Door de verkoop van voorraad ontvang je niet alleen de investering in die voorraad terug maar maak je (hopelijk) ook winst; je ontvangt dus meer terug. De winst gebruiken voor een herinvestering in voorraad betekent dus dat in dat geval de voorraad hoger zal worden en het is de vraag of dat de bedoeling is.
Hoe hoger de voorraad, hoe minder geboekte inkopen, hoe hoger de winst. Let op. Als dat echter jaar op jaar zou plaatsvinden, dan komt er een moment dat die veel te hoge (theoretische voorraad) eens overgeboekt moet gaan worden naar de inkopen.
Op je balans zie je voorraad onder je vlottende activa staan. Dit betekent dus eigenlijk dat voorraad bestaat uit goederen die "vlot" weer weg zijn, of in geld omgezet kunnen worden. Werk je met voorraad dan is het belangrijk een goede en complete voorraad administratie bij te houden.
Als jij goederen verkoopt, dan heb je een voorraad. Dit is namelijk gewoon de goederen die klaar staan voor productie, verkoop of levering, zoals grondstoffen, halffabricaten en eindproducten.
Een voorbeeld van een voorraadgrootheid is je vermogen. Dit is de voorraad geld die je op een bepaald moment hebt. Je kunt je vermogen bijvoorbeeld meten op 1 januari, 24 maart of een willekeurig ander moment.
De waarde van de voorraad kan in de boekhouding worden geboekt via een memoriaalboeking. Wanneer je de voorraad wilt boeken dien je er eerst voor te zorgen dat er twee categorieën beschikbaar zijn: Voorraad (balans) Mutatie voorraad (winst en verliesrekening)
De voorraadwaarde op uw balans kunt u handmatig, via de Inboekmodule, boeken. U kunt dit zo vaak doen als u dat wenst. Echter, dit verschilt per onderneming en ondernemingsvorm. Raadpleeg uw accountant over de frequentie van het inboeken van de voorraadwaarde.
Om de pijn een beetje te verzachten mag u de lagere voorraad in uw administratie opnemen en heeft u een aftrekpost. Deze aftrekpost levert u een belasting voordeel op. Normaliter behoort u de winkelvoorraad op uw balans te waarderen tegen de kostprijs. Dit is uw inkoopprijs.
Heeft uw voorraad een opbrengstwaarde, dan mag u de voorraad niet zomaar volledig afschrijven. U moet een waardedaling onderbouwen (verkoop-, inkoop- en voorraadadministratie). Als er gedurende het jaar niets uit de voorraad verkocht is, is dat een duidelijke aanwijzing voor incourantheid.
Over je voorraad betaal je geen belasting. Voorraad is echter ook geen kostenpost. Stel je maakt 1000 euro winst en koopt daarmee 1000 euro voorraad. Op je balans verandert er niets; je winst blijft 1000 euro ook als dat allemaal in je voorraad zit.
Een winst- en verliesrekening is een periodiek overzicht van opbrengsten en uitgaven van een onderneming. Het is het financiële huishoudboekje over een tijdvak, meestal een jaar. Je maakt een optelsom van alle opbrengsten verminderd met de kosten in je bedrijf.
Je gebruikt de creditzijde om je schulden te boeken en de debetzijde om bezittingen te boeken. De term stamt eigenlijk uit de tijd dat er nog geen rekenmachines waren. Hiermee kon men de positieve en negatieve getallen goed uit elkaar houden.
Een balans heeft een linker- en een rechterkant. De linkerkant is de activa- of debetzijde. Aan deze kant staan je bezittingen, zoals bijvoorbeeld geld, goederen of debiteuren, mensen die nog geld aan jou moeten betalen. Aan de rechterkant staat de passiva-, of creditzijde.
Voorraad tellen of het auditen van voorraad is de fysieke verificatie van de aantallen en conditie van artikelen die op voorraad liggen. Vaak wordt dit gedaan om een audit uit te voeren op de correctheid tussen de boekhoud technische voorraad en de fysieke voorraad in het magazijn.
Voor de belastingdienst moet je in ieder geval één keer per jaar, aan het einde van je boekjaar je voorraad tellen. Voor een beter inzicht in je cijfers kan het handig zijn om vaker te tellen, bijvoorbeeld elk kwartaal.
Voorraadresultaat wordt ook wel ' holding-gain' genoemd, voorraadresultaat ontstaat door een wijziging in de kostprijs/inkoopprijs van een product of grondstof op het moment van aanschaf en het moment van verkoop.
Deze voorraad wordt op de balans van een onderneming opgenomen en vertegenwoordigen een bepaalde waarde. Aangezien de goederen geen waarde meer hebben, moet je ze verwijderen uit de balans en het verlies kan fiscaal worden afgetrokken.
Met ijzeren voorraad wordt de minimale voorraad aangeduid die altijd aanwezig is in een bedrijf om te kunnen produceren. De ijzeren voorraad wordt boekhoudkundig niet tot de vlottende activa maar tot de vaste activa gerekend, als de voorraad tenminste is vastgesteld.
Voor het bepalen van de fiscale winst (de winst waar u belasting over betaalt) trekt u de kosten van uw bruto winstmarge (omzet minus de directe kosten) af. Het moge duidelijk zijn: hoe hoger de kostenaftrek hoe lager de te betalen belasting.
Alleen de kosten die u maakt voor de zakelijke belangen van uw onderneming, zijn aftrekbaar: de zakelijke kosten. Zakelijke kosten zijn dus de kosten die binnen redelijke grenzen nodig zijn voor de uitoefening van uw onderneming en de kosten die rechtstreeks op uw onderneming betrekking hebben.
Een balans is altijd inclusief btw. Je bent immers verplicht om over je verkopen btw aan de klant door te berekenen en over je inkopen moet je meestal btw betalen. Wanneer je gaat boekhouden in Ficsus.nl hoef je niet zelf een balans te maken. Ficsus.nl verzorgt dit voor jou.
Onder voorraad wordt verstaan: aangekochte goederen die verder verkocht of gebruikt kunnen worden in het productieproces (grondstoffen, "basismaterialen") goederen in bewerking (g.i.b.) ook wel halffabricaten genoemd ("work in process" WIP) geproduceerde, afgewerkte producten.
Voorraad afboeken via factuur
Deze melding geeft aan dat de factuur producten uit je voorraad gekoppeld heeft en dat deze nog niet van je voorraad zijn afgeboekt. Je kunt met de knop 'Boek voorraad af' alle producten die je op de factuur hebt gezet van je voorraad afboeken.
voorraadmutatie = is de verandering (toe- of afname) van de omvang van de voorraden (= vlottend kapitaal) gedurende een bepaalde periode. De voorraadmutatie is een onderdeel van de netto-investeringen.