Dode Zeezout verbetert de vochtbalans van de huid, versterkt de huidbarrière en heeft een therapeutisch effect op een huid die rood en schraal is. Die goede huideffecten komen door het zout, maar ook door de andere mineralen in het Dode Zeezout. Dode Zeezout water is goed voor de huid.
De mineralen uit de Dode Zee bevorderen het vasthouden van vocht. Zo zorgt het zout ervoor dat je huid minder snel vocht verliest. Dat is ideaal voor je gezicht en lichaam, maar is ook belangrijk voor je hoofdhuid.
We houden van de zee, van de heerlijke momenten van ontspanning die het ons biedt, maar zout zeewater is een bron van vitale elementen en heeft een helende werking voor onze huid! Zeewater bevat veel mineralen en spoorelementen zoals natrium, jodium, zink of kalium, met helende eigenschappen voor de huid.
Voordelen van zeewater voor de huid
De natuurlijke mineralen in zeewater hebben een antibacteriële en ontstekingsremmende werking. Dit zorgt ervoor dat wondjes sneller genezen en huidirritaties en puistjes minder worden. Zwemmen in zeewater kan ook voordelen bieden voor mensen die last hebben van lichte acne.
Van zout wordt vaak gedacht dat het een uitdrogend effect heeft, maar voor je huid geldt dat niet. Een zoutbad houdt het vocht in de huid juist vast.Zout water stimuleert bovendien de doorbloeding van de huid, verwijdert dode huidcellen en werkt desinfecterend.
In veel producten die speciaal gemaakt zijn om puistjes te verwijderen zit zeezout. Zeezout werkt perfect om puisten te laten uitdrogen, tevens doodt het bacteriën. Wil jij dit op je huid smeren? Pak dan een eetlepel zout en meng het met twee eetlepels water.
Helaas is het een hardnekkige opvatting dat zon, zee en strand erg goed zijn voor je huid. Bij sommige huidaandoeningen kan UV licht of zout water (mits goed gecontroleerd) inderdaad een positieve werking hebben, maar bij acne is dit verraderlijk en onwaar.
Van je buik tot aan de intieme zones. Helemaal voorkomen kan je dit natuurlijk niet, maar het is wel fijn als je dit bij thuiskomst even goed weg kan spoelen. Het zand zorgt immers voor wrijving, wat uiteindelijk ook weer tot onnodige huidirritaties kan leiden. Daarom gelijk even douchen na een dagje strand.
Het is afhankelijk van jouw huid in hoeverre zich irritaties op de huid kunnen voordoen door blootstelling aan zeewater. Wanneer je bijvoorbeeld te lang of teveel in zeewater hebt gezwommen, kan dit een negatieve invloed hebben op je huidbarrière.
Een gezonde huid
Het zout stimuleert de bloedsomloop, helpt vocht vast te houden in de huidcellen, hydrateert, ontgift en zorgt voor celregeneratie. Daarbij helpt het zout om de droge, schilferige of geïrriteerde huid te genezen.
Verschillende onafhankelijke studies tonen aan dat zwemmen in zee heel wat voordelen heeft voor je gezondheid. Zo is het goed voor je immuunsysteem, verzacht het pijn en huidaandoeningen, verlicht het allergieën én geeft het een boost aan je seksleven.
Zeewater zit tjokvol sporenelementen en minerale zouten en bevordert de verwijdering van huidschilfers.Ook kan zeewater het immuunsysteem stimuleren en bepaalde ademhalingsproblemen verlichten. Dankzij de cerumenolytische eigenschappen van zeewater wordt het ook voor de dagelijkse oorhygiëne gebruikt.
HOE BEPAALDE VOEDING VAN INVLOED IS OP JE HUID: Een dieet dat bestaat uit sterk bewerkte voedingsmiddelen, kant-en-klaarmaaltijden en geraffineerde koolhydraten kan in de loop der tijd een milde ontsteking in het lichaam veroorzaken en huidproblemen zoals acne verergeren. (1.)
De zee werkt als een zuiveraar voor vele toxines. Er zitten inderdaad iets meer sporen van zware metalen in het Keltische zeezout, maar dat zijn zulke marginale hoeveelheden, dat er absoluut geen sprake is van een gevaar voor je gezondheid. Keltisch zeezout is de winnaar met Himalayazout als beste inhalingszout.
Wassen met Dode Zeezout
Een goede reiniging vormt de basis voor de behandeling van eczeem. Mijdt shampoos en doucheproducten met parabenen en synthetische geur- en kleurstoffen. Een pure manier van reinigen die de huid desinfecteert en kalmeert vormt het wassen met Dode Zeezout.
Zeewater kan namelijk prettig zijn voor mensen met eczeem. Zeewater zorgt met het hoge zoutgehalte voor een desinfecterende werking.
Hoe ontstaat zwemmersjeuk? Zwemmersjeuk wordt veroorzaakt door de larven van een platworm, die in de uitwerpselen van eenden en andere watervogels zitten. Vooral bij warm weer kunnen in zoet natuurwater veel van deze larven zitten.
Eigenlijk doet zout zeewater grotendeels hetzelfde. Zout water droogt het haar uit, waardoor het poreus wordt en snel afbreekt. En droog en beschadigd gekleurd haar zorgt voor, je raadt het vast al, een vervaagde haarkleur.
Het vetlaagje op je huid dat bescherming biedt en vocht vasthoudt lost op door warm douchewater (en al helemaal in combinatie met zeep!) waardoor het van je huid verdwijnt. Het warme water verdampt daarna en neemt water mee uit je huid. Dat verklaart je trekkende of jeukende huid na het douchen.
Gewoon fris. Al voel je je misschien heel schoon na rondgedobberd te hebben in het water, toch is het niet heel hygiënisch om niet te douchen: je hebt je waarschijnlijk enorm ingespannen (hallo zweet) en er kan altijd viezigheid op je achterblijven. Even goed inzepen na het zwemmen dus.
Normaal gesproken is een slok zeewater niet schadelijk, en alleen maar erg zout. Maar voor iemand die lange tijd zonder drinkwater op zee zit, is het drinken van zeewater zeer schadelijk.
"Zeewater is niet per se slecht, maar of je voor de behandeling van een wondje naar zee moet: nee." Beter is het om gewoon te spoelen met kraanwater, eventueel met een beetje opgelost soda of keukenzout.
Vermijd enkelvoudige koolhydraten en suikers, zoals zoet broodbeleg, frisdranken, koek, snoep, chocolade, toetjes, ijs, wit brood, aardappelen, witte rijst en witte pasta. Voeding met een hoge suikerwaarde verergert bij veel mensen acne.
Te vette, uitdrogende en producten met irriterende ingrediënten kunnen acne veroorzaken. Deze producten verstoppen de talgklieren, waardoor deze geen plek krijgen om de talg naar buiten af te voeren. Als talg zich ophoopt, kunnen er ontstekingen, oftewel puistjes ontstaan.
Zeezout is perfect om te gebruiken voor het detoxen van je haar. Dit verwijdert namelijk beschadigde haarzakjes, dode cellen en chemicaliën uit het haar. Om dit te kunnen maken, voeg je een eetlepel zeezout toe aan 2 kopjes warm water. Vervolgens spoel je dit door nat, ongewassen haar.