Waarschuwing. Hoewel Echinacea gewoonlijk beschouwd wordt als een veilig kruid, is voorzichtigheid echt wel geboden in een aantal omstandigheden waarin de immuniteit onderdrukt of anderszins aangetast is.
Het helpt vooral bij infecties van de luchtwegen, zoals verkoudheid, griep, amandelontsteking en bijholteontsteking. Een goede dosering is 1 ml 3 keer per dag. Je kunt het ook de hele winter doornemen, maar las wel af en toe een stopweek in.
Plantplaats : Zonnehoed staat graag in de zon, maar verdraagt ook lichte schaduw en gedijt op humusrijke, kalkhoudende grond. Echinacea heeft een voorkeur voor een rijke, doch goed doorlatende grond.
Goed winterhard (als 'ie op een droge plek in de tuin staat), maar niet wintergroen (gaat in de winter ondergronds om in het voorjaar weer uit te lopen).
Als je zonnehoed is uitgebloeid, hoef je niets te doen. De uitgebloeide bloemen blijven nog lang decoratief dankzij het dikke hart. Je kunt er ook voor kiezen om de uitgebloeide bloemstengels in de zomer af te knippen. Doe dit vlak boven een zijscheutje, mogelijk gaat de zonnehoed dan nieuwe bloemknoppen maken.
De meest bekende soort is waarschijnlijk wel de Rode Zonnehoed, ofwel Echinacea Purpurea. De Purpurea-soort wordt tussen de 100 en 120 hoog. Hij geeft mooie donkerroze bloemen met een oranjebruin centrum. De bloemen verschijnen in juli en bloeien door tot september of oktober, afhankelijk van het weer.
De bladeren zijn groen en ongeveer 25 cm. hoog. De volwassen hoogte van deze vaste plant is ca. 60 cm.
Kruidenproducten met rode zonnehoed zijn als geneesmiddel goedgekeurd om verkoudheidsklachten te verminderen, voor verbeteren van de weerstand en tegen huiduitslag.
Standplaats en verzorging Echinacea
Zorg voor vruchtbare en goed doorlatende grond. Knip rode zonnehoed in het voorjaar af en geef organische mest. Verjong de plant elke drie tot vier jaar door hem op te nemen, eventueel te scheuren en de jongere delen opnieuw te planten.
Zonnehoed Echinacea purpurea is goed te combineren met allerlei andere tuinplanten zoals Geranium (ooievaarsbek), Lythrum (kattestaart), Nepeta (kattekruid), Salvia nemerosa (salie) en Sedum telephium (herfstsleutel).
Zonnehoed – Echinacea purpurea Magnus is een winterharde plant met mooie roze bloemen met oranjerood hart. Deze langbloeiende plant wordt tot 1 m hoog en heeft een opgaande bossige groei. Echinacea heeft weinig verzorging nodig. Plant voor een mooi resultaat in de border 7 stuks per vierkante meter.
Bloeitijd. Echinacea is een nazomerbloem, ze bloeit vanaf juli tot diep in september. Knip de zaaddozen niet af want ze blijven heel lang mooi. De bloeitijd van de soorten Echinacea purpurea 'Kim's Knee High' en Echinacea purpurea 'White Lustre' ligt van juni tot in augustus.
Echinacea heeft weerstandsverhogende, antimicrobiële (virussen, schimmels, bacteriën, parasieten), antioxidatieve, ontstekingsremmende, pijnstillende en wondhelende eigenschappen.
Een korte, stevig gedoseerde kuur werkt dan als een trein. Gebruik deze hoogste dosering echinacea maximaal 10 dagen achter elkaar. Langer gebruik van echinacea – ook in lagere doseringen – is echter af te raden, omdat het je immuunsysteem doorlopend stimuleert. Dit kost je lichaam energie en heeft weinig zin.
Zoals elk geneesmiddel kan Echinaforce tabletten Sterk 1200 mg bijwerkingen hebben, al krijgt niet iedereen daarmee te maken. Allergische huidreacties zoals jeuk en huiduitslag komen zelden voor. Krijgt u last van bijwerkingen, neem dan contact op met uw arts of apotheker.
Volwassenen en kinderen ≥ 12 jaar. Druppels: 20-25 druppels 3-5×/dag óf Hot Drink: 5 ml 2–3×/dag óf tablet 'Sterk 1200 mg': 1 tablet 2–3×/dag óf tablet 'Junior': 2 tabletten 3–5×/dag.
Hoe maak je het
Snijdt de plantendelen in kleine stukken en doe deze in een afsluitbaar weckpotje. Giet hier de alcohol overheen en laat de plantendelen ongeveer 4 tot 5 weken in de tinctuur trekken. Iedere dag hussel je de inhoud even door elkaar.
Belangrijk om te weten over echinacea
De werking is niet bewezen. Raadpleeg uw arts als uw klachten niet overgaan of als ze erger worden. Bij griep en verkoudheid: na 2 weken; bij keelpijn: na 1 week. Tabletten: voor het eten innemen.
Zonnehoed: Echinacea
Naast een warme, zonnige plek zijn ze ook uitstekend bestand tegen drogere periodes. Net als de vlinderstruik zijn vlinders en bijen dol op de nectar van zijn bloemen, die over het algemeen vanaf juli tevoorschijn komen.
Geef de planten een plek in de volle zon. Als de echinacea niet goed groeit (en bijvoorbeeld na een winter helemaal niet meer terug komt) dan is mogelijk het volgende aan de hand: Ze staat op té zware en natte grond, het is géén kleiliefhebber! Nu zijn er mensen die het jaarlijks tevergeefs blijven proberen.
Het scheuren of delen van een Zonnehoed kun je het beste in het voorjaar of juist in het najaar doen. Je graaft dan de wortelkluit op en deelt deze met een scherpe spade of schep in meerdere stukken. Je kunt dan de afzonderlijke delen opnieuw inplanten.
Echinacea ( rode zonnehoed of zonnehoed) snoeien. Knip in september, als de plant volledig is uitgebloeid, de dode bloemstengels tot op de grond af. Of laat een aantal stengels met zaad gevulde kegels staan. Vanaf de herfst tot in de winter vormen ze een bron van voedsel voor zaadetende vogels.
Rode zonnehoed (Echinacea purpurea) is een schitterende meerjarige plant voor in je tuin. De roze enkelvoudige bloemen en het rode hart van de Rode zonnehoed lokt vele bijen en vlinders in je tuin. In het najaar, wanneer de plant is uitgebloeid, blijven kleine bruine bolletjes op de stengel staan.
De Echinacea of rode zonnehoed is een hele bekende bloem met ene opvallend groot hartje. Het hartje is rood-oranje en de kroonbladeren roze. Het is een mooie snijbloem en kan ook gedroogd worden voor in droogboeketten. Het is een meerjarig soort, elk jaar is het dus weer genieten.