Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die je at na de winter. Je kunt het beste alleen het jonge blad plukken om te te eten. Je moet het niet meer plukken als het zevenblad in bloei komt of als het blad diep donkergroen is geworden.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Bladeren kunnen rauw door een salade verwerkt worden, je kan ze blancheren of roerbakken (net als spinazie). Zevenblad kan ook worden gebruikt om pesto, kruidenboter of een hartige taart mee te maken. Van de jonge bladeren kan ook soep worden gemaakt. Gedroogd smaakt het naar peterselie.
Zevenblad is een vaste plant die zich vermeerdert via wortels die soms tot wel veertig centimeter in de grond geworteld zijn. In de winter gaat zevenblad dood. Echter komt de plant in het voorjaar in tienvoud terug.
De plant zorgt ervoor dat er geen zonlicht op de bodem staat, en dus krijgt de wortel van het zevenblad geen kans om te groeien. De plant bloeit door in zowel zon als schaduw.
Gedroogd kan ze gebruikt worden als keukenkruid – als gezegd, het smaakt wat naar peterselie – en natuurlijk voor thee.
Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad wordt als spinazie gegeten. Gedroogd blad smaakt als peterselie.
Kippen zijn dol op de wortel en het blad van het zevenblad.
Zevenblad. We trappen de lijst af met misschien wel het hardnekkigste onkruid. Deze plant verspreidt zich namelijk via de zaadjes maar ook door de wortels. Als de wortels niet volledig worden verwijderd, komt het zevenblad keer op keer terug.
Zevenblad vermeerdert zich door middel van de wortels. De plant creëert een netwerk onder de grond dat soms tot wel 40 cm diep gaat. Omdat de wortels snel afbreken zodra getracht wordt de plant te verwijderen, blijven er vaak delen van de wortels zitten, waardoor het voor de plant mogelijk blijft zich te vermeerderen.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
Basilicum kan verlichting geven bij verkoudheid, hoesten, astma, verstopte bijholten, hoofdpijn, artritis, reumatiek en koorts. Ook is het erg goed voor de spijsvertering; het stimuleert bijna alle spijsverteringssappen en het verlicht krampen in de maag.
Zevenblad vind je vaak op schaduwrijke groeiplaatsen, terwijl Fluitenkruid meestal een groeiplaats in de volle zon zoekt. Sommige leden van de Schermbloemenfamilie zijn uiterst giftig, laat de plant dus zeker staan als je ook maar een beetje twijfelt.
Zevenblad is een inheemse, winterharde kruidachtige plant die van nature voorkomt op vochtige en vooral voedselrijke gronden. De planten gedijen goed in de schaduw en kunnen via ondergrondse uitlopers flink woekeren.
Oogsten als de bloemen zijn uitgebloeid, je kunt ze het beste vers verwerken of invriezen. Ze zijn lekker in allerlei gerechten of als snoepjes.
Zevenblad groeit op heel wat plekken. Je vindt de plant in beschaduwde wegbermen, heggen, tuinen, sloten akkerranden, … op vochtige voedselrijke grond.
Zevenblad herken je aan de zeven bladeren die zich aan de bladstengel bevinden. Er zijn drie blaadjes bovenaan in een waaier en daaronder nog twee keer twee blaadjes. Overigens zijn er ook zevenblad soorten met drie, vijf of negen blaadjes, maar die noemen we toch ook zevenblad.
Duizendblad is niet giftig, wel eetbaar
De bladeren van dit kruid lijken een beetje op boerenkool, die van duizendblad lijken op het blad van de varen. Wist je dat je ook thee kunt trekken van de bloemen en bladeren? Zo'n 50 g bloeiende toppen en jong blad is genoeg voor 1 liter thee.
Alle delen van look-zonder-look zijn eetbaar. Afhankelijk van de seizoenen en het levensjaar van de plant (eerste of tweede jaar) eet je best het ene of het andere. In de vroege lente zijn de jonge blaadjes erg lekker, maar vanaf de bloei wordt het blad al snel te bitter. Dan is de bloem meer geschikt.
Als je kattestaarten wil bestrijden kan je dit doen door gazonet te gebruiken samen met een uitvloeier of gewoon een beetje dreft in doen. Nog een beter middel is staranne forte maar dat kan je als hobby man niet in de handel verkrijgen. Hobbyisten kunnen alleen nog producten kopen dat iets beter is dan water.
Vul allereerst een plantenspuit met azijn. Doe er geen water bij in, maar gebruik pure azijn om zevenblad te bestrijden. Vervolgens is het zaak de bladeren van de plant nat te maken met het azijn. Maak de bladeren niet te nat, maar zorg dat ze wel vochtig zijn.
Gebruik een professioneel bestrijdingsmiddel om de haagwinde goed aan te pakken. Maak gebruik van Pokon Tegen Onkruid Spray. Met deze spray bestrijd je snel en effectief alle delen van de haagwinde die zich boven de grond bevinden. Gebruik deze spray tussen de bestrating, beplanting of in de moestuin.
Info. Tuinmansverdriet is een goed gekozen benaming voor dit zeer woekerend onkruid. Eens in je tuin krijg je het nog moeilijk weg maar je kunt je miserie opeten... de blaadjes zouden lekker zijn en kunnen bereid worden als spinazie. Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur.