Zevenblad draagt de mooie naam Aegopodium podagragria. Het is echter een van de meest gevreesde onkruiden in de tuin en wordt daarom ook wel tuinmansverdriet genoemd. De lange, witte wortels zijn lastig te verwijderen, en als ze afbreken groeit er snel weer een nieuwe plant uit.
Knopige ooievaarsbek (Geranium nodosum)
Deze ooievaarsbek-soort, Geranium nodosum, heeft roze bloemen en kan op een lager niveau de strijd aangaan met zevenblad. Het plantje verspreidt zich namelijk sterk via zijn stevige wortelstokken, waardoor hij het zevenblad verdringt.
Zevenblad is namelijk een gezond, lekker en geneeskrachtig kruid. Vroeger behoorde zevenblad tot de eerste kruiden die je at na de winter. Je kunt het beste alleen het jonge blad plukken om te te eten.
Het kruid zou een nuttige medicinale werking hebben bij jicht en reuma. Podagraria heeft betrekking op de geneeskrachtige werking van zevenblad. Zevenblad bevat onder meer vitamine C, vitamine A, kalium, calcium, magnesium en kiezelzuur. Door deze stoffen zou het kruid helpen het bloed te ontzuren.
De oplossing is niet zo moeilijk. Leer hoe onkruid er uit ziet en de rest van de planten is dan geen onkruid. Bij twijfel kan je het beste wachten tot de plant groot genoeg is of gaat bloeien. Een volgroeide plant is vaak beter te herkennen en is het onkruid dan kan het alsnog gewied worden.
Bestrijding: Het onkruid der onkruiden. De ultieme nummer 1, de Japanse duizendknoop. Deze invasieve soort is niet te bestrijden. Toch zijn er mogelijkheden om de plant te bestrijden, maar dat duurt jaren.
Een plant sterker dan onkruid onttrekt het zonlicht aan de bodem van je tuin. Ons advies: denk eens aan de Geranium Macroorhizum (Ooievaarsbek). Dit is de ideale bodembedekker tegen zevenblad.
Kippen zijn dol op de wortel en het blad van het zevenblad.
Zevenblad is zeer voedzaam en bevat oa vitamine C, kalium, calcium en magnesium. Je kunt de blaadjes bereiden als spinazie, en gedroogd smaakt het naar peterselie. Ook zijn de blaadjes prima te gebruiken in sla, en je kunt er pesto van maken.
Zevenblad vermeerdert zich door middel van de wortels. De plant creëert een netwerk onder de grond dat soms tot wel 40 cm diep gaat. Omdat de wortels snel afbreken zodra getracht wordt de plant te verwijderen, blijven er vaak delen van de wortels zitten, waardoor het voor de plant mogelijk blijft zich te vermeerderen.
In hun borders staan planten die sterk genoeg zijn om het tegen zevenblad op te nemen. Planten zoals bronzen venkel, Persicaria polymorpha, Euphorbia cyparissias 'Fens Ruby', Telekia, Inula, Peucedanum, Veronicastrum, Cephalaria, Rumex sanguineus en asters.
De plant wordt ongeveer 60 tot 90 centimeter hoog. Onderaan de stengel zijn de bladeren zeventallig, waar de naam zevenblad ook vandaag komt.De plant bloeit van mei tot en met augustus. In deze periode krijgt zevenblad vaak witte bloemen, maar deze kunnen ook roze zijn.
Zevenblad, Aegopodium podagraria, is gemakkelijk te herkennen aan zijn 7-delig samengesteld blad. Er bestaan ook “bastaard” planten waarvan de deelblaadjes deels vergroeid zijn. Het onkruidblad telt dan slechts 5, soms zelfs maar 3 deelblaadjes. Toch blijft het zijn Nederlandse naam 'zevenblad' behouden.
1. Roundup Rapid. Roundup is nog steeds het bekendste merk van onkruidverdelgers voor de consumentenmarkt. Met Roundup Rapid brengt het nu ook een goede onkruidverdelger zonder glyfosaat op de markt.
Zevenblad is zowel voor paarden als mensen gezond!
Zevenblad bevat vitamine C, caroteen en kalium, calcium, magnesium, kiezelzuur. Zevenblad wordt als spinazie gegeten. Gedroogd blad smaakt als peterselie.
De kruiden kun je zelf drogen in een dehydrator, op een droogrek of in bosjes aan de lucht.
Beresterk, lekker en gezond. Daslook is een bolgewasje dat het best gedijt in vochtige, kalkrijke grond en in de halfschaduw.
Nuttig onkruid
Sommige onkruiden zijn heel nuttig. Dat komt door het herstellend vermogen van de natuur. Dat betekent dat planten het gebrek in de grond niet alleen aantonen maar ook opheffen. Tref je in je tuin veel spurrie (niet eetbaar), dan weet je dat de grond zuur, voedselarm en zanderig is.
Planten die overal tussen tegels en in hoekjes groeien worden vaak als onkruid bestempeld en bestreden. Maar onkruid is de unieke manier van de natuur om de aarde te bedekken, te voeden en te beschermen tegen uitdroging.
Er zijn vele soorten onkruid. Vooral de wortelonkruiden zijn daarvan het moeilijkst te bestrijden. De zogenaamde wortelonkruiden hebben een gevreesd en breed vertakt wortelgestel. Alleen door deze wortels volledig te verwijderen, kan men de plant uiteindelijk uit de tuin verwijderen.
Onkruid herkennen: kruipende boterbloem
Kruipende boterbloem (Ranunculus repens) kun je als onkruid herkennen aan de gele bloemen met lange uitlopers. Deze vaste plant is makkelijk te verwijderen door hem te wieden, schoffelen of hakken.
Onkruiden zijn onder te verdelen in grasachtigen (monocotylen) en breedbladige onkruiden (dicotylen). Breedbladige onkruiden ofwel "tweezaadlobbigen" hebben per zaad twee zaadlobben (of "cotylen"). In de zaadlobben zit reservevoedsel opgeslagen die nodig is voor de kieming en eerste groei van de jonge plant.