Variabele rente heeft ook een paar nadelen: Als de rente stijgt heb je de maand erop direct hogere maandlasten. Je hebt minder zekerheid over je maandlasten in de toekomst. Je kunt minder lenen dan wanneer je de rente minimaal 10 jaar vastzet.
Kiezen voor een variabele rente heeft als voordeel lagere maandlasten. Ook profiteert u direct van een rentedaling. U maak dan geen extra kosten voor oversluiten of rentemiddeling. Daarnaast kunt u de hypotheekrente op elk moment weer vastklikken als u een rentestijging verwacht.
Hieruit blijkt dat voor ongeveer 25% van de nieuw afgesloten hypotheken een variabele rente geldt. Een relatief kleine minderheid kiest ervoor om de hypotheekrente langer dan tien jaar vast te zetten en het overgrote deel van de hypotheken wordt afgesloten op basis van een rentevaste periode tussen één en tien jaar.
Als je voor een variabele rentevoet kiest, bepaalt de wet bovendien dat de originele rente nooit meer mag stijgen dan ze kan dalen. Dat betekent dat de rentevoet maximaal kan verdubbelen.
Kies je voor een variabele rente dan volgt de rente de actuele marktrente. Stijgt de hypotheekrente dan ga je meer betalen. Daalt de rente, dan betaal je minder. Je weet vooraf dus niet hoeveel rente je moet betalen.
Je kunt niet meer lenen, ondanks dat de variabele rente lager is dan de langere rentevaste periodes. Dit komt omdat geldverstrekkers bij rentes korter dan 10 jaar rekenen met de fictieve toetsrente van 5 procent. Dit om te voorkomen dat klanten eventueel hogere maandlasten niet kunnen betalen.
Met de huidige lage rentestanden is een variabele hypotheekrente nauwelijks lager dan bij een rentevaste periode. Je kunt daarom beter je rente vastzetten. Over het algemeen geldt: hoe langer de rentevaste periode, hoe hoger het rentepercentage. Kies je voor een korte rentevaste periode, dan betaal je dus minder rente.
Een vaste rentevoet geeft je zekerheid en duidelijkheid: je weet precies hoeveel je elke maand zal moeten afbetalen en voor welke periode. Met een variabele rentevoet zijn er aanpassingen mogelijk op vooraf bepaalde momenten. Op die tijdstippen kan je rentevoet dalen, maar ook stijgen.
Bij een variabele hypotheekrente, ook wel korte rente of flexibele hypotheekrente genoemd, is de rente die je voor de hypotheek betaalt, gekoppeld aan de rente in de markt. De rente wijzigt tijdens de looptijd iedere maand, kwartaal of half jaar.
Gemiddelde rentepercentage is 5%
Op de studieschuld zit het laagste rentepercentage van gemiddeld 0,9%. Bij een kwart van alle leningen is het rentepercentage maar liefst 8% of hoger.
Bij een variabele rente kan je rente per maand of kwartaal veranderen. Je profiteert dus snel van een renteverlaging, maar je moet ook rekening houden met hogere lasten door een rentestijging.
Naast het renteverschil zit er ook meer risico in een variabele hypotheekrente. De kans dat de variabele rente op enig moment gaat stijgen, kan natuurlijk altijd. Deze kan echter ook dalen. Daarnaast biedt de variabele hypotheekrente ook wat meer flexibiliteit ten opzichte van een vaste rente.
Een aanknopingspunt hiervoor biedt de economische prognose voor de komende jaren die economen van De Nederlandsche Bank afgelopen week naar buiten brachten. De economen van DNB maken hierbij de schatting dat de 10-jaarsrente in 2022 stijgt naar een niveau van 0,2 procent en in 2023 verder oploopt naar 0,4 procent.
Zolang de Europese Centrale Bank de rente laag houdt is te verwachten dat de hypotheekrente voor 2022 niet sterk zal stijgen. Echter wanneer de inflatie stijgt zoals de verwachting is, dan zal er waarschijnlijk wel een lichte stijging gaan plaatsvinden.
De hoogste hypotheekrente ooit in Nederland was 13,4 procent. Het was in het jaar 1981.
De prognose hypotheekrente 2025 zegt dat de rente gaat stijgen. Ga jij de historisch lage rente vastzetten voor 20 of 30 jaar? Het is mogelijk dat de hypotheekrente over 30 jaar weer boven de 10 procent zit. Dan zou jij dus nog steeds kunnen profiteren van een hypotheekrente van nog geen 2 procent.
Hierdoor wordt uw maandbedrag lager of wordt de looptijd van de hypotheek korter. Let bij tussentijds aflossen wel op een mogelijke boeterente; dit is afhankelijk van de voorwaarden van uw hypotheek. Bij onze Annuïteiten Hypotheek kunt kiezen uit een vaste of variabele rente.
Op de helft van de looptijd van een annuïteitenhypotheek heb je ongeveer een derde deel van de totale hypotheek afgelost. Zit je op twee derde van de looptijd? Dan is ongeveer de helft van het hypotheekbedrag afgelost.
Iedereen kan profiteren van de lage rentevoeten. Zo heeft de gemiddelde woonkrediet op 20 jaar een rentevoet van 1,65 %. Wie naar een hypothecaire lening zoekt van minder dan 1 %, moet daarentegen een ijzersterk dossier hebben. Dat betekent dat het risico voor de bank beperkt moet zijn.
De semi-variabele rentevoet, ook semi-vaste rentevoet genoemd, biedt je de mogelijkheid gedurende een bepaalde periode van een vaste rentevoet te profiteren en vervolgens op een variabele rentevoet over te stappen.
Je berekent eerst het deel rente dat je per maand betaalt, ook wel de rentevoet genoemd. De formule hiervoor is als volgt: (1 + rentepercentage) ^ (1/12) - 1. De uitkomst hiervan is in dit voorbeeld 0,407 procent. Vervolgens berekenen je het bedrag dat je maandelijks aan rente en aflossing betaalt.
De variabele hypotheekrente hangt samen met de marktrente en deze rente kan dus variëren. Wanneer deze marktrente daalt, dan daalt jouw hypotheekrente mee. Hier gebeurt hetzelfde als de marktrente stijgt. Heel simpel zou je denken, maar ook onzeker.
Van Bruggen Adviesgroep acht het meest waarschijnlijke scenario dat de hypotheekrente in 2022 licht gaat stijgen met 0,2 à 0,4%.