrijk. Hoe groter deze spieren namelijk zijn, hoe breder jij zult worden. Daarnaast zul je ook breder ogen wanneer je minder lichaamsvet hebt.
Met krachttrainingen zal je het vlugst resultaat zien; binnen de 1 tot 2 weken. Voeg daar cardiovasculaire oefeningen aan toe om ook je energieniveau en uithoudingsvermogen op te krikken. Dat is al merkbaar na 2 tot 3 weken. Hou er wel rekening mee dat je lichaam went aan alles, ook je workout.
De rug is vaak de beperkende factor tijdens de squat. Als je rug (boven en onder) zwak is, dan zul je nooit zwaar kunnen squatten. Je hams, quads, heupen en billen mogen nog zo sterk zijn, wanneer je rug het niet kan ondersteunen, krijg je nooit meer gewicht omhoog.
Er is geen 'juiste' hoeveelheid om te trainen. Voor de één is vijf uur per week intensieve inspanning al te veel, terwijl dit aantal uur bij de ander veel hoger ligt. Dit aantal uur is voor iedereen dus heel persoonlijk. De symptomen van overtraining zijn daarom ook niet persé af te vinken als checklist.
Het is juist een goed teken! Je hoort vaak dat spierpijn het gevolg is van melkzuur dat zich opbouwt. Dat is niet waar. Door intensief te trainen, verbrandt een spier veel glucose en als de aanvoer van zuurstof tekortschiet, ontstaat er inderdaad een beetje melkzuur (afvalstoffen in de spieren worden melkzuur genoemd).
Deze pijn is niet per definitie een teken van een heftige training of aanmaak van spiermassa. Spierpijn is namelijk afhankelijk van veel andere factoren zoals adaptatie (een nieuwe sport, dus nieuwe belasting voor je lichaam) en de gevoeligheid van de pijnreceptoren in de spiercellen.
Volgens een nieuw onderzoek in Sports Medicine behaal je het beste resultaat als je elke spiergroep twee keer per week traint. Tijdens dit onderzoek analyseerden ze de spiergroei bij mensen die één, twee of drie keer per week trainden in een tijd van een paar maanden.
KRACHTTRAINING. Je moet minstens drie dagen per week met gewichten trainen. Het onderzoek zegt dat op zijn minst minimaal twee dagen per week training nodig is om spiergroei te stimuleren. Hoe je je trainingen structureert en hoeveel dagen je aan krachttraining besteedt, hangt af van je huidige fitnessniveau.