Het vreemd vermogen wordt opgebouwd uit de schulden en / of verplichtingen die je bedrijf heeft en is onderdeel van de creditzijde (passiefzijde) van de balans. De creditzijde van de balans bestaat uit het vreemd vermogen (de schulden) en het eigen vermogen van het bedrijf.
Het vreemd vermogen is opgebouwd uit de verplichtingen of schulden van de onderneming . Bijvoorbeeld leningen bij de bank vallen onder het vreemd vermogen. Vreemd vermogen is onderdeel van de passiva en staat dus aan de credit-zijde op de balans.
De meest voorkomende schulden. Voorbeelden zijn een persoonlijke lening, een doorlopend krediet of een autofinanciering. Ook het krediet op een klantenkaart of creditcard is een lening. Een uitgestelde betaling (koop nu, betaal later) wordt een lening met hoge rente als u niet vóór de gestelde termijn betaalt.
Het vreemd vermogen (VV) bestaat eigenlijk uit alle schulden van een onderneming. Denk hierbij bijvoorbeeld aan hypotheken en leningen. Je kunt deze post terugvinden op de rechterzijde van de boekhoudbalans. Bovendien verdeel je het onder in kortlopende- en langlopende schulden.
Bij Kortlopende schulden kun je denken aan nog te betalen (btw) belastingen, loon, maar ook kortlopende leningen. Naast kortlopende schulden bestaan er ook langlopende schulden waarbij de looptijd van een verplichting langer is dan één jaar.
Het eigen vermogen is een schuld
Ondanks het feit dat het eigen vermogen dus middelen van de onderneming zijn, staat het toch aan de creditzijde van uw balans. Dit omdat het eigen vermogen boekhoudkundig wordt bekeken als een schuld die het bedrijf heeft ten opzichte van de ondernemers en de aandeelhouders.
De balans heeft altijd een linker- en rechterkant. Links is de debetzijde en staan de bezittingen van de onderneming, die noemen we de activa. Rechts is de creditzijde, hier zien we het eigen vermogen en de schulden die je nog moet betalen, de passiva.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Kort vreemd vermogen is ook de huur die je betaalt en de nog te betalen omzetbelasting aan de belastingdienst. Ook dat zijn kortlopende schulden.
De voorzieningen vallen onder het vreemd vermogen, omdat het claims van derden zijn op het bedrijf. Voorziening behoren dus niet tot de reserves, want die maken deel uit van het eigen vermogen. Juridisch is het nog geen schuld omdat er nog geen prestatie geleverd is.
Het eigen vermogen is het verschil tussen de bezittingen en schulden van je bedrijf. Het totale vermogen bestaat uit eigen vermogen en vreemd vermogen. Vreemd vermogen is geld dat je bedrijf geleend heeft.
Waar vind je je schulden? Als je niet meer precies weet waar je schulden hebt, kan het Bureau Krediet Registratie (BKR) je hierbij helpen. Je kunt opvragen welke schulden op jouw naam geregistreerd staan. Het BKR registreert persoonlijke leningen, doorlopende kredieten, bezit van creditcards en klantenkaarten.
Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van een bedrijf of persoon. Ze laten zien hoe een bedrijf of persoon gefinancierd is. Je vindt deze boekhoudkundige term op de balans en de winst-en-verliesrekening.
Crediteuren vallen onder de categorie kort vreemd vermogen.
RVV: (betaalde interest / gemiddeld geïnvesteerd vreemd vermogen) x 100%
Het positieve saldo kan als het ware worden gereserveerd voor de toekomst. Maar eigen vermogen kan ook afnemen door een negatief resultaat (verlies), dus als er in een jaar meer kosten zijn dan inkomsten. Eigen vermogen kan ook op andere manieren toenemen of afnemen.
Hebt u bezittingen, zoals spaargeld, aandelen of een tweede woning? Of hebt u schulden, zoals een krediet bij de bank of een webwinkel? Dan hebt u vermogen. Of u belasting moet betalen over uw vermogen hangt af van de hoogte van uw vermogen.
Vlottende passiva zijn kortlopende schulden met een maximale aflossingstijd van een jaar. Onder vlottende passiva valt bijvoorbeeld de te belastingbetalingen, leverancierskrediet, de crediteuren en bankkrediet.
Iemand heeft een schuld aan een ander en is een schuldenaar of debiteur, als die ander een vordering, veelal uitgedrukt in geld, op de eerstgenoemde heeft. Een schuld kan ontstaan doordat een dienst of goed bij levering niet direct wordt voldaan.
Debet is een typische boekhoudterm, deze term wordt gebruikt om aan te geven dat er een toename plaatsvind, dit kan zijn een toename van een bezitting of een vordering of de toename van kosten.
Hier staat het geld dat jouw bedrijf nog tegoed heeft van mensen of organisaties, ook wel debiteuren genoemd. De rechterkolom van de balans bestaat uit de creditzijde. Deze zijde bestaat uit schulden en het eigen vermogen, ook wel passiva genoemd.
Activa zijn bezittingen en passiva zijn de schulden van een onderneming. Hoeveel zakelijk geld jouw bedrijf volgens de balans heeft staat op de activazijde. Daarnaast is op de passivazijde te zien wie de eigenaar van dat geld is.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
De rekening courant is dus een van (verschillende) elementen die maken dat het eigen vermogen van een bedrijf alleen en op zichzelf niets zegt. Het eigen vermogen kan positief of negatief zijn, maar daar stopt het verhaal niet. Vergelijk dit ook altijd met een eventuele rekening courant en plaats beide naast elkaar.