Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog 's hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12. Makreel is nog geen overbeviste vis, wat betekent dat je 'm zeker nog kunt eten.
Uiterlijke verschillen
Het verschil tussen warm en koud gerookte vis is makkelijk te zien en te proeven. Warm gerookte vis wordt door de intense warmte rimpelig, het vel van koud gerookte vis blijft strak en de kleur is intenser. Het visvlees van koud gerookte vis is compacter en zoutiger van smaak.
Eet 1 keer per week vis
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Goed voor het immuunsysteem
De voedingsstoffen in makreel versterken het immuunsysteem. De omega 3-vetzuren kunnen kleine ontstekingen in het lichaam neutraliseren. Daarnaast versterken de vitamines en mineralen in makreel het vermogen van het lichaam om infecties te bestrijden.
De omega 3 en omega 6 vetten zijn in grote hoeveelheden aanwezig in de vis. Tevens zit er veel vitamine A, B6, B12, C, D, E en K in. Dat is dan ook de reden dat makreel erg gezond is! Makreel is niet alleen erg lekker, maar dus ook erg goed voor je lichaam.
Vis, en dan vooral de vette soorten, bevat speciale omega-3 vetzuren. Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.
Leg de makreel horizontaal voor je neer en zet je mes op de staartvin. Snijd langs de ruggengraat over de hele vis vanaf de staart naar de voorkant en haal de twee zijdes van elkaar af. Trek de ruggengraat eraf en verwijder de buikgraten met het mes.
Gerookte makreel is iets wat we graag eten op brood of door een salade. En fijn: het is ook nog 's hartstikke gezond. Makreel is een vette vis en bevat veel omega 3 en vitamine B12. Makreel is nog geen overbeviste vis, wat betekent dat je 'm zeker nog kunt eten.
De makreel is vooral gekookt een veelgegeten vissoort. De makreel is een echte lekkernij en heerlijk om af en toe eens te eten. Een van de gezondste vissen om te eten is de forel. De regenboogforel zit vol met omega 3 en eiwitten en voornamelijk de wilde forel is gezond dankzij haar 'gezonde' dieet.
Het betreft daarbij gezonde vetten die een mens nodig heeft. Makreel leeft in grote scholen waardoor de vangst op zee grootschalig gebeurt. Mede daardoor kan de vis betrekkelijk goedkoop worden geleverd. Makreel smaakt uitstekend zowel gebakken als gerookt, waar velen de voorkeur aan geven.
Verboden. Vette vissoorten zoals sardines, makreel, haring, paling, ansjovis, sprot, tonijn, zalm. Ingeblikte vis, gerookte vis. Gemarineerde vis zoals rolmops, pekelharing.
Je kunt het beste ongerookte makreel kopen, dit omdat de gerookte makreel tegenwoordig chemisch gerookt wordt, dat wil zeggen met een chemische stof die naar rook smaakt. Ook komt er bij de bereiding extra vet aan te pas. Ook gestoomde makreel kun je beter vermijden.
Dorade, inktvis, paling, poon, rog, blauwvintonijn, wijting en zeewolf zijn voorbeelden van vissen die nooit een goed idee zijn. De redenen kunnen uiteenlopend zijn: overbevissing, habitatvernietiging, vervuilende kweektechnieken, de kweek is niet duurzaam of de vis is met uitsterven bedreigd.
Het visvlees van de koud gerookte makreel is stevig en zout van smaak. De schoongemaakte makreel krijgt een pekelbad van maximaal 3 uur. Hierdoor is de vis minder zout van smaak dan bij de koud gerookte makreel. In de rookkast wordt de vis eerst gedroogd om vervolgens te worden gerookt.
Gerookte makreel kun je twee dagen in de koelkast bewaren, het liefst onderin de koelkast bi jeen temperatuur van 4 graden Celsius. In de vriezer (-18 graden Celsius) kun je makreel zo'n drie maanden bewaren. Bij een gesloten verpakking let je uiteraard eerst op de TGT-datum.
De makrelen wegen 350/550 per stuk. Makreel om zelf te roken koopt u bij www.palingonline.nl!
Bij makreel kun je rekenen op 200 tot 250 gram vis per persoon.
Vette vis, zoals zalm, tonijn, makreel en haring, is echt een superfood. Het is rijk aan gezonde vetten, vooral omega 3-vetzuren, en die zijn belangrijk voor het behoud van een gezonde huid. Ze houden je huid dik, soepel en gehydrateerd. Bovendien werken omege-3-vetzuren ontstekingsremmend.
Vis eten is hartstikke gezond, maar meer is niet altijd beter. Meer dan twee porties per week vis eten levert niet of nauwelijks extra effect op. Alleen mensen die een verhoogd risico lopen op hart- en vaatziekten of eerder een hartinfarct of beroerte hebben doorgemaakt, kunnen wel baat hebben bij meer vis.
nieuws Voorverpakte gerookte vis kan vrij hoge hoeveelheden gevaarlijke Listeria-bacteriën bevatten. Ook bestaat een kleine kans op te hoge concentraties kankerverwekkende PAK's en te veel zout. Er is koud gerookte en warm gerookte vis. Koud gerookte vis is sterk gezouten en gerookt bij 30 °C.
In gerookte zalm zit veel eiwit. Eiwit zorgt ervoor dat je spieren sterk en gezond blijven. Wanneer je niet genoeg eiwit binnenkrijgt begint je lichaam spierweefsel af te breken. In gerookte zalm zit ook veel vet, maar wel de goede vetten.
Vooral in magere vissoorten als kabeljauw, schol, tilapia en rog. Maar vette vis (zalm, makreel en haring) is minstens zo goed voor de lijn. Hierin zitten góede vetten die noodzakelijk zijn voor onder andere gezonde bloedvaten, en die helpen je cholesterol laag te houden.
Het vlees is stevig en vet maar wel vrij sappig en zacht. Het heeft een vettige, rookachtige geur. Makreel kan goed worden gegrild of gebakken en wordt vaak gerookt verkocht.
Niet véél weliswaar, maar ze bevatten toch dezelfde schadelijke stoffen die in roet voorkomen. Dus toch maar niet té vaak op het menu zetten, die natuurlijk gerookte producten. Maar of je ze nu opwarmt of niet, dat verandert er helemaal niets aan.
Garen van de makreel
Na een uur tot anderhalf uur kun je verder gaan met garen. De temperatuur moet niet te hoog oplopen dus rustig aan. Als het te hard gaat kun je het vuur temperen met rookmot. Steeds tussendoor wat rookmot op het vuur geeft alvast de kleur op de makreel en komt de rooksmaak ten goede.