Volgens neuroloog en slaapgeneeskundige Hans Hamburger van het Boerhave Medisch Centrum is het niet verstandig om de verwarming 's nachts aan te zetten. De ideale kamertemperatuur ligt rond de 18 graden. Bij die temperatuur kan het lichaam goed de warmte kwijt en kan het in een regelmatig slaapritme komen.
De slaapkamertemperatuur speelt een essentiële rol in een goede nachtrust. Een kamer die te warm of te koud is kan uw slaapkwaliteit ernstig verstoren. Wanneer u het te warm heeft 's nachts zal uw lichaam gaan zweten, wat de kans op nachtmerries vergroot.
Daarnaast daalt je lichaamstemperatuur als je slaperig wordt. Dat komt door het hormoon melatonine, waar je lichaam meer van aanmaakt als het (bijna) tijd is om te slapen. Om in slaap te komen, moet je lichaam dus afkoelen. Een bloedhete verwarming is daarom geen goed plan.
De slaapkamer mag niet te warm en niet te koud zijn.
Slaapdeskundigen stellen dat de beste slaapkamertemperatuur rond de 18,3 graden Celsius ligt. Als je slaapkamer veel warmer of kouder is, kan dat je beletten om in slaap te vallen en de kwaliteit van je rust beïnvloeden als je eenmaal slaapt.
Lekker koud
Je nachtrust zou het meest optimaal zijn wanneer het tussen de 15,5 en 19,5 graden in je slaapkamer is. 15 graden klinkt verschrikkelijk laag, maar is dus echt een stuk gezonder dan 25 graden.
Slapen met verwarming: geen goed idee
Enerzijds loopt de temperatuur te hoog op om makkelijk in te dommelen. Anderzijds wordt daalt de luchtvochtigheid, met enkele onaangename gevolgen: Gevoel van benauwdheid. Gehoest en gekuch.
Ja, 12 graden is over het algemeen te koud in huis. Een temperatuur van 12 graden Celsius wordt als vrij koud beschouwd en kan oncomfortabel zijn voor de meeste mensen.
Lage temperatuur
Aan de andere kant mag de temperatuur niet te laag zijn; beneden 12 graden gaan problemen optreden: ofwel men gaat in bed verder dan gewenst afkoelen, ofwel het dekbed wordt zo zwaar dat het oncomfortabel wordt. In beide gevallen neemt de kwaliteit van de slaap af.
Minimale temperatuur slaapkamer
Let er wel op dat de slaapkamer niet veel kouder is dan 13 graden. Want hoewel je niet ziek wordt van kou, verlaagt het je weerstand wel.
Gezonde verwarming
Maar wist je dat je verwarming ook invloed op je gezondheid kan hebben? Traditionele verwarmingstoestellen verwarmen de lucht in een kamer, waardoor de luchtvochtigheid sterk daalt. Dit leidt tot typische kwaaltjes, zoals een droge keel, hoesten, hoofdpijn en een verminderde weerstand.
Hoe laag kan de verwarming 's nachts bij radiatoren? Zet 'm op 15 graden. Overdag zet je de verwarming als je thuis bent op maximaal 19 graden. Houd wel de deuren goed dicht.
Zet de thermostaat 's nachts op 15 graden. Daarmee bespaar je elk jaar 60 euro. Let op: heb je vloerverwarming? Zet je thermostaat dan op 17 of 18 graden, anders duurt het opwarmen te lang.
Een goede slaaptemperatuur is niet té warm en niet té koud. Volgens wetenschappers is de ideale kamertemperatuur tussen de 18 en 22 graden. Anderen houden het liever iets kouder, tussen de 14 en 16 graden. Dat klinkt erg laag en sommigen denken dat ze nooit zouden kunnen slapen in zo'n koude.
Een matras dat goed ventileert zorgt voor een koele slaapomgeving. Kies daarom voor een matras dat warmte vasthoudt en minder goed ventileert. Een traagschuim matras reageert op uw lichaamstemperatuur en voelt warm aan. Dit is een goede keuze voor als u het snel koud heeft in bed.
In gesloten ruimtes kunnen de zuurstofniveaus op 18 % blijven, terwijl ze snel dalen tot minder dan 8 % met een open deur, wat extreem laag is. Daarnaast heeft vuur zuurstof nodig om te branden en te groeien ... U houdt de zuurstof beter voor uzelf dan voor de brand. Doe de deur dicht als u de kamer uitgaat!
14 of 15 graden is prima voor s 'nachts. Houd je deze temperatuur aan, dan bespaar je daarmee ook al snel 80 euro per jaar. Heb je vloerverwarming, dan wordt geadviseerd om het huis juist niet te veel af te laten koelen. Je gebruikt veel gas of elektriciteit om de vloer weer warm te krijgen.
Blootstelling aan koude temperaturen kan leiden tot gezondheidsproblemen, zoals onderkoeling, verhoogde kans op luchtweginfecties, stijve spieren en gewrichten, en een verminderd immuunsysteem. Het is belangrijk om een comfortabele en gezonde binnentemperatuur te handhaven om deze risico's te vermijden.
Zorg voor de juiste temperatuur op de babykamer
De ideale temperatuur van de babykamer ligt de eerste weken rond de 20 graden. Is je baby al een paar weken oud, dan is een temperatuur tussen de 16 en 19 graden ideaal. Afhankelijk van hoe goed je huis is geïsoleerd kan het in de winter kouder worden op de babykamer.
Verwarming niet te laag – minimaal 15 graden
Het RIVM adviseert om het, ook 's nachts, niet kouder te laten worden dan 15 graden. Bij lagere temperaturen kan vocht namelijk neerslaan op de ramen of in muren en plafonds trekken.
De optimale omgevingstemperatuur ligt tussen 18 ° C en 21 ° C ; Minimumtemperaturen van 20 ° C of 21 ° C kunnen voor ouderen en zieken vereist zijn; Temperaturen lager dan 18 ° C of hoger dan 24 ° C kunnen een gezondheidsrisico vormen.
Als het te koud wordt, is er kans op schimmelvorming. Vijftien graden is daarom een ondergrens. In een goed of matig geïsoleerde woning is het ook bijna nooit kouder dan 15 graden. Je zal zien als je daar de thermostaat terugdraait naar 15, dat het in de ochtend nog vaak 16, 17 graden is."
De meeste huizen, met een cv-ketel, kunnen prima 5 graden omlaag 's nachts. De rijksoverheid adviseert een nachttemperatuur van 15 graden.
Milieu Centraal adviseert een nachtstand van ongeveer 15 graden. “Zeker als uw huis slecht geïsoleerd is”, vertelt Van Meegeren. “Heeft u vloerverwarming of een warmtepomp? Dan is 17 of 18 graden de beste keuze.
Je kunt veel energie besparen, als je 's nachts de thermostaat een paar graden lager zet. Voor een huis met gewone (hoge temperatuur) radiatoren kun je 15 graden als richtlijn aanhouden. Dan duurt het niet al te lang om je huis in de ochtend weer te verwarmen naar 18 tot 20 graden.