Deze traktatie is niet alleen erg lekker, maar ook gezond! Zo bevatten ze veel vitaminen, mineralen en gezonde oliën. Daarnaast zorgen Omega-3 en Omega-6 vetzuren voor de ondersteuning van een gezond hart, huid en vacht. Perfect als tussendoortje of tijdens trainingen!
In vis zitten namelijk speciale visvetzuren, die goed zijn voor hart en bloedvaten. Ze zitten vooral in vissen zoals makreel, zalm, sardines en haring. Het goede nieuws: deze visvetzuren blijven goed behouden bij het inblikken van vis, dus wat dat betreft net zo gezond!
Vette vis bevat omega-3 meervoudig onverzadigde vetzuren, met bewezen cardiometabolische voordelen. Vooral sardines blijken belangrijk voor ons voedingspatroon: deze visjes zijn niet alleen rijk aan omega-3, maar ook aan de vitamines B (B3, B5, B12), D en E, selenium, calcium, fosfor en taurine (een aminozuur).
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Meer dan twee keer per week vis eten wordt niet aanbevolen, onder andere wegens het kwikgehalte. Bovendien worden bepaalde vissoorten overbevist, en komt hun soort (en de biodiversiteit) daardoor in gevaar. Met dat milieuaspect in gedachten raadt het Vlaams Instituut Gezond Leven aan om één portie vis per week te eten.
De vetzuren in vis zijn belangrijk voor de ontwikkeling van de hersenen en het zicht bij ongeboren baby's. Let op: bepaalde vis kun je beter niet eten. Vissen zoals tonijn, makreel, sardines en paling kun je beter vermijden.
Een gezond, uitgebalanceerd dieet zou minstens 2 porties vis per week moeten bevatten, waarvan 1 vette vis. Dat komt omdat vis en schelpdieren goede bronnen zijn van veel vitaminen en mineralen.
Tonijn is zeer voedzaam, maar vanwege de hoge kwikgehaltes in bepaalde soorten is het het beste om rauwe tonijn met mate te eten . Zwangere en zogende vrouwen, kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem moeten rauwe tonijn vermijden.
Je kunt bij vis in blik het beste kiezen voor de variant met water in plaats van olie. Water en vet mengen niet met elkaar, waardoor bij vis in water de gezonde visvetzuren beter in de vis blijven. Bij vis in olie mengt een deel van de visvetzuren uit de vis met de olie.
Zalm is dus een klein beetje gezonder dan tonijn uit blik. Maar dat betekent niet dat tonijn uit blik slecht is. Volgens het voedingscentrum zou je eens per week vis moeten eten, en daartoe rekenen ze ook tonijn en zalm uit blik.
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
De gezondste keuze is vette vis, zoals haring, makreel, (Atlantische) zalm en sardines. Deze vette vissoorten bevatten veel omega 3-vetzuren. Deze bijzondere vetten beschermen tegen een hoge bloeddruk en hart- en vaatziekten. De Gezondheidsraad adviseert dan ook om 1 keer per week (liefst vette) vis te eten.
Een van de lekkerste sardines komen uit St Gilles-Croix-de Vie. Deze sardientjes noemen ze champagne in blik, want de meeste sardientjes worden ingeblikt. La Perle des Dieux is een autoriteit op het gebied van sardientjes. Hun sardine-oogst is van superieure kwaliteit en behoort tot Frans gastronomisch erfgoed.
Een magere witvis zoals tilapia past in een verantwoord en gezond dieet. Maar ook het toevoegen van een vette vis zoals paling aan je salade of op de boterham is een gezonde keuze.
Volgens de Keuringsdienst van Waarde is er eigenlijk nauwelijks verschil tussen de twee. Het enige verschil is dat de 'verse' vis al ontdooid is en klaar is om te bereiden, terwijl je de diepvriesvis zelf nog moet ontdooien.
Alhoewel zoute haring meer zout bevat en zure haring meer verzadigde vetten, is haring rijk aan omega-3 vetzuren en eiwitten. Deze zijn essentieel voor een gezond hart en een goede hersenfunctie. Bovendien bevat haring een hoog gehalte aan vitamine D, vitamine B12 en andere belangrijke voedingsstoffen.
Zo raadt de Hoge Gezondheidsraad aan om eenmaal per week vette vis te eten. Zo kan je je kans op hart- en vaatziekten verkleinen. Volgens Spaanse onderzoekers zou vette vis, en meer bepaald sardines, ook helpen om diabetes te voorkomen.
Op basis daarvan en diverse onderzoeken uit het laboratorium is beste koop geworden Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie. En beste uit de test Fish Tales Ali's tonijn in zonnebloemolie van Bart van Olphen die het MSC-keurmerk heeft. Kijk voor meer informatie op Consumentenbond.
Behalve de goede vetten die het van je tonijn steelt, heeft zonnebloemolie zelf heel weinig OMEGA-3 . Het bevat echter wel veel meervoudig onverzadigde vetzuren, namelijk OMEGA-6. OMEGA-6 is oké, zolang het maar in balans is met OMEGA-3.
Vermijd teveel consumptie van roofvissen zoals haai, zwaardvis, koningsmakreel en tonijn uit blik, vanwege de ophoping van kwik in deze vissoorten. Zwangere vrouwen en jonge kinderen moeten voorzichtig zijn met deze vissoorten. Als je echt iedere dag veel vis uit de zee eet ontstaat er een te veel aan kwik in je bloed.
Bepaalde soorten tonijn bevatten veel kwik, wat schadelijke effecten op de gezondheid kan hebben in hoge hoeveelheden of bij bepaalde populaties. Voor de meeste gezonde volwassenen wordt aanbevolen om minstens 2 porties vis per week te eten , waaronder tonijn.
Zalm bevat weinig kwik en wordt door de FDA als "beste keuze" beschouwd , wat betekent dat het twee tot drie keer per week gegeten moet worden. Tonijn bevat over het algemeen meer kwik, zegt Susie, maar het hangt af van de soort. "Hoe groter de tonijn, hoe hoger het kwikgehalte," voegt Susie toe.
Het voedingscentrum raadt aan om 1 keer per week vis te eten. Bij voorkeur vette vis zoals zalm, sardientjes, haring, paling of makreel. Schaal- en schelpdieren zoals oesters, mosselen en kreeft zijn officieel geen vissen, maar tellen wel mee als vis in de Schijf van Vijf.
Ondanks zoveel voordelen is het misschien het beste om zalm met mate te eten . Een reden hiervoor is dat zalm kwik bevat - hoewel in lagere hoeveelheden dan in andere vissoorten. Er is aangetoond dat kwik zich in de loop van de tijd in het lichaam ophoopt en bij sommige mensen hersenontwikkelingsproblemen kan veroorzaken.
Vis is goed voor je gezondheid. Maar te veel is nooit goed. Onderzoekers stelden vast dat mensen die dagelijks vis eten (43 gram/dag) iets vaker een kwaadaardige huidkanker ontwikkelen. Mogelijk komt dat door zware metalen in vis, zoals kwik en arseen.