Een vinyl vloer is zelfs eenvoudiger te installeren dan een laminaat vloer. U moet wel zorgen voor een vlakke en vochtvrije basisvloer. Vervolgens kunt u de rol vinyl uitrollen. Daarna is het een kwestie van de raden afwerken door het vinyl langs de muren en deuren af te snijden.
Stap 1: Je kunt beginnen met het leggen van de vloer. Ga je in een ruimte met meerdere hoeken leggen, begin dan met het uitsnijden van het breedste en langste stuk. Vervolgens laat je het vinyl 1 uur uitgerold rusten voordat je verder gaat. Stap 2: Hierna kun je de uitsnijdingen bij de deuren, dorpels en naden maken.
Hoe lang duurt een vinyl vloer leggen? Egaliseren duurt 1 dag en drogen duurt 1-3 dagen. De vloer zelf leggen kost 1-2 dagen, afhankelijk van de oppervlakte van de ruimte. Dit gaat dus sneller dan het leggen van bijvoorbeeld een gietvloer, wat wel 1 week kan duren.
Vinyl leggen zonder of met ondervloer? Het is niet aan te raden om een vinyl vloer zonder ondervloer te leggen, mits de basisvloer geen oneffenheden bevat en volledig glad is en geen stof of vuil bevat.
U betaalt voor het laten leggen van een vinyl vloer tussen de €7 en €15 per m². Houd er rekening mee dat het door de enorme vraag naar ''vloerenleggers'' lang kan duren voordat er iemand beschikbaar is om de vloer te leggen.
Een sterke, egaliserende ondervloer werkt het beste bij vinyl. Stevige en vlakke platen vangen (kleine) oneffenheden op en zorgen dat je vinylvloer strak gelegd kan worden, zonder zichtbare golvingen in het vinyl.
PVC-vloeren zijn steviger en robuuster en hierdoor meestal ook iets duurder dan vinyl. In onderhoud zijn de vloeren hetzelfde: beide vloeren zijn gemakkelijk schoon te maken. Bovendien houden ze geen stof of vuil vast, wel zo hygiënisch.
Vinyl kan rechtstreeks op een betonnen ondervloer gelijmd worden. De vloer moet volledig vlak, droog en schoon zijn, omdat je anders alle oneffenheden terugziet (en voelt) in de vinyl vloer. De vloer verliest de mooie uitstraling en de levensduur zal korter worden.
Vinyl rol vloeren zijn opgebouwd uit lagen en bestaan grotendeels uit PVC, terwijl linoleum is gemaakt van een enkele laag natuurlijke materialen, voornamelijk lijnzaad. Een van de lagen van vinyl is de 'designlaag', waarop decoratieve ontwerpen worden gedrukt en gegaufreerd.
Een goede kwaliteit vinyl heeft een dikte van 2 tot 3 mm waarop een slijtlaag van 0,2 tot 0,7 mm aangebracht is. Uiteraard biedt een dikkere slijtlaag een betere bescherming, wat de duurzaamheid van de vloer zal verlengen.
Laminaat vloeren zijn over het algemeen goedkoper dan vinyl vloeren. Sommige budget aanbieders (zoals de bouwmarkten) bieden al een laminaat vloer aan vanaf zo'n 5 euro per vierkante meter. Uiteraard zijn de laminaat vloeren van betere kwaliteit iets duurder.
Vinyl vloeren gaan lang mee. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een levensduur van 10 tot 20 jaar. Daarmee is het een duurzame vloer waarvan u lang kunt genieten. Goede kwaliteit vinyl vloeren hebben een dikte van 2,0 mm tot 3,0 mm en een slijtlaag van 0,20 en 0,70 millimeter.
Over het algemeen is een vinyl vloer voordeliger dan een PVC vloer, toch zijn wij er van overtuigd doordat de buitenste twee lagen steviger zijn dat de levensduur van een PVC vloer langer is. Rekening houdend hiermee is er op lange termijn dus niet zo'n groot verschil in prijs.
TIP: Voor het snijden van vinyl en flexfolie is het erg belangrijk dat je een scherp mes gebruikt, anders trekt het mesje aan de folies. Omdat materialen als papier en karton mesjes sneller verslijten, is het handig om hiervoor twee aparte mesjes te hebben.
De Provinolsnijder is een stuk handgereed- schap dat wordt gebruikt bij het snijden van naden in vinyl. Hij wordt gebruikt voor de banen worden verlijmd.
De duurzaamheid en levensduur van vinylvloeren is afhankelijk van de slijtlaag. Het zachtere vinyl (novilon is nog zachter) is een kwalitatief goede vloer, met een lange levensduur. Het vinyl is zachter dan een PVC-vloer, maar er blijven daardoor ook sneller afdrukken van voeten van meubels en keukenkastjes in staan.
Vinyl vloeren worden - in tegenstelling tot PVC vloeren en laminaat - gezien als een ''zachte vloer''. Vinyl vloeren zijn namelijk soepel en vererend. Vinyl en PVC wordt beide gemaakt van Polyvinylchloride (PVC), maar bij vinyl vloeren is de basislaag zacht en verend. Deze vloer voelt daardoor een stuk zachter aan.
Novilon kun je het beste omschrijven als verend vinyl of vinylvloerbedekking. Het wordt ook wel de stille vloer genoemd door de geluiddempende werking die je direct na het installeren merkt. Novilon vermindert contactgeluid zodat de onderburen geen last hebben van bijvoorbeeld loopgeluiden.
In principe kunt u alle vloerbedekkingen combineren met warm water vloerverwarming, zolang het product hier geschikt voor is. Het maakt dus niet uit of het gaat over laminaat of pvc. Aan de andere kant voelt een pvc vloer warmer aan dan een laminaat vloer.
Naast leg gemak is vinyl PVC ook isolerend, en heeft het een goede akoestiek. PVC vinyl is in verschillende dessins te verkrijgen en heeft een luxueuze en comfortabele uitstraling. Door het hergebruik van grondstoffen is de PVC vinylvloer duurzaam en milieuvriendelijk.
Omdat vinyl een vochtbestendig karakter heeft, is dit materiaal perfect geschikt voor vochtige ruimtes zoals een badkamer of een keuken. Vinyl is gemakkelijk schoon te houden en is hierdoor ideaal voor de hygiëne van dit soort ruimtes. Dus wil jij een nieuwe vloer in je badkamer of keuken?
Een hittebestendige Ucrete vloer is meer dan hittebestendig alleen. Het gaat hier namelijk om de sterkste vloeren van de wereld.
Een vinylvloer is helemaal vlak, net als zeil. Een vinylvloer is gemaakt van het ijzersterke kunststof polyvinylchloride (PVC). De vloer bestaat uit meerdere lagen en heeft een sterke toplaag en transparante beschermlaag. Hierdoor is een vinylvloer zacht maar toch stevig!