"Jazeker", zegt Imca Sampers, voedselwetenschapper aan de UGent. "Er zitten dezelfde voedingswaarden in als in vers gesneden sla, maar als je sla snijdt en dan uren laat staan, gaat de voedingswaarde naar beneden. Dat komt doordat de sla in contact komt met zuurstof en ook sappen verliest".
Van alle slasoorten bevat rode sla de meeste antioxidanten en voedingsstoffen. Dit komt omdat donkere bladeren meer licht absorberen en vitamines samenvoegen. Als je gezond en gevarieerd eet, dan krijg je voldoende antioxidanten binnen.
Was ook groenten en fruit die je nog gaat schillen. En kijk bij voorverpakte groente op de verpakking. Als op de verpakking staat dat de groente al is gewassen, zoals bij voorgesneden sla, dan is nogmaals wassen niet nodig.
Wie van spinazie, sla of andijvie houdt, hoeft zich niet meer in te houden: volgens het Voedingscentrum blijkt uit nieuw onderzoek dat het eten van deze nitraatrijke groenten niet gevaarlijk is. Tot nu toe raadde het Voedingscentrum aan om maximaal twee keer per week groente met veel nitraat te eten.
Lichtere slasoorten met een dichte krop zoals ijsbergsla zijn vaak minder voedzaam dan donkere slasoorten waarbij de bladeren uit elkaar vallen. Romaine sla, boerenkool en bladsla kunnen bijvoorbeeld door hun wijdere stand en donkere bladeren meer licht opnemen en hierdoor meer voedingsstoffen maken tijdens de groei.
Omdat rauw voedsel meer energie vergt om te verteren. Dus als je teveel rauw voedsel consumeert, kan het je spijsverteringsstelsel verzwakken en een opgeblazen gevoel veroorzaken. Bovendien, als je alleen rauwe groenten eet kan je zelfs last hebben van ijzer-, calcium- en vitamine B12-tekort.
Een teveel ervan is niet goed, omdat het lichaam dit kan omzetten in nitriet. Van spinazie en sla weten we allemaal wel dat er nitraat inzit, en daarom denken veel mensen dat je het niet te vaak mag eten. Dat advies is echter ingehaald door de wetenschap. Nitraat kan op zichzelf niet veel kwaad.
Een salade eten als lunch kan voor veel mensen helpen om af te vallen. Let wel op dat de salade zelf niet een soort magische pil is, waardoor je afvalt. De reden dat een salade je kan helpen om af te vallen is doordat een salade vaak minder calorieën bevat dan dat je zou binnenkrijgen met je oorspronkelijke lunch.
Sla – van ijsbergsla tot verschillende soorten bladsla – doen niet erg veel voor je qua voedingswaarde maar zijn wel een grote last voor het milieu en een belangrijke bron van voedselverspilling.
Het Voedingscentrum adviseert alle groenten te wassen, of je die nu rauw of gekookt eet. Was eerst je handen, want daar kunnen veel bacteriën op zitten. Was daarna de groente door het onder koud water te zetten of door het grondig af te spoelen. Vervolgens kun je de groente snijden.
De oplossing om effectief pesticiden te verwijderen? Doe je groenten bijvoorbeeld in de wasbak en week je groenten en fruit 12-15 minuten in een oplossing van water met baking soda. Een 1% oplossing is afdoende om tot 96% van de pesticiden af te wassen.
De hoeveelheid in spinazie en kropsla kun je tot 30% verminderen, door de groente te wassen en door bij sla de hoofdnerven en de buitenste bladeren te verwijderen. Je voorkomt nitrietvorming door de groente bij een lage temperatuur te bewaren en zo snel mogelijk op te eten.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Rucola bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Het valt op door het hoge gehalte aan calcium. In 100 gram rucola zit maar liefst 34% van de referentie-inname voor calcium. Dit is zelfs meer dan in de boerenkool, Chinese kool en rammenas, groenten die ook al uitblinken in hun hoge calciumgehalte.
Paprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen. De paprika is rijk aan vezels en een natuurlijke bron van vitamine E, folaat (vitamine B11) en vitamine B6. Ook is de paprika een goede bron van plantaardig eiwit. De gele en roodoranje kleur duidt op een grote hoeveelheid bètacaroteen.
Reken ongeveer 100-150 gram per persoon. Kies een dressing, wij vinden alle dressings goed die zelf gemaakt zijn met een goede extra vierge olie (1 eetlepel per persoon), azijn en kruiden. Voor variatie en smaak kun je ook een eetlepel yoghurt, mayonaise of pesto etc gebruiken.
Gezond dieet: basisvoedingsmiddelen
Een gezond voedingspatroon bevat veel groente en fruit, volkorenproducten, noten en peulvruchten, oliën rijk aan onverzadigde vetzuren, halfvolle en magere zuivel, gevogelte en vis.
Alle vers fruit is gezond.
Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Je kun je dagelijkse porties groente makkelijk spreiden over de dag. Denk aan reepjes paprika of plakjes komkommer op brood, snacktomaatjes of wortels onderweg, een salade bij de lunch, restjes groente door je omelet en natuurlijk gewoon bij het avondeten.
De volgende producten kunnen extra gasvorming veroorzaken. Gebruik deze voedingsmiddelen met mate: eieren, noten, nieuwe aardappelen, prei, ui, knoflook, peulvruchten, koolsoorten, rauwkost, paprika en spruitjes. Ook het eten van scherpe kruiden en specerijen kan bij sommige mensen boeren veroorzaken.
Volgens de Warenwet mag sla in de winter namelijk 4 500 milligram per kilo bevatten. De echte sla-eter kan beter voor ijsbergsla kiezen: in de 'gewone' versie zit 1 070 milligram nitraat, in de biovariant 660 milligram. Andere nitraatrijke groenten zijn bleekselderij, paksoi en postelein.
Een salade wordt gezien als gezond en caloriearm. Of een salade ook echt gezond is, hangt vooral af van de ingrediënten die je toevoegt. Het aantal calorieën loopt snel op als je naast groenten ook kaas, bacon en een romige dressing toevoegt.
Dan zou het zomaar kunnen zijn dat je last hebt van de voedingsvezels. Voedingsvezels zijn essentieel voor je gezondheid, maar wanneer je ze te veel binnenkrijgt of als je ze niet goed kunt verwerken, kan het vervelende bijwerkingen geven, waaronder: Luchtvorming. Opboeren.