Zalmolie is een voedingssupplement dat rijk is aan omega 3 en omega 6 vetzuren en uitermate geschikt voor je hond. Mensen gebruiken het al langere tijd omdat het bijvoorbeeld gunstig is voor je hart- en bloedvaten. De werking van zalmolie is hetzelfde voor je hond. Je hond krijgt er zelfs een mooiere vacht van.
De hoeveelheid zalmolie die een hond mag hebben, hangt af van de grootte en het gewicht van de hond. Over het algemeen wordt aanbevolen om ongeveer 1 ml zalmolie per 4,5 kg lichaamsgewicht per dag te geven, maar het is altijd het beste om de aanbevelingen van de fabrikant te volgen of te overleggen met een dierenarts.
Wat zijn de voordelen van zalmolie voor honden? Omega-3 vetzuren zijn belangrijk vanwege de ontstekingsremmende werking en omdat het het immuunsysteem ondersteunt. Het is goed wanneer een hond ontstekingen heeft op de huid, nieren en gewrichten. Omega-3 vermindert droogheid en roodhuid van de huid.
Er is geen eenduidig antwoord op de vraag of schapenvet of zalmolie beter is voor een hond. Wat beter is, hangt namelijk af de specifieke behoeften en de gezondheid van de hond. Zowel schapenvet hond als zalmolie hond kan voordelen hebben voor de gezondheid van jouw hond.
Je geeft dagelijks een scheutje over het voer. Omdat zalmolie een laxerende werking kan hebben is het raadzaam om het langzaam op te bouwen. De meeste honden vinden zalmolie erg smaakvol. Het heeft zoals je hebt kunnen lezen dus veel voordelen om deze pure zalmolie hond toe te voegen aan je voer.
Olijfolie bevat essentiële vetzuren. Honden produceren deze vetzuren niet zelf en dus zijn het cruciale elementen voor gezonde, evenwichtige voeding. Olijfolie is een effectieve behandeling gebleken voor een doffe vacht. Snel uitproberen dus en zie dat dier weer glanzen!
Olijfolie is goed voor het immuunsysteem, spijsverteringssyteem, brein, uithoudingsvermogen en de conditie van je hond. Daarom gebruiken we bij Dog Chef regelmatig olijfolie in onze recepten.
Metacam en Rimadyl zijn zogenaamde NSAIDs, of wel niet-steroide ontstekingsremmers. Deze middelen hebben een koortsverlagende, pijnstillende en ontstekingsremmende werking. Dit zijn echte medicijnen die je alleen op recept via je eigen dierenarts kunt krijgen.
Zalmolie voor honden
Een bekende visolie voor honden is zalmolie. Zalmolie op zich is een goed product, echter is zalm een typisch voorbeeld van gekweekte vis, en wordt er weinig wilde zalm gevangen. Wilde zalm bevat echter een aanzienlijk hoger percentage omega 3 dan gekweekte zalm.
Dit is belangrijk om de kwaliteit van het voedingssupplement in stand te houden. Bewaar gevoelige oliën zoals zalmolie koel en droog bijv.in de koelkast of kelder.
Te veel aan omega-6 vetzuren kan zelfs negatieve gevolgen hebben, omdat het ontstekingen kan bevorderen. Een te lage dosis omega-3 vetzuren heeft weer geen therapeutisch effect. De ideale dosis omega-3 vetzuren voor de hond ligt rond de 30 mg per kg metabool lichaamsgewicht per dag.
Visolie helpt voor honden tegen gewrichtsproblemen. Omega 3 draagt bij aan soepele gewrichten, een goede vachtconditie, een beter immuunsysteem (minder allergieën) en gaat erge verharing, droogheid, schilfers en een rode, jeukende huid tegen.
Supplementen die bijdragen aan verminderde haaruitval zijn zalmolie en schapenvet. Zalmolie bevat de belangrijke omega vetzuren, lees voor meer achtergrondinformatie het artikel over zalmolie. Schapenvet bevat vitamine A en vitamine D. Beide vitamines zijn essentieel voor een gezonde vacht.
Is het erg dat een hond iedere dag hetzelfde eet? Het antwoord op deze vraag is vrij simpel: nee, dat kan geen kwaad. Je kunt je hond met een gerust hart iedere dag dezelfde voeding geven. Waar mensen zo'n 9000 smaakreceptoren hebben, hebben honden er maar ongeveer 1700.
Veel eten in één keer opschrokken kan leiden tot maag- en darmproblemen. Als je niet zeker weet hoe vaak je je hond te eten moet geven, bespreek het dan met je dierenarts. Laat je hond eten op een rustige plaats, weg van de huiselijke drukte.
Volwassen honden worden over het algemeen twee keer per dag gevoerd. Bij sommige honden is dit zelfs maar een keer per dag. Vaak wordt dit vooral uit praktische overwegingen gedaan: het is voor baasjes die overdag vaak van huis zijn gewoon makkelijk om bijvoorbeeld voor en na hun werk de hond eten te geven.
Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat de inname van 'goede' vetten juist onmisbaar is voor de gezondheid van mens en dier. Eén van die vetten is visolie. Een goede omega-3 visolie toevoegen aan het voer is zeker een must voor een gezonde hond en kat.
Rode bloedcellen vernieuwen zich in ongeveer 4 maanden. Het duurt daarom minimaal 4 maanden voordat je het resultaat van jouw veranderde omega-3 inname kunt meten. Visolie suppletie heeft alleen zin als je het langdurig doet, aangezien je cellen de tijd nodig hebben om zich te laden met de omega-3 vetzuren EPA en DHA.
Al eeuwenlang bekend om de ontstekingsremmende werking is Kurkuma (geelwortel). Kurkuma kan bij honden probleemloos worden toegediend. Ook zalmolie staat bekend om de ontstekingsremmende werking en verlicht klachten bij bijvoorbeeld artritis en reumatische aandoeningen.
Ze lopen bijvoorbeeld kreupel of lopen stijver dan voorheen. Bij chronische pijn zijn er vaak subtielere veranderingen in dagelijkse bezigheden zoals gaan meer gaan liggen, moeilijker gaan zitten en weer overeind komen of minder graag willen springen (bijvoorbeeld weigeren om de auto in te springen).
Van frituren worden producten erg vet. En veel vet levert veel calorieën. Frituurolie bevat vooral onverzadigd vet wat bekend staat om positieve gezondheidseffecten. Frituurolie is daarom gezonder dan hard frituurvet, dat vaak veel verzadigd vet bevat.
Omega-6 vetzuren
Een voorbeeld van een omega-6 vetzuur is linolzuur en zit bijvoorbeeld in maisolie, zonnebloemolie, vlees en granen. Van omega-6 vetzuren krijgen honden normaal gezien genoeg binnen door hun hoge vleesconsumptie.
Als een huisdier een paar olijven eet, zal dit waarschijnlijk geen problemen veroorzaken.Maar als ze grote hoeveelheden olijven consumeren, kunnen ze maagklachten of diarree krijgen. Het is altijd het beste om je huisdier toegang tot grote hoeveelheden olijven te ontzeggen.