Je kan zand gewoon brengen naar het grofvuil, of vuilverzamelplaats in uw gemeente. Daar wordt al het afval gesorteerd, Zand valt geloof ik onder bouw- en sloopafval, maar goed, daar wijzen ze je verder naar je juiste plek.
Zand komt meestal voor als sediment, hetgeen wil zeggen dat het zand is vervoerd door water of wind. Zo zijn van zand duinen, stranden, woestijnen en rivierbeddingen ontstaan. De korrels zijn meestal afbraakmateriaal van gesteenten, maar kunnen ook van organische afkomst zijn (schelpen, koraal).
Groenafval kunt u kwijt in uw eigen groene bak of u levert het gratis in bij de milieustraat. Veel mensen denken dat dit ook kan met zand, maar dat is niet het geval. Zand, grond, steen en ook steenpuin moet u betaald afvoeren.
Je kunt de grond zelf afvoeren naar de milieustraat, maar je kunt deze klus ook aan een vakman uitbesteden. Het afvoeren van de grond is vaak onderdeel van de werkzaamheden die je laat uitvoeren door de vakman. De meeste vakmannen nemen de prijs voor het afvoeren van grond mee in de totaalprijs van de klus.
Zelf grond wegbrengen
In veel gemeenten kunt u als particulier uw grond afvoeren naar de milieustraat. Dit is gratis of tegen een kleine vergoeding. Wanneer het gaat om grote hoeveelheden grond, is dit wel een tijdrovende klus.
Industriezand is een verzamelnaam voor zand voor allerlei verschillende doeleinden. Het kan gebruikt worden voor het maken van beton en asfalt, om te metselen, stukadoren en zelfs om water te filteren. Industriezand mag maar weinig zeer fijn materiaal bevatten en vooral niet te veel kalkfragmenten zoals schelpjes.
Wat kost het? U kunt wit- en bruingoed gratis afgeven. Bedrijven mogen geen wit- en bruingoed naar de Milieustraat brengen. Zij moeten hun eigen afvoer regelen.
(Tuin)aarde, zand, klei en graspollen mogen maar beperkt in de container voor het groente-, fruit- en tuinafval (gft) of op de eigen composthoop. Denk bijvoorbeeld aan de inhoud van een bloempot of de aanhangende aarde bij onkruid.
Veelgestelde vragen. Voor de afvoer of aanvoer van verontreinigde aarde moet u een beroep doen op een erkende ophaler. Sommige containerparken aanvaarden (samen met het bouw- en sloopafval of groenafval) wel beperkte hoeveelheden niet-verontreinigde aarde of teelaarde.
Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie, dus gooi ze zeker niet bij het restafval! Je mag pure potgrond aanbieden als groenafval in het inzamelpark. Je kan kleine hoeveelheden potgrond ook meegeven met de vuilniswagen in de GFT-bak of –zak.
6: Transport van verontreinigde grond
Vrijkomende grond is per definitie afval, een afvalstof. Het transport van afval moet gemeld worden bij het LMA: Landelijk Meldpunt Afvalstoffen conform het Besluit melden bedrijfsafvalstoffen en gevaarlijke afvalstoffen.
Kortom: er mag geen grote hoeveelheid grond worden vervoerd als de PFAS-waarde niet bekend is. Ben je van plan om meer dan 50m3 aan grond af te voeren of te verplaatsen? Dan hebt je als particulier te maken met PFAS en hebt je een plicht om het (digitaal) te melden bij Meldpunt bodemkwaliteit.
Met een verbouwing van een tuin komt vaak zwarte grond vrij, ook wel aarde of tuinaarde genoemd. Net als zand en aarde. Tip één: Het zand kan worden hergebruikt in je nieuwe tuin, maar als je het niet nodig hebt, kan het worden gedeponeerd in een grondafval container.
Wat mag er NIET worden aangeboden
Vuurwerk, noodpijlen, munitie en dode dieren kunt u niet op de milieustraat aanbieden.
U mag 4 keer per kalenderjaar gratis grofvuil brengen. Komt u vaker, dan moet u daarvoor betalen. Chemisch afval, ijzer, flessenglas, papier, elektrische apparaten en zonnepanelen kunt u altijd gratis brengen.
U kunt elk jaar tot 3 kubieke meter grofvuil gratis wegbrengen naar de milieustraat. Of u kunt elk jaar 2 kubieke meter gratis laten ophalen door Meerlanden. Heeft u meer grofvuil? Dan betaalt u voor de extra kubieke meters.
Mik het oude speelzand niet in de container. Het hoort niet thuis in de groene container: deze is bedoeld voor afval wat kan composteren. Zandbakzand composteert niet. Kleine partijen kun je wegbrengen naar de milieustraat in je gemeente.
De tuinaarde komt op de de plek van de afgegraven grond. Voor een gazon moet de hovenier 10 tot 25 centimeter grond afgraven. Voor een tuinpad moet de vakman zo'n 25 centimeter grond afgraven. Dit is diep genoeg om het gewicht op te vangen van meerdere personen die over het tuinpad lopen.
Wat blijft over als potentiële kanshebber: Drainagezand – Grof zand, maar niet zo grof als betonzand, metselzand en andere grove soorten. Niet de hele lichte kleur, maar afhankelijk van het wingebied wel wat lichter / geler. Door de grove structuur stuift het iets minder dan de hele fijne zandsoorten.
Losse lading dient degelijk te worden afgedekt zodat er niets uit de aanhanger kan vallen. Dit betekent dat zand of lichte zaken die weg kunnen waaien bijvoorbeeld het beste worden afgedekt met een afdekzeil. Terwijl een aanhangernet al voldoende kan zijn bij het vervoer van enkele planken.
Aanhangers, ladders & steigers
Open aanhangwagen voor de meest uiteenlopende toepassingen. Voorzien van koprek voor het vastzetten van lading. Ideaal voor transport van zand en grind tot een maximum van 1,5 m³. Dit komt overeen met een laag van circa 35 cm.