Voor een mooie huid is het essentieel om een goede SPF boordevol antioxidanten te gebruiken die je gezicht beschermt tegen schadelijke UVA- en UVB-straling en vrije radicalen. Zo ga je niet alleen huidveroudering tegen, maar verminder je ook de kans op huidkanker.
Maaike van Furrow heeft bij esthetisch arts Stephan Marks de vraag gesteld of je een zonnebrandcrème als dagcrème kunt gebruiken. Zijn antwoord is: 'Je kunt je zonnebrandcrème zonder problemen combineren met een ander serum of crème, maar het is wel belangrijk dat je je zonbescherming als laatst aanbrengt'.
Zonnebrandcrème zorgt ervoor dat UV-straling van de zon je huid niet beschadigt. Als je te lang in de zon zit zonder bescherming kan dat schadelijke gevolgen hebben, zoals huidverbranding, huidveroudering en huidkanker. Het is dus belangrijk om je huid goed in te smeren met zonnebrandcrème als je naar buiten gaat.
Zonnebrand kan ervoor zorgen dat talg, vuil en dode huidcellen opgehoopt worden wat de poriën verstopt en uiteindelijk zorgt voor puistjes.
Huid die niet te beschermen is met kleding, zoals het gezicht en de hals, handen en dergelijke, kan beschermd worden met een zonnebrandcrème. Voor goede bescherming moet een crème gebruikt worden vanaf zonbeschermingsfactor (SPF, sun protection factor) 30.
Het nadeel van factor 50
Een zonnebrandcrème met SPF 50 zorgt voor schijnveiligheid. Je smeert minder omdat je denkt dat je de hele dag supergoed beschermd bent. Maar er bestaat geen zonnebrandcrème die je de hele dag beschermd als je je 's ochtends hebt ingesmeerd, ook factor 50 niet.
Factor 30 biedt bescherming tegen 97% van de zonnestralen en factor 50 biedt 98% bescherming. Het verschil tussen factor 30 en 50 is dus minimaal. Wel ben je met factor 50 iets langer beschermd tegen de zon.
Niet te lang
De dunne huid van je gezicht verbrand sneller en als je verbrandt, zul je sneller vervellen. En we weten allemaal wat dat betekent: bye, bruin gezicht. Ga dus zo'n 10 minuutjes in de zon met je gezicht en zoek daarna weer de schaduw op. Wissel dit af en je gezicht zal steeds een beetje bruiner worden.
Kies een zonnebrand met een hoge beschermingsfactor zoals Eucerin Sun Gel-Creme Oil Control SPF 30+ of SPF50+ en gebruik deze op zonnige én op bewolkte dagen.
Onderzoek naar of zonnebrand kankerverwekkend is
Ondanks het alarmerende bericht, adviseert de FDA mensen om wel zonnebrand te blijven gebruiken. Niet smeren is nog steeds zeer gevaarlijk, omdat dat een groot gevaar voor huidkanker oplevert.
Eerst je dagcrème
Zij kunnen je huid ook beschermen tegen de zon die nog door je zonnebrandcrème heen dringt. Er is wel een uitzondering; als je een hele vette crème gebruikt die niet intrekt (denk aan vaseline) en je hebt een zonnebrandcrème met chemische filters dan kan je beter eerst je zonnebrandcrème opbrengen.
Veel dermatologen raden aan om minstens een SPF van 30 of hoger te gebruiken, maar het hangt ook van je huidtype af. Heb je een bleke huid, dan is SPF 50 beter, terwijl je bij een al enigszins getinte huid ook al genoeg kan hebben aan een factor 20.
Maar waarom is zonnebrand zo duur? De prijzen voor een flesje zonnebrandcrème liggen nogal uiteen. Dat heeft voor een deel te maken met de beschermfactor. Een hogere factor zonnebrand bevat meer beschermfilters en die zijn duur, waardoor de prijs van een factor 50 hoger is dan van een flesje met factor 15.
Let ook op de ingrediënten die in de zonnebrand zitten. Hoewel er natuurlijk ingrediënten nodig zijn om te beschermen tegen de zon, zijn er ook ingrediënten die juist niet goed zijn voor onze huid of voor de onderwaterwereld. Denk daarbij aan oxybenzone, een stof die giftig is voor vissen.
Niet voldoende bescherming
Rituals en Hema hebben laten weten dat hun producten inmiddels een andere samenstelling hebben. De oude producten kunnen nog wel in de schappen staan of bij mensen thuis. De Consumentenbond adviseert consumenten deze producten niet meer te gebruiken.
Met de zomer in aantocht heeft consumentenorganisatie Test-Aankoop verschillende zonneproducten getest. In de categorie van zonnecrèmes met een factor 30, behaalde de Solait SPF 30 High Sunmilk van Kruidvat een score van 66 en is daarmee de Beste van de Test van Test Aankoop.
Hoe vaak zonnebrand smeren? Het wordt aanbevolen om een zonnebrand met liefst minimaal SPF30 een kwartiertje voor blootstelling aan de zon aan te brengen. Het liefst smeer of spray je ook elke twee uur bij, vooral als je veel buiten bent, na zwemmen of zweten.
een halve theelepel zonnecrème voor je gezicht; vier eetlepels voor je armen en benen; twee eetlepels voor je buik en rug.
Tenzij je een extreem lichte huid hebt, is gebruik van een factor 15 of 30 vermoedelijk hoog genoeg. Een factor 30 is aan te raden voor mensen met een lichte huid of die last hebben van pigmentvlekken. Ook als je van je zelf weet dat je niet een trouwe smeerder bent is een factor 30 (of hoger) geschikter.
In principe moet je je elke twee tot 2,5 uur opnieuw insmeren."
Zeer hoge beschermingsfactor: SPF 50+
Wanneer je dus onbeschermd 8,5 minuut in de zon mag, kan je met een zonnebrandproduct met factor 50, 425 minuten in de zon. De UV kleding heeft altijd bescherming tegen zowel UBA als UVB.