Zoutvlees is gepekeld rundvlees met specerijen. Het gepekelde rundvlees eten we in diverse Surinaamse gerechten. Denk hierbij aan Surinaamse gele pesi soep, okersoep maar ook in pom of gewoon op een broodje.De voorbereiding van het maken van zoutvlees duurt langer dan de bereiding zelf.
Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees, afgeleid van het uit de joodse keuken bekende pekelvlees. Het wordt veel gegeten in de Surinaamse cultuur. Het gepekelde en gekruide rundvlees kan gebruikt worden in pom, een ovengerecht dat vaak op (verjaardags)feesten en familiebijeenkomsten wordt geserveerd.
1kg. Zoutvlees is een gepekeld en gekruid soort rundvlees. Zoutvlees moet allereerst altijd worden uitgekookt, omdat het anders veel te zout is.
Pekelvlees, Pastrami of Surinaams Zoutvlees. Het is allemaal ongeveer hetzelfde. Vlees+veel zout+kruiden.
Pekelvlees is zoals de naam al doet vermoeden vlees dat in de pekel wordt bewaard. De naam is afkomstig uit de tijd van de VOC waar aan boord van de schepen, om de bemanning te voeden, het vlees in houten vaten in pekel werd bewaard.
Pekelvlees komt van de borst van het rund. Het vlees wordt eerst in pekel (een zoutoplossing) gelegd en daarna gekookt. Goed pekelvlees is mals en sappig.
Er zit 2,8 gram vet in 1 voor snee (22 gram) pekelvlees, waarvan 1,1 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Masterbeef is verkrijgbaar in vacuüm pakjes van 250 g en in emmers van 1 kg, 2 kg en 12,5 kg. Voor zoutvlees recepten: www.surinaamseten.nl!
*Kook het zoutvlees nog wel uit voor je het gaat gebruiken. *Het is in de koelkast ongeveer 2 weken houdbaar.
Pastrami (Roemeens: Pastramă) is een soort gerookt, gepekeld vlees. Het komt oorspronkelijk uit Roemenië, waar het vooral van schapenvlees werd gemaakt. Het is in principe hetzelfde als pekelvlees, maar bij pastrami zijn kruiden zichtbaar in het vlees en bij pekelvlees niet.
Het betekent letterlijk gemengd (moksi) vlees (meti) en bestaat uit geroosterde kip, twee soorten geroosterd varkensvlees en worst (fachong). Moksi meti wordt meestal geserveerd met een bijgerecht van gebakken noedels (tjauw min) of van witte of gebakken rijst (Surinaamse nasi).
Het rundvlees dat wij in Nederland kennen als pekelvlees heet in Suriname ' zoutvlees '. Toch zijn er een twee belangrijke verschillen. Het vlees wordt niet alleen gezouten maar ook gekruid met een speciale kruidenmix waardoor het heel anders smaakt. Daarnaast is zoutvlees rauw en peklevlees gegaard.
Rundvlees kun je tot maximaal 4 dagen in de koelkast bewaren. Lamsvlees blijft op de koelste plek van de koelkast 3 – 4 dagen goed. Bereid varkensvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht. Bereid kalfsvlees binnen twee dagen nadat het is gekocht.
Wat is Masterbeef? Masterbeef is het origineel Surinaams zoutvlees ook wel Sowtu Metie of Carnisa genoemd, het populairst Surinaams vleesproduct wat in bijna elk gerecht gebruikt kan worden dankzij de aangename smaak.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Mager, onbewerkt vlees is de beste keuze wanneer je wilt afvallen. Onbewerkt betekent dat het vlees een natuurlijk product is zonder toevoegingen. Een rookworst of hamburger zijn voorbeelden van bewerkt vlees.
Vleeswaren als rauwe ham, rookvlees of salami worden ook afgeraden omdat het rauwe vleeswaren zijn en ziekmakers zoals Toxoplasma gondii kunnen bevatten. Deze mogen na goede verhitting of indien ingevroren geweest (min 2 dagen bij min -12 ℃) wel gegeten worden. Rookvlees en bacon zijn veilig om te eten.
Salami is een worstsoort waarin rauw vlees verwerkt wordt. Bij rauw vlees gaan bij de meeste zwangere vrouwen al gelijk de alarmbellen rinkelen. Er wordt namelijk gewaarschuwd voor Toxoplasmose bij het eten van rauw vlees. Een parasiet veroorzaakt toxoplasmose dat voor zwangere vrouwen een bedreiging kan vormen.
Hoe lang kun je pekelvlees bewaren? Je kunt het vlees dat je gepekeld hebt natuurlijk het beste in de koelkast bewaren voor 5 tot 7 dagen. Als je het in de vriezer gaat bewaren, kun je het nog tot 3 maanden houden.
Het beste antwoord
Pekel wordt gebruikt voor het conserveren van levensmiddelen. Dit wordt pekelen genoemd. 's Winters wordt bij de gladheidsbestrijding van wegen strooizout gebruikt. Het mengsel van zout en sneeuw dat op de weg achterblijft, wordt ook pekel genoemd.
Breng een halve liter water aan de kook en los hierin de benodigde hoeveelheid zout en de suiker op. Eventueel kun je ook nog andere smaakmakers gebruiken. De suiker zorgt later bij het bakken van het vlees voor een betere bruining. Als het zout en de suiker is opgelost kun je de rest van het water toevoegen.
Je hebt ongeveer 1 kopje zout nodig per 2 liter water. Een goede tip is om een rauw ei te laten drijven in het pekelwater. De moet ter grote van een 1 euro muntstuk boven drijven. Te kort gepekeld betekent te weinig zout en een bedorven product, te lang in de pekel en je hebt een oneetbaar product.