Wanneer je overgaat naar een glasvezelverbinding verwacht je dat je internet een stuk stabieler en sneller zal zijn, maar is dit wel altijd zo? Glasvezel geeft inderdaad de basis voor een betere internetverbinding, maar wanneer je WiFi slecht is profiteer je niet van de voordelen van glasvezel.
Glasvezel is inderdaad dé manier om snel veel data te versturen en de up- en downloadsnelheden zijn in theorie gelijk. Niet voor niets gaat daarom gemiddeld 97% van het signaal via glasvezel via ons netwerk naar de klant. Het is namelijk de beste manier om data probleemloos lange afstanden te laten overbruggen.
Met glasvezel heb je in ieder geval het snelste en stabielste internet omdat je je verbinding met niemand deelt. Maar ook je WiFi in huis en in je tuin (zeker met deze zomerse temperaturen) moet goed geregeld zijn.
Glasvezel voor consumenten is op veel plekken beschikbaar in snelheden die variëren van 10 Megabit tot 1 Gigabit per seconde. Zakelijk internet via glasvezel gaat een stapje verder en is in Benelux beschikbaar tot 10 Gigabit per seconde.
Door de glasvezeldraad raast een laserlicht heen en weer dat razendsnel aan en uit knippert.De snelheid van deze knippering, bepaalt de snelheid van jouw internetverbinding. Eén glasvezeldraad is in staat om 8 duizend gigabyte aan data te versturen.
Voor glasvezel internet heb je een speciaal modem nodig.
Is het verstandig om glasvezel te nemen? Glasvezel internet is de beste keuze voor internetgebruikers die op zoek zijn naar snel en betrouwbaar internet. Het biedt hogere snelheden, betrouwbaarheid en toekomstbestendigheid.
Voor de gemiddelde gebruiker is een internetsnelheid tussen de 50 tot 100 Mbit/s normaal. Door het doen van de speedtest kunt u in de uitkomst aflezen of deze snelheid overeenkomt met de afspraken die u met uw internetprovider gemaakt heeft. Daarnaast kunt u de uitkomst naast uw persoonlijke situatie neerleggen.
Mijn internetkabel thuis gaat aan 100 megabyte per seconde, mijn wifi werkt ietsje trager, ongeveer 70 per seconde, maar mijn 5G gaat aan 170 megabyte per seconde! Als 5G er écht zal zijn, dan gaat het over 1000 megabyte per seconde, dus 10 keer meer”, vertelt Loutfi.
Glasvezelkabels zijn essentiële onderdelen in de moderne wereld van de telecommunicatie, maar ze zijn ook kwetsbaar op hun eigen manier. De vezels in conventionele glasvezelkabels zijn erg kwetsbaar en kunnen gemakkelijk breken. Elke bocht of knik beïnvloedt de prestaties.
Handig als je vaak grote bestanden downloadt of veel online gamet. De provider levert ook instructies mee om een draadloos netwerk (wifi) op te zetten. Bij een draadloos netwerk is de snelheid altijd verminderd. Dit komt door de afstand tussen de router en laptop of pc.
Wanneer je een Gigabit glasvezel internetaansluiting hebt, dient de router over een Gigabit WAN-poort te beschikken om het maximale uit de verbinding te halen.
Wat zijn de nadelen? Het grootste nadeel blijft de toegankelijkheid tot zo'n glasvezelkabel. Voor veel huizen is er nog geen aansluiting in de buurt en zal dat eerst geregeld moeten worden. De gemeente neemt daar zelf een besluit in: het enige wat je zelf kunt doen is infomeren en wachten.
Het glasvezel internet van KPN scoort beter dan het kabel internet van Ziggo in stabiliteit en snelheid. Het belangrijkste verschil is dat je met KPN glasvezel even snel kunt up- en downloaden. Met kabel internet van Ziggo ligt de uploadsnelheid altijd tot ruim 50% lager dan de downloadsnelheid.
Je kan kiezen uit een downloadsnelheid van 100, 200, 400 of 1000 Mbit/s. We bieden internet aan in verschillende pakketten, zo hebben we Alles-in-1 met Internet, TV & Bellen.
Zonder glasvezel geen 5G
Dat komt omdat glasvezel de basis vormt van elk 5G-netwerk. Dat zit zo. 5G wordt uitgezonden via zendmasten die zijn uitgerust met de meest moderne zendtechnologieën.
Tot 25 Mbps downloadsnelheid en 3 Mbps uploadsnelheid is voldoende voor een huis met één of twee apparaten. Als je echter video's van zeer hoge kwaliteit wilt streamen of meer apparaten wilt aansluiten, heb je een downloadsnelheid van 100-150 of zelfs meer nodig en een uploadsnelheid van 10 Mbps of meer.
Als het systeem al is verbonden met een wifi-netwerk, klikt u op Netwerkverbindingen en vervolgens op Naam draadloos netwerk om de signaalsterkte van het draadloze netwerk te controleren.
Dit komt omdat het Ziggo netwerk een zogenoemd HFC-netwerk is, oftewel een Hybrid Fiber Coaxial netwerk. Dit houdt in dat het grootste gedeelte van het netwerk van Ziggo uit glasvezel bestaat maar de verbinding tussen de wijkkast en de woning geleverd wordt door een coaxkabel.
Een glasvezelabonnement is vaak duurder dan een (vergelijkbaar) abonnement bij een dsl- provider. Je hebt dan wel sneller internet. Ook zijn de up- en downloadsnelheid altijd gelijk, wat bij dsl niet zo is.
Het goedkoopste internetabonnement met maximaal 100 Mbit/s kost €42,50 per maand. Hetzelfde pakket via glasvezel kost ook €42,50 per maand.