Yoghurt en kwark zijn goede voedingsmiddelen om veel eiwitten en calcium binnen te krijgen. Je kan het beste kiezen voor magere yoghurt of kwark zonder toegevoegde suikers. Eet je plantaardige zuivel? Kies dan het liefst voor yoghurt of kwark waar eiwitten aan zijn toegevoegd.
Inspiratie voor een voedzaam ontbijt:
Geroosterde volkoren boterham met kaas, een gekookt ei en avocado.Havermoutpap (havermout, havermelk, appel, banaan, rozijnen, kaneel).Bakje yoghurt met fruit, granola en noten.
Een zwangere vrouw heeft ook behoefte aan 250 gram groente, 2 porties fruit, 4-7 bruine/volkoren boterhammen, 4-5 opscheplepels volkoren graanproducten of aardappelen, wekelijks 2 porties vis, 25 gram ongezouten noten, 3-4 porties zuivel, en 1,5-2 liter vocht.
Yoghurt: gecontroleerde fermentatie
Yoghurt is een speciaal type gefermenteerde melk. Wanneer verse koemelk aankomt in de fabriek, wordt ze altijd eerst gepasteuriseerd. Dit gebeurt op gemiddeld 95°C, om ongewenste bacteriën te doden.
Meestal is de melk die je in de supermarkt koopt, behandeld en dus ook veilig. Melk die je op een boerderij koopt, zal waarschijnlijk niet behandeld zijn. Industrieel bereide yoghurt die je koopt in de supermarkt is veilig.
De meeste yoghurt die in winkels en supermarkten in het Verenigd Koninkrijk wordt verkocht, is gepasteuriseerd en veilig om te eten . Ongepasteuriseerde yoghurt moet een waarschuwingslabel dragen om aan te geven dat het ongepasteuriseerd is. Rauwe of ongepasteuriseerde yoghurt wordt soms verkocht op boerenmarkten en boerderijwinkels.
Voor wie graag zoet eet op het brood, is vers fruit zoals schijfjes banaan, aardbeien in het seizoen, perzik, kiwi of nectarine aan te raden. Fruit kan aan de oppervlakte bevuild zijn door aarde.In de aarde kunnen verschillende microben voorkomen.Deze kunnen toxoplasmose veroorzaken.
Advies max 200mg cafeïne per dag. Dit staat gelijk aan: 2-3 koppen koffie per dag. 8 glazen cola per dag, gezien de hoeveelheid suiker is het advies uiteraard minder!
Samenvatting van tips voor zwangerschap
Consumeer voedingsmiddelen en dranken die rijk zijn aan foliumzuur, ijzer, calcium en eiwitten . Praat met uw zorgverlener over prenatale supplementen (vitamines die u tijdens de zwangerschap kunt nemen). Eet elke dag ontbijt. Eet voedingsmiddelen met veel vezels en drink vloeistoffen (met name water) om constipatie te voorkomen.
Bij zwangerschap zijn sommige voedselinfecties extra gevaarlijk. De bacterie Listeria kan in rauwe, ongepasteuriseerde melk, kip, vlees, vis en schaal-/schelpdieren, groente en fruit zitten. Listeria kan niet tegen verhitting. De parasiet Toxoplasma kan zitten in rauw of onvoldoende gaar vlees.
Banaan. Bananen mogen niet missen op je fruitschaal, zeker niet tijdens je zwangerschap. In dit fruit zit veel kalium. Deze stof helpt bij een gezonde bloeddruk en vochtbalans in je lichaam.
Pannenkoeken bevatten veel snel bederfelijke ingrediënten, zoals eieren en melk. Als ze verkeerd worden bewaard, kan dit leiden tot de opkomst van parasieten zoals listeria. Dit is een zeldzame infectie, maar het kan problemen veroorzaken voor moeder en baby tijdens de zwangerschap .
Je krijgt voldoende calcium binnen als je elke dag bijvoorbeeld 3-4 porties (in totaal ongeveer een halve liter) zuivel en 40 gram kaas. Dat zijn 3-4 glaasjes of schaaltjes van 150 ml, of 2 grote mokken, en kaas voor ongeveer 2 losse boterhammen.
Zo wordt het afgeraden om thee met zoethout te drinken, omdat dit de bloeddruk kan verhogen. Thee met venkel, kaneel, anijs, kamille en lavendel dient met mate te worden gedronken, aangezien overmatige consumptie hiervan ongewenste effecten kan hebben tijdens de zwangerschap.
Als je zwanger bent of borstvoeding geeft zou je tot 2 blikjes energiedrank veilig kunnen drinken op een dag. Maar op de verpakking van energiedranken staat vanwege de cafeïne aangegeven 'niet aanbevolen voor kinderen en als je zwanger bent of borstvoeding geeft'.
Gezonde volwassenen drinken per dag best zo'n 1,5 liter water, of 6 grote glazen. Tijdens de zwangerschap heb je soms meer dorst.
Nitraatrijke groenten (andijvie, bleekselderij, Chinese kool, koolrabi, postelein, raapstelen, rode biet, sla, spinazie, spitskool en venkel) werden lange tijd beschouwd als mogelijk schadelijk voor de gezondheid.
Tijdens de zwangerschap heeft je lichaam behoefte aan hydratatie en essentiële voedingsstoffen. Komkommers zijn een perfecte aanvulling op je dieet dankzij hun hoge watergehalte en lage calorieën.
Indien je zwanger wil worden of (net) zwanger bent, vermijd je best rauwe eieren. Eieren bezorgen je gezondheid geen uitdrukkelijke schade, al is het eten van eieren geen must voor je gezondheid. Je eet best niet meer dan zeven eieren per week. Indien je meer consumeert heb je mogelijk een hoger risico op diabetes.
Als je iets kouds en rijks wilt, probeer dan een yoghurtsmoothie. Yoghurt is een goede bron van calcium, wat nodig is voor de ontwikkeling van de botten en tanden van je baby, en ook voor de hart-, zenuw- en spierfunctie . Als je niet genoeg calcium binnenkrijgt, zal je lichaam het uit je botten halen.
Jazeker! Al onze heerlijke Onken yoghurts gebruiken gepasteuriseerde melk om alle slechte bacteriën te verwijderen.
Het is belangrijk om de "goede" probiotische bacteriën, bekend als aBc-culturen in Yoghurt, niet te verwarren met schadelijke listeriabacteriën. Yoghurts zoals die van 5AM, Chobani, Jalna Dairy Foods en anderen zijn allemaal gepasteuriseerd en daarom veilig om te consumeren tijdens de zwangerschap.