Onder de zonnebank wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een hoge dosis uv-straling. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker. Op korte termijn is het resultaat een bruin kleurtje. Het bruine kleurtje verdwijnt, maar je de huid blijft beschadigd.
"De zonnebank en de natuurlijke zon zijn allebei even schadelijk als je het overmatig doet. Wat we wel weten uit wetenschappelijke studies is dat een bezoek aan de zonnebank duidelijk het risico verhoogt op het krijgen van het meest kwaadaardige vorm van huidkanker, het melanoom.
Het advies is dus om zonlicht en zonnebank niet als therapie te gebruiken tegen acne. Bovendien kan teveel aan UV stralen op de nog jonge huid later schadelijk effecten hebben zoals vroege huidveroudering en de ontwikkeling van huidkankers.
De warmte van de zonnebank zorgt voor een betere bloedsomloop in je lichaam, waardoor onder andere de spieren en gewrichten weer soepeler zullen worden. Vooral inde winter als je lichaam de hele dag hard moet 'werken' om op temperatuur te blijven, kan de warmte van de zonnebank een hele gunstige invloed hebben.
Dermatologen geven aan dat je er verstandig aandoet om sowieso niet vaker dan één keer per maand onder de zonnebank te gaan terwijl ze je bij de meeste zonnestudio's vertellen dat je rustig eens in de twee weken kan gaan.
Ja. Of de straling nu komt van de zon of uit de zonnebank, het beschadigt je huid. Elke keer dat je onder de zonnebank gaat, wordt je huid in een korte tijd blootgesteld aan een grote dosis uv-licht. Meer uv-straling betekent meer risico op huidkanker.
Het is dan toch wel beter om niet direct nadat je de zonnebank hebt gebruikt te gaan douchen. Dit komt doordat deze producten langer in moeten werken. Wacht daarom toch wel circa 4 uur voordat je onder de douche stapt. Echter kan het in sommige gevallen nodig zijn om maar liefst 8 uur te wachten.
Ga in het begin geen twee dagen achter elkaar op de zonnebank, maar laat er een dag tussen.
Zonnebanken met ergonomisch gevormde ligvlakken kunnen dit verminderen. Het helpt om tijdens het zonnen even op uw buik te liggen of af en toe te gaan 'verliggen' zodat er geen drukplekken kunnen ontstaan.
De gemiddelde temperatuur die een mobiele telefoon kan hebben is tussen de 0 en 35 graden. Als je onder de zonnebank gaat is er een kans dat je telefoon oververhit kan raken. Als de telefoon oververhit raakt, dan kun je je telefoon een aantal minuten niet meer gebruiken.
Ga niet vaker dan 50 keer per jaar onder de zonnebank. Bij lichtere huidtypes is dit aantal nog lager. Geef je huid ook altijd voldoende tijd om te herstellen van jouw vorige zonsessie.
Het kan dan te maken hebben met de samenstelling van je huid. Als je huid te weinig melanine kan produceren, maakt je huid ook weinig tot geen pigment aan, waardoor je dus niet bruin kunt worden. De hoeveelheid melanine in je huid is genetisch bepaald, dus bruin worden door de zon zal er dan niet inzitten.
Zonnebanken leveren een hoge dosis uv-straling in een korte tijd. Dit is een extra risico op het verbanden van de huid en het krijgen van huidkanker. Ga niet onder de zonnebank voor de aanmaak van vitamine D. Overleg bij een vitamine D-tekort liever met de huisarts wat de beste manier is om dit aan te pakken.
Je moet ook altijd minstens 24 uur tussen twee zonnebank-sessies laten, zodat je huid de rust krijgt om tussendoor te herstellen en te wennen. Verbranding van de huid hoeft niet meteen duidelijk zichtbaar te zijn, dit kan ook later pas naar voren komen.
Smeer je na de zonnebrandkuur in met een vochtinbrengende crème of lotion. Vooraf hoef je je niet in te smeren met een zonnebrandcrème. De hoeveelheid licht is namelijk op jouw huidtype afgestemd, waardoor deze bescherming niet nodig is. Sterker nog, het vermindert het effect van de zonnebank.
Het licht van zon en zonnebanken helemaal verbieden, zou echter betekenen dat zij ook belangrijk positieve effecten (bijv. ondersteuning van vitamine –D3-synthese) moeten missen. Hoe lang blijft de bruine teint behouden? Tot ongeveer 2 tot 4 weken na de laatste zonnesessie.
Bruiningsversneller. Als je een dagcrème gebruikt kan je dit er beter afwassen voordat je gaat zonnen. Anders zal het resultaat helaas niet naar behoren zijn. Wij merken dat mensen vaak denken dat een bruiningsversneller ervoor zorgt dat je sneller zal verbranden en dat dit dus schadelijk is voor de huid.
Van één bezoekje, ga je niet opeens langdurig bruiner worden. Daarom raden wij je in het begin aan om voor een wekelijkse beurt onder de zonnebank te kiezen. Op die manier zal de bruine kleur dieper doordringen in je huid. Als beginner doe je er goed aan de duur van je sessie te beperken tot 10-15 minuten.
Reacties. Waarom mag ik geen antizonnebrandcrème -olie of een zelfbruinend middel onder de zonnebank? Deze middelen bevatten stoffen die de bruiningstijden beïnvloeden en de voorgeschreven tijden onbetrouwbaar maken. Maak ook geen gebruik van bruining pillen in combinatie.
Wanneer je 1x per week komt zonnen behoud je ongeveer de kleur die je de week ervoor hebt opgebouwd. Wanneer je dus een ondergrond of extra kleur wilt opbouwen zal je even vaker moeten zonnen dan 1x per week. In geval van verantwoord "een kuur" volgen mag je ongeveer 10x in 3 weken komen zonnen.
Alleen lampen met sterkte normaal of sterk worden aangeraden. U kunt de bruiningstijden en het advies over gebruik nieuwe lampen in uw gebruiksaanwijzing aanhouden. Als u kiest voor sterke lampen de bruiningstijd verlagen met 50%. U kunt kiezen voor lampen met sterkte normaal, sterk of extra sterk.
Regelmatig krijgen wij deze vraag, want het gerucht gaat namelijk dat een douche de kleur wegspoelt. We kunnen je geruststellen: je kleurtje ontstaat in je huid, niet erop en kan er dus niet zomaar worden afgewassen. Toch is ons advies om niet te snel onder de douche te springen na het zonnen.
Let op: Mocht je een crème hebben gebruikt met een bronzer dan is het raadzaam 4-5 uur te wachten met douchen om zo de nawerking van de bronzer optimaal zijn werk te laten doen, waardoor u nog bruiner wordt. Ga je wel direct douchen dan verbreek je de na-bruining van de bronzer, niet van het zonnen!
Zowel in de buitenzon als onder de zonnebank verliest je huid vocht, terwijl vocht nu juist zorgt voor de soepelheid en stevigheid van de huid. Door de huid extra in te smeren met een verzorgende crème na het zonnen (bijvoorbeeld met een after sun product), blijft de huid in betere conditie.