Of wildkamperen gevaarlijk is? Niet per se, volgens ons. Net zoals er altijd wel iemand je kamer kan binnenbreken of je spullen kan jatten uit je auto of het hotel, zal er altijd wel ergens een gek rondlopen die het op kampeerders heeft gemunt.
Waarom is wildkamperen in principe verboden? Wildkamperen is verboden om de natuur, de dieren en het landschap te beschermen. Door toenemende urbanisatie neemt de druk op de natuur, de dieren en het landschap toe.
Is wildkamperen in Nederland echt verboden? Ja, in het wild kamperen of vrij kamperen, zomaar je tent opzetten op een plek langs de weg, in het park of in het bos en daar overnachten is in Nederland verboden.
Is wildkamperen in Zweden gevaarlijk? Nee wildkamperen in Zweden is niet gevaarlijk. Het is een algemeen gebruik en je merkt met name in het hoogseizoen dat de Zweden er zelf ook met regelmaat op uit trekken de natuur in. Ze zijn dus gewend om tenten en/of motorvoertuigen in de natuur tegen te komen.
Wat is de boete voor wildkamperen? De hoogte van de boete voor wildkamperen in Nederland anno 2023 bedraagt 150,- euro. Als je ontdekt wordt door de handhaving dan zijn ze bevoegd om jou een boete te geven. Boetes in andere Europese landen verschillen en kunnen oplopen tot een hoogte van meer dan 150,- euro.
Het is dus formeel en officieel toegestaan op elke plaats te overnachten waar je mag parkeren, maar niet langer dan zeven dagen op één plek. Op parkeerplaatsen langs snelwegen is deze maximumtijd 24 uur.
Hoe hoog is de wildplassen boete
De boete voor wildplassen ligt op 140 Euro. Naast de boete van 140 euro komen er echter nog administratiekosten bij a 9 euro. Dankzij de gulle 17.000 wildplassers in 2019 heeft dit dus toch bijna 2,4 miljoen euro opgebracht voor de staatskas.
Wildkamperen in Noorwegen wordt over het algemeen als veilig beschouwd, hoewel er natuurlijk nooit een garantie is dat er niets gebeurt. Wilde dieren zijn over het algemeen geen groot probleem in Noorwegen. Er leven verschillende diersoorten zoals de bruine beer, lynx, muskusos, veelvraat en de wolf.
Huidig reisadvies voor Zweden
Het land kent geen bijzondere veiligheidsrisico's en de veiligheidssituatie is vergelijkbaar met die in Nederland.
In Noorwegen is wild kamperen bijna overal toegestaan, zolang je de regels van het “allemansrecht” in ogenschouw neemt. Je mag op de volgende plekken niet wildkamperen. Is wildkamperen in Noorwegen gevaarlijk? Hoewel je nooit 100% veilig bent is wildkamperen in Noorwegen over het algemeen veilig.
Wildkamperen is verboden in Nederland. Dat is natuurlijk voor de bescherming van de natuur, maar maak je geen zorgen! Staatsbosbeheer laat het toe om wild te kamperen door middel van het zogenaamde paalkamperen. Er zijn verschillende palen door heel Nederland en in gebieden rondom een paal mag je dus wildkamperen.
Voor iedereen is een kampeervakantie goed voor de gezondheid. Kamperen zorgt voor rust, een veel betere slaap en gemoedstoestand. De combinatie van veel buiten zijn, geen tijd ervaren en puur genieten van het moment zelf, zijn de perfecte ingrediënten voor een gezond en gelukkig leven.
Een aantal zaken die je echt niet mag vergeten zijn: aspirines, diarreeremmers, norit, een insectenbeet pomp, pleisters en verband, een pincet, schaartje, anti muggenspray, en een thermometer. Denk natuurlijk ook aan je persoonlijke verzorging.
Een kop koffie op een terras met iets lekkers erbij kost rond 6 - 8 euro.
Drinken in Zweden: Het water uit de kraan is in Zweden veilig te drinken. In Zweden is het in de meeste cafés en restaurants heel normaal dat als je 'normale' koffie bestelt, je dan gratis een tweede kopje mag nemen. Je kunt uit een koffiekan je kopje dan gewoon weer bijvullen.
Hoewel Zweden al sinds 1995 lid is van de Europese Unie, kun je er niet met de Euro betalen. In 2003 sprak de bevolking zich in een referendum uit tégen de komst van de Euro en daarom is de Zweedse Kroon (SEK) nog altijd het officiële betaalmiddel in Zweden.
Het is algemeen verboden in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland. Wil je buiten het bos kamperen, dan wordt het moeilijker.
In België is wildkamperen verboden. Er zijn echter steeds meer bivakzones waar je legaal je tent kan opslagen. Voor meer info kan je kijken op de prima website bivakzone.be. Zo kunnen legale bivakzones ook een alternatief zijn voor wildkamperen.
De Europese bruine beer in Noorwegen
De Europese bruine beer kun je tegenkomen in de provincies Hedmark, Nord-Trondelag en Finnmark. De meeste beren bevinden zich langs de Zweedse en Russische grens, onder andere in Øvre Pasvik National Park.
Wildpoepen betreft het poepen in de openbare ruimte, in plaats van op het hiervoor bedoelde toilet. Wildpoepen en wildplassen worden gezien als een verstoring van de openbare orde, maar zijn in Nederland alleen strafbaar op plaatsen waar dat bij Plaatselijke Verordening is bepaald.
Buiten de bebouwde kom is wildplassen vaak niet strafbaar, maar dat is afhankelijk van de plaatselijke verordeningen die zich vaak alleen tot de bebouwde kom beperken. Als je betrapt wordt op wildplassen, kost je dat € 140. Het boetebedrag van dit moment kun je vinden in de boetebase van het Openbaar Ministerie.
Voor lichte overtredingen, zoals wildplassen of fietsen zonder licht, krijg je geen strafblad. Je krijgt een strafblad als je veroordeeld bent voor een misdrijf.