Heb je een eigen woning, dan telt de Belastingdienst een percentage van de WOZ-waarde bij je inkomen op. Dit bedrag noem je het eigenwoningforfait. Geen aftrekpost maar een fiscale bijtelling dus.
Heeft jouw woning bijvoorbeeld een WOZ-waarde van 350.000 euro, dan is het eigenwoningforfait 350.000 x 0,0045 = 1575 euro. ,,Dat bedrag wordt bij je inkomen opgeteld en daarover betaal je inkomstenbelasting”, zegt Loijens. Tot een inkomen van 69.398 euro is dat 37,07 procent (583,85 euro).
Volledig aftrekbare kosten
Kosten binnen je onderneming zijn 100% aftrekbaar. Hierbij hoort onder meer het kantoormateriaal, sociale bijdragen en verzekeringen. Ook specifieke beroepskledij (bijvoorbeeld een doktersjas, veiligheidsschoenen of de schort van een slager) mag je ingeven.
Is de akte van levering aftrekbaar? De kosten voor de akte van levering zijn helaas niet aftrekbaar van de inkomstenbelasting. De kosten voor het opstellen van de hypotheekakte daarentegen wel.
Gemeenten maken kosten bij het vaststellen van de WOZ-waarde. Deze kosten delen zij met de Rijksoverheid en waterschappen. Ook zij maken namelijk bij de belastingheffing gebruik van de WOZ-waarde. De bijdrage van de Rijksoverheid en waterschappen aan de WOZ-kosten is onderdeel van het gemeentefonds.
Waarom heffen gemeenten onroerendezaakbelastingen (OZB)?
Gemeenten heffen al sinds lange tijd belastingen op onroerende zaken. Dit wordt gedaan om een deel van de taken van gemeenten te betalen. De OZB is de grootste 'eigen' inkomstenbron van gemeenten.
Alleen de persoon die op 1 januari eigenaar is van de woning moet OZB betalen. Bij een niet-woning is de peildatum ook 1 januari en betalen de gebruiker en de eigenaar allebei OZB. Verhuist u later in het jaar, verkoopt u uw pand of beëindigt u als gebruiker van een niet-woning uw huurovereenkomst?
Ook niet aftrekbaar zijn de kosten van bijvoorbeeld je eigen lunch, algemene literatuur, kleding die geen werkkleding is, persoonlijke verzorging, geldboetes en apparatuur en instrumenten die niet tot het ondernemingsvermogen horen.
Voorbeelden van andere niet-aftrekbare kosten zijn: de eigen lunch, geldboetes, kleding wat niet tot werkkleding behoort, persoonlijke verzorging en apparatuur. Eigenlijk alles wat niet tot het ondernemingsvermogen hoort, is niet aftrekbaar.
Voedsel, drank en genotmiddelen die u privé gebruikt, zijn niet aftrekbaar. Onder de post 'voedsel' vallen zakenlunches en -diners (ook de fooien). Denk bij 'drank' aan koffie, thee, melk en frisdrank. Met 'genotmiddelen' bedoelen wij onder meer sigaretten en sigaren.
Om een kort antwoord te geven: ja, het kan.
De kosten van het verbouwen, onderhouden en verduurzamen van een koopwoning zijn niet aftrekbaar in de belastingaangifte. Kosten die je maakt wanneer je geld leent voor een verbouwing of onderhoud, zijn dat meestal wel. Denk aan de financieringskosten en de rente die je over de lening betaalt.
Het gaat onder meer om de volgende aftrekposten: hypotheekrente, giften, zorgkosten en betaalde partneralimentatie. Als je een fiscaal partner hebt, kun je proberen zodanig met aftrekposten te schuiven dat een van de fiscale partners €48 of minder hoeft te betalen.
Een 20.000 euro lagere WOZ-waarde scheelt maximaal een paar tientjes op de gemeentelijke aanslag, schat Schep. Maar een lagere WOZ-waarde kan nog meer opleveren, omdat die ook wordt gebruikt voor de waterschapsbelasting én voor je aangifte inkomstenbelasting (eigenwoningforfait).
Koper is particulier
De waarde in het economisch verkeer moest daarom exclusief btw worden vastgesteld. Dit geldt dus ook voor de WOZ-waarde.
De hoogte van het eigenwoningforfait is een wettelijk vastgesteld percentage van de WOZ-waarde. Het wettelijk vastgestelde percentage voor woningen is 0,35% in 2023. Dat was in 2022 nog 0,45% Is de WOZ-waarde van je woning 300.000 euro dan moet je in 2022 € 1.350,- bij je inkomen in box 1 optellen.
Huurders kunnen de gemeente vragen om een WOZ-beschikking
In artikel 24 van de Wet WOZ staat dat de WOZ-waarde bekend gemaakt wordt aan de eigenaar en gebruiker (huurders) van een woning. Sommige gemeenten maken de WOZ-waarde formeel aan de huurder bekend op hetzelfde moment als de bekendmaking aan de eigenaar.
De waarde van onroerende zaken (WOZ-waarde) is voor iedereen openbaar. Daarom kunt u van iedere woning in Nederland de WOZ-waarde opvragen via het WOZ-waardeloket. Gemeenten die nog niet op het WOZ-waardeloket zijn aangesloten, geven op hun website aan hoe zij deze gegevens verstrekken.
Hierdoor hebben de meeste huiseigenaren te maken met een forse stijging van de WOZ-waarde. De Waarderingskamer meldt dat de WOZ-waarde van woningen in 2023 gemiddeld 17% hoger is dan in 2022. Hoe hoger de WOZ-waarde van je huis, hoe hoger de belasting die je moet betalen.
De kosten voor een aankoop- of verkoopmakelaar moet je zelf betalen. De courtage en ook bijkomende kosten als opstart- en intrekkingskosten zijn helaas niet aftrekbaar van de belasting. Je kunt ze ook niet meefinancieren in je hypotheek. Gelukkig zijn veel andere kosten bij het kopen van een huis wel aftrekbaar.
Kosten die niet aftrekbaar zijn:
Overdrachtsbelasting en omzetbelasting. Notariskosten en kadastrale rechten voor de koopakte.