Een baby mag vliegen van zodra hij 7 dagen oud is tenzij hij prematuur geboren is. Voor de leeftijd van 3 maand is de ontwikkeling van de longen nog heel pril. Een lange vliegreis op grote hoogte kan nadelig effect hebben.
Hoewel je officieel gezien dus vanaf 1 week al mag vliegen met je baby, wordt over het algemeen aangeraden nog even te wachten. Het advies is om pas te vliegen met je baby vanaf 6 weken. Vanaf die leeftijd zijn de longen van je baby voldoende ontwikkeld om met het drukverschil op grote hoogte om te gaan.
Officieel mag je al 7 dagen na de geboorte vliegen met je baby, mits je een normale bevalling zonder complicaties hebt gehad. Het wordt echter aangeraden om op z'n vroegst te gaan vliegen met je baby als hij 6 weken of ouder is. Dan zijn de longetjes namelijk volledig ontwikkeld en is je kindje alweer wat sterker.
Neem een paar extra luiers mee. Je kunt je baby verschonen op de verschoonplank in de toiletten in het vliegtuig.
Een baby tot 2 jaar heeft geen eigen stoel in het vliegtuig en dient bij één van de ouders op schoot te zitten tijdens de reis. De baby krijgt van het cabinepersoneel een speciale riem die je kunt vastmaken aan je eigen stoelriem. Doordat de baby geen eigen stoel heeft, heeft hij/zij ook geen recht op babagevrijdom.
Op lange vluchten van grote luchtvaartmaatschappijen kun je vaak gebruikmaken van een bassinet (Engels voor wieg). Dat is een klein bedje voor je baby dat uit de muur voor je eigen zitplaats klapt. Daarin kan je baby tijdens de vlucht heerlijk slapen. Bovendien is het erg handig bij het verschonen.
Kabinedruk kan voor de oren bijzonder moeilijker te reguleren zijn omdat die toeneemt wanneer het vliegtuig stijgt en daalt. Als je het drukverschil in je middenoor niet kan reguleren omwille van tubadysfunctie, kan dat behoorlijk pijnlijk worden. Daarom huilen baby's zo veel in een vliegtuig.
Mag dit mee ja of nee? Te beginnen met je handbagage inpakken. Daar zijn natuurlijk regels aan verbonden, zeker als het om vloeistoffen gaat. Reis je met een baby (tot 1,5 jaar) dan mag babyvoeding zonder probleem mee in je handbagage en geldt niet de beperking van 100 milliliter vloeistof.
Autostoel
Een autostoel kun je gebruiken voor baby's vanaf de geboorte tot de leeftijd van ongeveer 7 jaar. Je moet dan wel een eigen stoel boeken voor je kind. Dit kan niet altijd online, soms moet je hiervoor telefonisch boeken bij de klantenservice. De kinderstoel mag wel gratis mee aan boord.
Aangeraden wordt om pas te vliegen als je kindje tenminste 6 weken oud is, maar liever wacht je tot 12 weken na de geboorte.
De vraag "Hoe veilig is vliegen?" kan daarom als volgt worden beantwoord: Reizen per bus en trein is het veiligst, op de voet gevolgd door reizen per vliegtuig. Het is een feit: statistisch gezien is de kans op een ongeval in een vliegtuig ongeveer 1 op 188.364 (2019) en is dus veel kleiner dan in een auto.
Houd er rekening mee dat op Nederlandse luchthavens alleen lichtgewicht inklapbare paraplu buggy's kunnen worden meegenomen tot aan het vliegtuig. Overige kinderwagens en buggy's worden bij de check-in balie ingenomen.
Na de 36ste week wordt aangeraden om niet meer te vliegen, omdat het risico dan groter is dat je in de lucht zou moeten bevallen. Veel vliegmaatschappijen laten om die reden geen hoogzwangere vrouwen toe. Ben je zwanger van een tweeling of meerling, dan geldt een grens van 32 of 34 weken.
Ernstige bloedarmoede, sikkelcelziekte, een longafwijking, hartafwijking of een recente ernstige vaginale bloeding kunnen ervoor zorgen dat je het advies krijgt niet te gaan vliegen tijdens je zwangerschap. Dit advies zal je krijgen van je verloskundige of arts.
Vliegtuigje spelen
Hou je baby vast door je ene hand onder zijn borst te leggen en zijn hoofd te ondersteunen met je vingers. Met je andere hand houd je bij het kruis van je baby met je duim op zijn kont. Zodanig dat zijn gezicht naar de grond gericht is.
Bij de meeste luchtvaartmaatschappijen vliegen kinderen tot 2 jaar gratis of voor 10% van de ticketprijs. Je kind moet dan wel bij jou op schoot. Zie je het niet zitten om je kind de hele vlucht op schoot te houden, dan kun je ook een eigen stoel voor hem boeken. Daar betaal je dan wel de volle prijs voor.
Reist je baby bij jou op schoot, dan mag je geen aparte handbagage meenemen. Wil je babyvoeding, een luiertas of andere spullen meenemen in de cabine? Stop dit dan in je eigen handbagage. Babyvoeding hoeft niet in doorzichtige plastic zak, zoals andere vloeistoffen.
Wat te doen om oorpijn bij vliegen tegen te gaan
Door te slikken, te gapen of te kauwen opent de buis van Eustachius zich. Hierdoor kan het verschil in druk tussen de cabine en middenoor worden opgelost. Het eten van een snoepje, het kauwen op een kauwgum of drinken kan dus helpen.
Een weekendje weg kan al heel snel. Zodra je je kindje in een maxicosi kan vervoeren, kan je in feite al op pad.Vliegen mag ook al na 7 dagen, maar is niet aan te raden onder de 6 weken. Tot die tijd zijn de longetjes van de baby nog niet ontwikkeld.
Gebruik de Maxi-Cosi niet als stoeltje thuis of als je op visite bent. Een baby is pas te groot voor het autostoeltje als de bovenkant van zijn hoofd boven de rugleuning uitkomt, hij meer dan 13 kilo weegt of groter is dan 83 cm (dat is circa 15 maanden oud). Check hier geschikte autostoeltjes voor peuters.
Een kind tot 2 jaar mag meereizen op schoot voor €30 per enkele reis. Als jouw kind op de datum van de vlucht 2 jaar of ouder is, dan is het verplicht om een eigen stoel te zitten. Hiervoor betaal je de reguliere ticketprijs. Vliegen met kinderen is dus niet gratis.
Voor baby's (onder 2 jaar) is bagage van 10 kg toegestaan op alle vluchten, maar geen handbagage. Babybenodigheden die u nodig hebt tijdens de vlucht moet worden meegenomen in de handbagage van volwassen medereizigers.
Babyvoeding mag mee aan boord en valt niet onder de strenge handbagage regels maar er geldt een beperking op de hoeveelheid vloeistof. Een 3-tal flesjes gekookt water van max.100 ml per flesje mag mee. Babyoeding kan aan boord opgewarmd worden.