Een openbaar wifi-netwerk gebruiken van bijvoorbeeld een café, hotel, camping, vliegveld, trein of bus is nooit veilig, of je nu een wachtwoord gebruikt of niet. Zodra je inlogt op een openbaar wifi-netwerk, kan een hacker toegang krijgen tot je apparaat en daardoor tot je persoonlijke en belangrijke gegevens.
Maak je voor je werkzaamheden regelmatig gebruik van een wifi verbinding? De kwaliteit en de voordelen van 4G zijn de afgelopen jaren steeds groter geworden. Met een (eigen) 4G verbinding ben je nu over het algemeen zelfs sneller en veiliger online.
Het grootste veiligheidsrisico van gratis wifi is dat de hacker tussen jouw apparaat en het verbindingspunt kan gaan zitten. In dat geval communiceer je niet rechtstreeks met de hotspot, maar verzend je je informatie naar de hacker, die deze weer doorstuurt.
Veilige en onveilige versleuteling
WEP-encryptie, een oude technologie die eenvoudig te kraken is (risicovol). WPA, een modernere encryptietechniek (redelijk veilig). WPA2, een nog geavanceerdere encryptietechniek (veilig). Update wel al je wifi-apparaten, vanwege slecht beveiligde wifinetwerken.
Controleer of uw router gehackt is
Gelukkig kunt u controleren of uw thuisnetwerk veilig is door naar de online routercontroleservice van F‑Secure te gaan. Deze is gratis en volledig web gebaseerd.
De beste app om je netwerk in kaart te brengen op je smartphone heet Fing. Er is een versie voor iOS en Android. De app geeft onder meer inzicht in je internetsnelheden, wie er van je wifi gebruikmaakt en of je netwerk goed beveiligd is. Zodra je de app start, zie je de laatste scan.
Als je thuis een wifi-netwerk hebt en dat niet hebt beveiligd, dan kunnen buren en voorbijgangers toegang krijgen tot je wifi-netwerk. Dat betekent ook dat ze via dat netwerk toegang kunnen krijgen tot je thuiscomputer(s) en netwerk. Je loopt dan het risico dat je persoonlijke gegevens in handen van anderen komen.
Nee, de straling van een wifi antenne is in principe niet schadelijk voor uw gezondheid. Er word gebruik gemaakt van elektromagnetische velden om gegevens te verzenden door de lucht. Net als bij andere netwerken, zoals mobiele telefonie. Bij hele hoge sterktes kunnen deze elektromagnetische velden weefsels verwarmen.
Man-in-the-middle-aanvallen, wifi-sniffing, DNS-spoofing en malware zijn de belangrijkste wapens die hackers gebruiken om de informatie te stelen die u prijsgeeft terwijl u openbare netwerken gebruikt.
Met de functie 'Veilige Wi-Fi' van Samsung (vanaf Android 9) is zo'n openbaar wifi-netwerk wel veilig. Als de functie aanstaat wordt informatie gecodeerd verstuurd via een server die VPN-technologie gebruikt. Gebruikers kunnen elke maand gratis 250 MB beveiligen.
Wat is het verschil tussen wifi en mobiel internet met een dataverbinding? Surfen via wifi is goedkoper (vaak gratis) dan surfen via mobiel internet, maar het wifi-bereik is beperkt tot een gebouw, bv. een café, een luchthaven, enz. Wifi gebruikt een lokaal, draadloos netwerk om informatie te transporteren.
Hotspots zijn niet altijd gevaarlijk
Alle zaken waarvoor persoonlijke gegevens benodigd zijn kunnen beter vermeden worden. Daarnaast raden we aan om alle updates van de telefoon of tablet te installeren, zodat je optimaal beschermd bent en veilig gratis kunt internetten.
Zoek een hotspot van je internetprovider.
Veel internetproviders hebben hotspots verspreid door het hele land, waar je als abonnee gratis gebruik van kunt maken. Dus als je thuis een internetabonnement hebt hoef je alleen even te zoeken op de website van je provider voor meer informatie.
Behalve voor energiebesparing kun je ook andere redenen verzinnen voor je wifi uitzetten tijdens je slaapperiode, zoals willen beperken van de EM-straling of de kwetsbaarheid van het netwerk. Op de meeste routers, zoals deze KPN Xperia-box, kun je wifi uitzetten en inschakelen volgens een schema.
Voor zover bekend zijn elektromagnetische velden niet gevaarlijk voor de gezondheid van mensen. Wetenschappelijke organisaties doen nog onderzoek naar de effecten op de lange termijn.
In ons slakkenhuis in ons oor zit ook vocht. Wij kunnen geen 2GHz horen, ons oor kan hoogstens 20kHz horen. UMTS en WiFi hebben behalve de hoog absorberende frequentie echter ook nog een puls: En daar zit het hem de kneep. We kunnen geen 2GHz horen, maar de puls zit als een lagere radiofrequentie in de 2GHz frequentie.
Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
Vertel de helpdeskmedewerker dat iemand je draadloze verbinding gebruikt. Als je draadloze modem/router geleverd is door je ISP, dan kunnen ze erop inloggen en onbevoegde gebruikers verwijderen. Beslis of je het draadloze netwerkwachtwoord wilt wijzigen.
Kan je internetprovider je geschiedenis zien? Je provider kan je internetverkeer inzien, maar mag dit niet delen of opslaan. Sinds 2015 is de bewaarplicht wet afgeschaft. Hierdoor mogen internetproviders internetgeschiedenis en locatiegegevens niet meer opslaan.
Jazeker! Op het moment dat je ouderlijk toezicht niet hebt ingeschakeld verzameld jou besturingssysteem als nog wat je allemaal doet, zij hebben dus ook inzicht in bijna alles wat jij online doet. Ook bij jou besturingssysteem kun je opvragen welke gegevens zij allemaal over jou verzameld hebben, dit is jou recht.
Via een simkaart kun je bijvoorbeeld ook draadloos internetten. Maar wifi gebruikt het internetsignaal van een modem in een lokaal netwerk (LAN). Mobiel internet daarentegen, gebruikt een simkaart voor internetsignalen via zendmasten.
Als er iemand met een laptop bij jou in de buurt verbinding zoekt met wifi en je verbinding is niet (goed) beveiligd, dan kan hij/zij zomaar misbruik maken van jouw wifi en er nog mee wegkomen ook: jij bent immers de eigenaar van dat kanaal.