Rijk aan calcium, wat belangrijk is voor sterke botten en tanden. Versterkt de smaak in gerechten, waardoor ze aangenamer en smakelijker worden. Bevat probiotica als het gemaakt is van gekweekte room, wat de darmgezondheid kan ondersteunen.
Alle zure voedingsmiddelen, hoe gezond ook, kunnen schadelijk zijn voor het gebit. Vooral voor zuur fruit moet u oppassen. Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven en kiwi's, maar ook aan de producten daarvan, zoals appelstroop, jam en vruchtensappen. Ook aangezuurd snoep kan schade aanrichten.
Voedingsmiddelen en dranken met veel zuren slijten het glazuur dat uw tanden beschermt , een proces dat tanderosie wordt genoemd. Dit verandert het uiterlijk van uw tanden en opent de deur voor bacteriën die gaatjes of infecties kunnen veroorzaken.
Zowel zure room als crème fraîche staan niet in de Schijf van Vijf omdat ze veel verzadigd vet bevatten. Het is dus het beste ze allebei niet te veel te gebruiken.
Bij tanderosie wordt het tandglazuur aangetast en opgelost door zuren uit voeding, dranken of maagzuur. Tanderosie is dus de slijtage van je tanden door het oplossen van het tandglazuur. Tanderosie is iets om heel serieus te nemen. Tandglazuur kan namelijk op den duur helemaal verdwijnen en komt dan niet meer terug.
Suiker is de grootste vijand van het gebit. Het voedt de schadelijke bacteriën in de mond, die zuren produceren en het tandglazuur aantasten.
Natuurlijke slijtage door het glijden van de boven en onderkaak over elkaar wordt attritie genoemd, bij knarsers kan dat ernstige vormen aannemen. Rond de tandhals kan door het heen en weer buigen van de kiezen tijdens o.a. knarsen, stukken van het glazuur afspringen, dit wordt abfractie genoemd.
Hoewel zure room deel kan uitmaken van een gezond dieet, wilt u het misschien met mate eten . Een dagelijkse waarde van 5 procent is weinig, en 20 procent is veel. Dit betekent dat één eetlepel zure room veel calorieën en vetten bevat, maar weinig vitaminen en mineralen.
Zure room zorgt voor een friszure toets in je gerecht: in een hapje bij het aperitief, of als afwerking van een soep. Zure room geeft altijd dat tikkeltje extra, zoals in een puree, aardappelsalade of dipsausje. Je kan het gebruiken in koude en warme gerechten, en het combineert makkelijk met bv. kip en zalm.
Yoghurt bevat doorgaans minder vet en probiotica dan zure room. Yoghurt met smaak kan echter veel meer suiker bevatten. De ongeparfumeerde yoghurt kan echter een gezonder alternatief zijn voor zure room, als u op zoek bent naar die romige, lichtzure smaak.
Vermijd zure room
Zoals de naam al doet vermoeden, bevat zure room meer melkzuur (waardoor het zijn zure smaak krijgt) dan de meeste zuivelproducten. Dit zuurzuur tast de tanden aan en zorgt ervoor dat ze sneller slijten.
Fruit, vezels en groenten
Het nuttigen van vezelrijk voedsel zorgt voor voldoende speekselaanmaak, wat helpt mineralen te creëren die bescherming bieden tegen tandbederf. Goede bronnen van vezels zijn gedroogd fruit, zoals dadels, rozijnen en vijgen, en vers fruit, zoals bananen, appels en sinaasappels.
Maagzuur kan tanderosie veroorzaken
Maagzuur is erg sterk en kan aanzienlijke schade aan de tanden veroorzaken. Bijvoorbeeld, mensen met boulimia, ochtendmisselijkheid of reflux (die soms kunnen voorkomen zonder dat u het weet) kunnen dit probleem ervaren.
Om je tanden te beschermen en je tandglazuur te versterken, is fluoride een slimme eerste stap. Fluoride hecht zich aan tanden, kiezen en beschadigd glazuur. Met een laagje om je tanden en kiezen is je gebit extra beschermd tegen zuuraanvallen. Je glazuur lost namelijk minder snel op en herstelt sneller.
Deze zuren breken de buitenste laag van je tanden af, waardoor deze zwakker wordt en je vatbaarder wordt voor gaatjes of gebarsten tanden. Dus hoewel het niet helemaal waar is om te zeggen dat voedingszuren erger zijn dan suiker , kunnen ze net zo ernstige effecten op je tanden hebben.
Eet maximaal een- of tweemaal per dag zuur fruit en drink frisdrank en andere zure dranken met mate. Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten. Zuren maken het tandbeen zwakker, waardoor u het makkelijk wegpoetst.
Als je je maaltijden lekker maakt met zoiets al een schepje zure room of crème fraîche dan verhoog je het vetgehalte van je maaltijd. Dat is goed voor de opname van vitamines en na een maaltijd met een hoger vetgehalte heb je minder snel weer honger dan na een magere maaltijd met heel weinig vet.
Na het eten van kaas en zure room vertoonden immuuncellen minder tekenen van ontstekingsprocessen dan na het eten van boter en slagroom. Dit zou kunnen betekenen dat kaas en zure room gezonder kunnen zijn dan boter en slagroom .
Zure room, ook wel sour cream genoemd, is een gefermenteerd zuivelproduct. Dit betekent dat er melkzuurbacteriën aan de room zijn toegevoegd. Deze bacteriën eten de suikers in de room op en maken er melkzuur, wat zorgt voor een frisse, lichtzure smaak en een dikkere structuur.
Bovendien bevat cottage cheese veel minder calorieën en vet en meer eiwitten dan zure room . Een half kopje (105 g) bevat 88 calorieën, 2,5 g vet en 11,5 g eiwitten. Ter referentie: een half kopje (120 g) zure room bevat 238 calorieën, 23 g vet en slechts 3 g eiwitten (9, 11).
Hier zijn enkele voedingsmiddelen die experts u aanraden te beperken bij diabetes type 2: vet vlees (vette stukken varkensvlees, rundvlees en lamsvlees, pluimveehuid, donker kippenvlees) volle zuivelproducten (volle melk, boter, kaas, zure room)
Men denkt dat zure room zijn oorsprong vindt in koumiss (ook wel gespeld als kumiss), een licht alcoholische drank gemaakt van paardenmelk die voor het eerst werd gefermenteerd door het Botai-volk in het huidige Kazachstan . Zij behoorden mogelijk tot de eerste mensen die paarden temden.
Je gebit kan slijten door twee oorzaken: wrijving, zoals bij tandenknarsen en het kauwen op voorwerpen (attritie of abrasie) of het slijten doordat zuur het tandweefsel aantast (erosie).
Kost slechts 20% van een tandartsbitje.
Een bitje op maat laten maken bij de tandarts kost 300€ en daar moet je vaak lang op wachten.