Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Kies een ruimte met voldoende ventilatie
Droog je was binnen daarom altijd in een goed geventileerde ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een logeerkamer, de overloop op zolder of de bijkeuken. Door goed te ventileren voorkom je dat het vocht te lang blijft hangen. Daarnaast droogt je was ook een stuk sneller.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Binnen drogen? Gooi daarna je ramen open! Drogende was zorgt voor vochtige lucht en vochtige lucht is moeilijker te verwarmen dan droge lucht. Om dat vocht weer uit de lucht te krijgen, zijn er twee opties: nadat de was (eindelijk) droog is het raam openzetten en ventileren (waardoor het binnen nog kouder wordt).
Want met het natte wasgoed neemt de vochtigheid in de kamer toe en daarmee ook het gevaar van schimmel. Een mand vol natte was bevat ongeveer twee liter water. Als dit niet kan ontsnappen, hoopt het vocht zich op in de muren. Het resultaat: een ideale voedingsbodem voor schimmel.
Is het niet mogelijk om de was buiten te drogen, kies dan zo mogelijk voor een warm vertrek in huis, waar u goed kunt ventileren of liefst een raam kunt openen. In een koud vertrek of een ruimte zonder ventilatiemogelijkheid verdampt vocht veel minder snel en neemt het drogen veel langer in beslag.
Kleding 's nachts buiten laten drogen werkt niet. De hogere luchtvochtigheid 's nachts belemmert het verdampingsproces dat nodig is om textiel te drogen.. Tip: Handdoeken en andere badstof worden snel hard en ruw in de zon. Denk er daarom aan ze niet te lang in de brandende zon te laten hangen.
Je was binnen laten drogen zorgt bijgevolg voor een minder goede luchtkwaliteit. De plaats waar je je droogrek zet is dus cruciaal. Kies een plek waar het lekker warm is, liefst in de buurt van een raam waar licht en warmte binnenvalt. Vermijd, als het kan, de woon- en slaapkamer.
Nadelen van een droger
Door het gebruik van een hoge temperatuur zijn drogers slecht voor je wasgoed. Met iedere wasbeurt komen er pluizen los van jouw was, hierdoor slijt je kleding en worden de stoffen dunner. De pluizen worden opgevangen in het pluizenfilter.
Wat doe je als de droogkast stinkt of een onfrisse geur produceert? De oplossing is eenvoudig: reinig de binnenkant van de trommel met een doekje, bevochtigd met een reinigingsvloeistof op basis van citroen. Of gebruik natuurlijk citroensap, aangelengd met water.
Was uit droger stinkt
Dit doe je met een nat doekje met wat schoonmaakmiddel. Ook kun je een nat washandje in schoonmaakazijn dopen. Doe dit natte washandje vervolgens in de droger en zet 'm aan. Wanneer de droger klaar is met draaien, zal de vieze geur die uit de droger kwam geneutraliseerd zijn.
Was drogen in de winter: tip 2
Als de luchtvochtigheid van de kamer niet te hoog is, droogt de was goed. Een logeerkamer, de overloop of een ongebruikte kamer zijn goede locaties. Tip: hang snel drogende kleding in het midden, en langzaam drogende kleding aan de uiteinden van het rek.
De luchtvochtigheid
Omdat warme lucht meer vocht kan opnemen dan koude lucht, droogt stucwerk sneller met warme lucht. Zorg tegelijkertijd wel voor voldoende ventilatie en zet de ramen lekker open en als je weg moet of ´s avonds op een kiertje.
Heb je veel was, regent het buiten en heb je weinig plek of gelegenheid voor ventilatie? Het kan enorm helpen een gewone ventilator (dus zonder warmte) op je wasrek te richten en zacht aan te zetten, je was droogt een stuk sneller!
Het klopt inderdaad dat je was in de winter buiten laten drogen wat langer duurt, maar het is absoluut niet onmogelijk. Het beste is een zonnige dag zonder al te hoge luchtvochtigheid. Ook een windje is mooi meegenomen. Je programmeert je wasmachine best zodat je was 's ochtends al klaar is.
Een manier om dit proces te versnellen, is door kleding naast warmtebronnen te hangen, zoals een radiator of kachel. Dit heeft echter zijn nadelen. Het wasgoed te dicht bij de verwarming hangen kan het tegenovergestelde effect hebben.Het materiaal zal erg droog en stijf worden.
1.De was drogen doe je buiten
Buiten drogen wordt pas een probleem op regenachtige dagen, zoals deze week. Want ook al hang je het dan onder een afdakje: de lucht is zo vochtig dat het moeilijk is om het vocht uit de was te trekken.
Kies dan bollen van wol of vilt. Deze zijn ook een stuk stiller dan de plastic variant. De ballen zullen tijdens het drogen wat van vorm veranderen, omdat ze het vocht opnemen. Het droogproces versnelt zo een stuk.
Zo duurt het drogen van je was in de wasdroger al snel anderhalf tot 2 uur, waar het in de zomer buiten in 45 minuten helemaal droog kan zijn. Ook bespaar je tijd als je je was buiten ophangt, je hoeft dan namelijk een stuk minder te strijken.
Laat kleding buiten luchten
Overbodige wasje voorkom je door je kleding na het dragen te laten luchten. Hang je kleding na het dragen dus een half uurtje buiten voor een flinke oppepper! Vooral wollen truien en andere kwetsbare stoffen houden veel meer van een windje dan van de wasmachine.
Gevaar van een vochtige slaapkamer
Allereerst kan een vochtprobleem in een vochtige slaapkamer schade aanrichten aan meubels en materialen. De muffe geur die veroorzaakt wordt door vocht en schimmels kan zich gemakkelijk hechten aan textiel. Als het probleem aanhoudt, kan het ook schade toebrengen aan de woning.
Een vochtige slaapkamer is ongezond én kan schade toebrengen aan jouw woning. Het is dan ook van groot belang dat je het vochtprobleem in jouw slaapkamer snel aanpakt. Een overzicht van de mogelijke gevolgen: Gezondheidsproblemen: Vochtige plaatsen zijn dé broeiplaats voor schimmels.
De wind en zon halen op een natuurlijke manier alle onfrisse en synthetische geurtjes uit de was waardoor het heerlijk fris zal ruiken. De uv-straling van de zon doodt ook nog eens alle bacteriën én het maakt je witte was nog witter! Maar pas wel op, wol en zijde kan bij direct zonlicht verkleuren.