U moet erg oppassen bij het kopen van een huis, want niet ieder huis is rendabel. U kunt pas iets verdienen aan een huis verhuren als het rendement positief is. Als u wilt leven van de huur moet het rendement hoog zijn en moet u veel eigen geld inleggen.
Wanneer je je opbrengsteigendom verhuurt aan een particulier, betaal je op die huurinkomsten geen belastingen. Je betaalt wel jaarlijks belasting op het kadastraal inkomen van je vastgoed. Fiscaal gezien is de verhuur voor privébewoning dus erg aantrekkelijk.
De woningen die door particulieren worden verhuurd, leveren een gemiddeld rendement op van 5,7 procent. Met andere woorden, de feitelijke jaarhuur is 5,7 procent van de WOZ-waarde. In de G40 ligt het percentage iets hoger en in de rest van Nederland iets lager.
Verhuur van een woning of appartement kan, zeker in de stedelijke gebieden, een mooie extra bron van inkomsten worden genoemd! Door de verhuur uit te besteden heeft u weinig lasten en blijft het financieel risico laag. Aansluiting op stijgende vraag huurwoningen.
Hieronder vallen bijvoorbeeld de kosten voor de notaris, het taxeren van de woning, advieskosten en de afsluitkosten voor een hypotheek. Gaat u eenmaal verhuren, dan bent u op frequente basis kosten kwijt. Sommige kosten u doorberekenen aan uw huurder, zoals gemeentelijke belastingen of verzekeringen.
Veel mensen leven al van de huurinkomsten die ze binnen krijgen door een huis te kopen en verhuren. Het lijkt dan ook erg aantrekkelijk om uw spaargeld te gebruiken voor het verhuren van een huis. U moet erg oppassen bij het kopen van een huis, want niet ieder huis is rendabel.
In de hypotheekvoorwaarden van praktisch elke geldverstrekker staat dat je de woning niet mag verhuren. Tenzij de bank toestemming geeft. Geldverstrekkers zijn er niet happig op, want: Huurders zijn goed beschermd, je kunt ze niet zomaar uit huis zetten.
Theoretisch gezien mag je een onbeperkt aantal woningen bezitten en verhuren in box 3. Alleen is het wel zo dat je geen of minimaal werk mag verrichten bij het verhuren van je woningen.
Het bruto rendement van je opbrengsteigendom is simpel te berekenen: Deel de jaarlijkse huuropbrengst door de totale aankoopprijs (excl. kosten). Vermenigvuldig de uitkomst met honderd en je krijgt het bruto rendement.
Huurinkomsten worden doorgaans niet belast, tenzij het om een gemeubileerde woning gaat. Op je belastingaangifte vermeld je enkel het niet-geïndexeerd kadastraal inkomen van je woning: datzelfde bedrag zal je elk jaar moeten aangeven (behalve bij een herziening van het kadastraal inkomen).
Als eigenaar of vruchtgebruiker van een woning mag je die in principe altijd verhuren, je hoeft daar niet eerst toelating voor te krijgen van een of andere overheid. Alleen soms moet je wel een bepaald attest kunnen voorleggen, dat (meestal tegen betaling) door de gemeente wordt verstrekt.
Goed nieuws: zoveel huizen mag je verhuren
Het antwoord op de vraag 'Hoeveel huizen mag je verhuren?' is simpel, namelijk: zoveel als je wilt. Wanneer we spreken over box 3 (vastgoed)beleggingen, dien je echter wel rekening te houden met fiscale consequenties.
Vastgoed is over het algemeen een goede investeringsoptie. Het kan doorlopend passief inkomen genereren en kan een goede langetermijninvestering zijn als de waarde in de loop van de tijd stijgt.
Mogelijk kunt u nu een woning kopen om te verhuren en het pand over een aantal jaar weer doorverkopen. In de huidige woningmarkt mag u vaak rekenen op een waardestijging van de woning, waardoor u winst maakt. Heeft u dus geld om mee te investeren? Dan is een woning kopen om te verhuren een interessante investering.
Bank ziet verhuur als fraude
Of dat men daar al een tijd niet meer woont. Als deze bovendien commercieel wordt verhuurd, kan de bank dit aanmerken als fraude. Je bent namelijk in overtreding van het huurbeding. Mogelijk krijg je tijdelijk het voordeel van de twijfel, maar sowieso moet je maatregelen nemen.
De keuze maken tussen verkopen of verhuren
Als je nog een hypotheek op je huidige huis hebt en je wil een nieuw huis aankopen, is verkopen soms de enige optie (niet altijd!). Als je voldoende financiële ruimte hebt en graag wil investeren in onroerend goed, kan verhuren van je huidige woning een goede optie zijn.
Heb je een tweede huis gekocht en wil je die graag verhuren? Dan heb je geen toestemming nodig van de bank indien je deze zonder hypotheek hebt gekocht. Wil je het aangeschafte tweede huis verhuren en rust er een hypotheek op, dan dien je uiteraard wél toestemming aan te vragen.
Voorwaarden voor kamerverhuurvrijstelling
Uw totale huuropbrengsten in 2022 zijn niet meer dan € 5.711. Voor 2021 was dit € 5.668. Dit is inclusief alle extra vergoedingen die met de verhuur te maken hebben. Bijvoorbeeld voor energiekosten of het gebruik van wasmachine en droger.
Hoeveel beleggingspanden, zonder hypotheek, heb je nodig om van te kunnen leven? Zoals je ziet is het benodigde vermogen in dit geval ongeveer gelijk aan het vermogen dat je in een indexfonds / ETF zou moeten stoppen. Als ik eerlijk ben zou je dan beter kunnen kiezen voor een indexfonds door voor vastgoed.
De netto huur is de prijs die je betaalt voor de woonruimte, wordt ook wel de kale huur genoemd.
Wie over enig vermogen beschikt, komt voor de keuze te staan waar dat vermogen dan in te beleggen. Beleggen in onroerend goed, dus een huis of appartement kopen en verhuren, is een heel goed idee. Het rendement op vastgoed in de afgelopen jaren is stabiel.
Simpel gezegd zijn er twee manieren voor rijk worden met vastgoed. De eerste manier is door te beleggen in vastgoedfondsen (of een variant daarvan). De tweede manier is door het kopen van huizen en appartementen. Beide manieren zijn vormen van geld investeren, en beide hebben zo haar voor- en nadelen.