Ook van vlees dat nog goed ruikt, kun je ziek worden door schadelijke bacteriën. Die schadelijke bacteriën kun je niet zien of ruiken maar ze kunnen wel een voedselvergiftiging of een voedselinfectie veroorzaken.
De eerste soort, bederfbacteriën, kunnen ervoor zorgen dat het vlees minder goed wordt en een slechte geur en smaak krijgt, maar ze zijn over het algemeen niet schadelijk om te eten. Pathogene bacteriën daarentegen, zijn niet te zien of te ruiken , maar ze zijn gevaarlijk en kunnen leiden tot voedselvergiftiging.
Het is belangrijk om bedorven vlees te vermijden omdat het consumeren van bedorven vlees kan leiden tot voedselvergiftiging, wat symptomen zoals buikpijn, misselijkheid, braken en diarree kan veroorzaken.
Vlees moet een natuurlijke kleur hebben en mag niet 'zweten' door vochtverlies. Dat ziet er dan ook al snel niet meer zo smakelijk of aantrekkelijk uit. En vlees moet niet 'stroperig' zijn. Eventuele vetdooradering (marmering) of vetrandjes moeten mooi wit zijn en niet te veel vergeeld wit.
De meeste soorten vlees moeten eerst een tijd rijpen – besterven – voordat het mals is. Als vlees eenmaal geschikt is voor consumptie, doet de geur vaak een beetje denken aan roomboter. Bewaar je het te lang of niet koel, dat gaat het zuur ruiken, naar camembert of rotte eieren.
Alle rundergehakt heeft een lichte ijzergeur. Rundergehakt dat bijna over de datum is, kan een iets sterkere geur hebben, maar is nog steeds veilig om te eten . Als een product echter een opvallende, scherpe geur heeft, is het hoogstwaarschijnlijk bedorven en moet het worden weggegooid.
Ja, bij een voedselinfectie ontstaan klachten, zoals diarree, misselijkheid, braken, buikpijn, buikkramp en koorts, niet eerder dan 8 uur na het eten of drinken van besmette producten.Soms zelfs pas na enkele dagen.De klachten verdwijnen meestal binnen 1 tot 3 dagen.
In sommige gevallen kunnen bacteriën ervoor zorgen dat het vlees bruin wordt, maar als dat gebeurt, zullen de bacteriën ook een geur creëren. Dus de volgende keer dat u verkleurd vlees in de koelkast vindt, ruik er dan aan. Als het lekker ruikt, bedenk dan dat het slechts een beetje oxidatie is en dat het prima te eten is .
Wie wel eens rundvlees heeft gekocht is bekend met het scenario: je kijkt in jouw koelkast en ziet een pakje vlees welke een ongewone groene/grijze kleur heeft gekregen. Je zul jezelf meteen afvragen of dit nog wel veilig is om te eten. Het antwoord is ja, de reden zit echter in het gebrek aan zuurstof.
Het is de geur van vetzuur dat de bok in ruime mate produceert. Wanneer vlees begint te bederven gaat het naar roomboter ruiken, dit ruikt niet slecht. Het is alleen een teken dat er hele stammen melkzuurbacteriën bezig zijn om zich in het vlees te ontwikkelen. Deze maken de vluchtige en aromatische stof diacetyl.
Het enige dat je kan doen, is wachten tot de giftige stoffen uit je lichaam verdwijnen. Om de ergste klachten te verlichten, kun je in de tussentijd wel gebruik maken van een aantal andere medicijnen. Bij overgeven of hevige diarree kun je ORS gebruiken om uitdroging te voorkomen.
Nee, je mag nooit vlees eten als je vermoedt dat het bedorven is . Symptomen zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en koorts worden vaak geassocieerd met voedselvergiftiging. Hoewel het koken van het vlees de bacteriën in het vlees doodt, neutraliseert het niet de toxines die de bacteriën al hebben geproduceerd.
Stap 2: kijk ernaar. Vers gehakt is mooi roze, maar dat gehakt een ander kleurtje krijg – wat bruinig of een beetje grijs – wil niet altijd zeggen dat het slecht is geworden. Wél een alarmsignaal is wanneer het gehakt een groenig kleurtje heeft: de vuilnisbak is de enige plek waar groen gehakt hoort te zijn.
Die zure geur is eigenlijk een teken dat het vlees gezond is
Het is geen teken dat je vlees bedorven is; het is een teken dat de seal echt goed en schoon was. Als je echter veel sappen in de verpakking ziet (zo erg zelfs dat het absorberende kussentje ze niet aankan), kan dat een teken zijn van onjuiste opslag.
Als vlees er grijs of bruinachtig uitziet, moet je er nog niet onmiddellijk van uitgaan dat het vlees bedorven is. Ook deze kleur wordt veroorzaakt door myoglobine. Het vlees aan de buitenkant van de verpakking wordt blootgesteld aan meer zuurstof, waardoor het die rode kleur krijgt.
Een rauwe biefstuk kan variëren in kleur van diep paarsrood tot fel kersenrood of bruingrijs. Hoewel de bruine kleur er alarmerend uit kan zien, is het geen reden tot bezorgdheid .
Vlees dat echt bedorven is, kan behoorlijk stinken.Het kan bijvoorbeeld ranzig ruiken of naar rotte eieren. Vlees dat zo ruikt, kun je niet meer eten. Ook niet als de TGT-datum nog niet is verstreken.
Als alleen de binnenkant grijs is, kun je er zeker van zijn dat er geen zuurstof bij is gekomen waardoor het rood is geworden. Dit betekent dat rundergehakt met een grijze binnenkant veilig is om te eten . Aan de andere kant is vlees dat er overal grijs of bruin uitziet (zowel van binnen als van boven) waarschijnlijk al aan het bederven en niet veilig om te eten.
De TGT-datum geeft aan dat het product tot en met de vermelde datum veilig te gebruiken is, daarna kunnen er risico's voor de gezondheid optreden. Dat komt omdat bij verse vis en vers vlees bacteriën snel kunnen groeien. Is het over de datum, geopend of ongeopend, gooi het dan weg.
Steaks kunnen bruin worden door blootstelling aan zuurstof en toch veilig zijn om te eten. Pas echter op voor een gelige verkleuring, gekrulde randen of een slijmerig laagje met een groene tint .
Tekenen dat varkensvlees bedorven is
Dit is een belangrijk teken van bederf en een duidelijke indicatie dat het vlees weggegooid moet worden . Het is geel of grijs. Een vers stuk varkensvlees heeft een roze tint; naarmate het bederft, zal dit vervagen. Bekijk het vlees zorgvuldig als u vermoedt dat het bedorven is.
De belangrijkste effecten van lipideoxidatie op de kwaliteit van vlees zijn onder meer de productie van geur, kleurverandering, veranderingen in smaak en textuur , een negatieve invloed op functionele eigenschappen zoals de oplosbaarheid van eiwitten en het waterhoudend vermogen en een verlaging van de biologische beschikbaarheid van bepaalde voedingsstoffen (Falowo et al., 2014).
Als u per ongeluk voedsel zoals verlopen of bedorven vlees en vis of rotte eieren hebt gegeten, kan de infectie ernstig zijn, dus raadpleeg een arts en neem onmiddellijk medicijnen . Blijf de komende twee tot drie dagen op symptomen letten. Soms kunnen symptomen zich snel openbaren, maar het kan ook laat zijn.
Is de TGT-datum van het vlees verstreken, (bijvoorbeeld gehakt of hamburgers 1 of 2 dagen over datum), gooi het dan wel weg.Na die datum is het vlees namelijk niet meer veilig om te eten. Je kunt er ziek van worden vanwege bacteriën.