Is plantaardige kaas gezonder dan gewone kaas? Integendeel! De meeste plantaardige kazen bevatten net zo veel verzadigd vet en zout als gewone kaas, maar geen of nauwelijks eiwit, calcium of vitamine B12. Er staat geen enkele plantaardige kaasvervanger in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
In harde kazen zit veel calcium, maar ook relatief veel vet, verzadigd vet en zout. Kies daarom liever voor magere en halfvette kazen en plattekaas. Die laatste bevat minder vetten en zout, en hoort eigenlijk eerder bij de melkproducten dan bij de kazen.
10+, 20+ of 30+ kaas met niet te veel zout (minder dan 2 gram zout per 100 gram kaas) staat samen met andere melkproducten in de Schijf van Vijf vanwege de positieve effecten op de gezondheid. Ook hüttenkäse en mozzarella en verse geitenkaas met niet te veel verzadigd vet staan in de Schijf van Vijf.
Er zitten 80 kilocalorieën in 1 voorgesneden plak (30 gram) plantaardige kaas.
Wat is veganistische kaas? Veganistische kaas wordt vanzelfsprekend gemaakt zonder dierlijke ingrediënten (lees hier hoe je kunt herkennen of een product vegan is). Als plantaardige vervanging van melk wordt vaak gebruik gemaakt van cashewnoten, sesamzaad, sojabonen, kokosolie, rijst, amandelen of edelgist.
Geraspte vegan kaas die je kan smelten
Enkele kazen die je in de supermarkt vindt zijn Violife, Nurishh, Vegan Deli en het huismerk van Albert Heijn. Plantaardige kaas smelt het beste als er voldoende vocht in je gerecht zit.
Is plantaardige kaas gezonder dan gewone kaas? Integendeel!De meeste plantaardige kazen bevatten net zo veel verzadigd vet en zout als gewone kaas, maar geen of nauwelijks eiwit, calcium of vitamine B12. Er staat geen enkele plantaardige kaasvervanger in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum.
Zet daarom geregeld verse en magere kaas op het menu. Lekkere voorbeelden zijn cottagecheese, ricotta, zachte verse geitenkaas en mozzarella. Ook plattekaas is een goed idee. Die bevat zoveel minder vet en zout dat hij eigenlijk meer tot de melkproducten dan de kazen behoort.
Wel is het heel belangrijk om niet teveel te eten! Je krijgt ontzettend snel een te grote portie binnen. Ik raad je aan om gemiddeld niet meer dan 20-30g kaas per dag te eten. Dat komt ongeveer overeen met 1 boterham kaas.
Het advies is voor volwassenen om iedere dag 40 gram kaas te eten. En dan bij voorkeur een soort die in de Schijf van Vijf staat.
Aan volwassenen worden 300-450 gram melk(producten) en 40 gram kaas per dag geadviseerd. De aanbevolen hoeveelheid melkproducten is hoger voor tieners en 50-plussers vanwege hun hogere behoefte aan calcium.
In kaas, melk en andere melkproducten zit verzadigd vet, wat het LDL-cholesterol verhoogt. Toch zijn het producten die goed zijn voor je gezondheid. Kies daarom voor producten met minder vet, zoals 20+ en 30+ kazen, mozzarella, hüttenkäse en zuivelspread en voor halfvolle en magere melk(producten).
Een ei bevat 1,5 gram verzadigd vet en daarnaast ruim 3 gram onverzadigd vet.Een plak kaas (25 gram) bevat 5 gram vet, waarvan 3,5 gram verzadigd vet en 1,5 gram onverzadigd vet. Wat hier aan opvalt is de verhouding tussen verzadigde – en onverzadigde vetten.
Goudse kazen, cheddar (gerijpt), Emmentaler en andere harde Zwitserse kazen en Parmezaanse kaas zijn geschikt om te eten. Vermijd heel jonge kazen en bijvoorbeeld kaas als feta, die bevatten juist veel lactose.
Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Een gezonde schoollunch
Vezels dragen bij aan een soepele spijsvertering en daarmee een gezonde darmwerking. En gelukkig is er volop gezonde variatie nodig voor heerlijk broodbeleg: Halvarine of margarine uit een kuipje. Hartig mager beleg, zoals 20+ en 30+ kaas, ei, hüttenkäse en light zuivelspread.
Schimmelkazen zoals brie en camembert zijn bij de productie bewerkt met schimmelsporen, waardoor ze hun karakteristieke sterke smaak krijgen. Geen zorgen, de schimmels zelf zijn niet ongezond (tenzij je er natuurlijk allergisch voor bent).Maar helaas zijn deze kaassoorten toch geen al te beste keuze.
Als je wilt afvallen kun je het beste kiezen voor magere kaassoorten, zoals ricotta of cottage cheese. Ook harde kazen tot 30+ passen goed in een voedingspatroon om af te vallen. Ben je dol op vette kaassoorten? Beperk dit dan zoveel mogelijk en eet dit niet dagelijks.
Verstandige keuzes zijn ricotta, mozzarella, plattekaas, smeerkaas met een laag vetgehalte, verse geitenkaas en harde kaas met een vetgehalte van 30+. Eet niet te veel harde kaas met een vetgehalte van 40+ en andere kazen met een hoog vetgehalte zoals brie, leerdammer, abdijkazen en roomkazen.
Geitenkaas bevat minder verzadigd vet dan gewone koeienkaas, maar is niet vetvrij. Honderd gram geitenkaas bevat ongeveer 268 calorieën en 21,2 gram vet. Een Goudse kaas bevat 385 calorieën en 31 gram vet per honderd gram. Een aanzienlijk verschil.
Plantaardige kaas is beter voor dier en milieu. Veel melkkazen bevatten ook veel verzadigd vet en/of zout. "De plantaardige varianten op basis van amandelen, cashew- en/of macadamianoten zijn matiger in verzadigd vet en daarom een gezond alternatief voor reguliere (dierlijke) kaas", aldus de bond.
Maar als je echt de gezondste keuze wilt maken kun je het beste kiezen voor de biologische variant. Aan biologische kaas zijn geen kleur- en smaakstoffen toegevoegd. Wanneer je graag wat minder vetten binnen wilt krijgen kun je het beste kiezen voor een jonge kaas of een 30+ kaas.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.