Uranium, de grondstof voor kernenergie, is relatief goedkoop. Een kerncentrale is een constante bron van stroom.. De stroomproductie is niet afhankelijk van het weer, zoals zonne- of windenergie.
Kernenergie is helemaal niet zo goedkoop als vaak gedacht wordt. Hoewel de ruwe productiekosten van een kilowattuur (kWh) met kernenergie laag zijn, twee tot drie cent per kWh, zijn de kosten voor de bouw van een kerncentrale en de opslag van radioactief afval zeer hoog.
Deze voorraad is winbaar bij een prijs tot 130 dollar per kilo. Bij een prijs tot 260 dollar per kilo kan er meer gewonnen worden en is de voorraad 8 miljoen ton uranium. In het hoge scenario van het NEA is in het jaar 2040 het opgestelde vermogen aan kerncentrales 626.000 MW.
Kernenergie is niet hernieuwbaar: Uranium is een brandstof die opraakt. Kernenergie is niet schoon: Bij de productie van kernenergie ontstaat levensgevaarlijk radioactief afval dat niet veilig kan worden opgeborgen.
Wetenschappers hebben bij natuurlijke concentraties uranium geen schadelijke effecten gevonden. Er kunnen bij de opname van zeer grote hoeveelheden uranium echter wel chemische effecten optreden en deze kunnen bijvoorbeeld nierziektes veroorzaken.
De grondstof: uranium
De voorraad goedkoop te winnen uranium is voldoende om - wanneer je uitgaat van het jaarlijkse verbruik van de huidige kerncentrales die momenteel in bedrijf zijn - zo'n 130 jaar vooruit te kunnen. Komen er meer centrales bij, dan is de voorraad dus eerder op.
De IAEA schat bijvoorbeeld dat het huidige verbruik van uranium naar verwachting zal verdubbelen van ongeveer 70.000 ton tot 140.000 ton per jaar in 2030. De IAEA verwacht dat de vraag tot 2040 met ongeveer + 3,1% per jaar zal groeien.
Volgens een rapport van 23 december 2020 van het Nucleair Energie Agentschap (NEA) in Parijs zijn de bewezen en geschatte voorraden uranium 3,8 miljoen ton. Daar komt nog eens 2,3 miljoen ton bij op grond van redelijk betrouwbare gegevens die nog nader getoetst moeten worden.
De uraniummijnen worden in een twintigtal landen ontgonnen.
Twee derde van de wereldproductie van uranium wordt verzekerd door Kazachstan (41%), Canada (16%) en Australië (9%). ook in Niger, Rusland en Namibië zijn uraniummijnen. De Verenigde Staten, China, Oekraïne en Oezbekistan zijn ook belangrijke producenten.
Niet alleen voor een groot deel van het verrijkte uranium zijn we afhankelijk van Rusland, ook voor de grondstof zelf. 60 procent van het uranium komt uit Rusland of Kazachstan.
De prijs uranium heeft inmiddels zijn hoogste niveau bereikt. De grondstof die voornamelijk wordt gebruikt voor de productie van kernwapens of rakketten stijgt hard doordat er veel mensen in investeren. Het beleggingsfonds uranium is in korte tijd met 50% gestegen.
Radioactiviteit en straling zijn ALTIJD gevaarlijk
En de splijtstoffen uranium en plutonium associëren we met kernwapens. Natuurlijk hadden die twee kernrampen nooit mogen gebeuren. We weten ook dat beide ongelukken voorkomen hadden kunnen worden door veiliger menselijk handelen en een beter ontwerp van de centrales.
In het klimaatakkoord staat (impliciet) dat in 2030 70 procent van onze elektriciteit uit duurzame bronnen moet komen, zoals zon en wind. 'Doe toch niet zo moeilijk en bouw in plaats van windturbines wat kerncentrales', klinkt het nu in bepaalde hoeken.
De winstgevendheid van een investering in kern energie is vooral afhankelijk van de investerings kosten voor een nieuw te bouwen centrale. Die zijn voor een kerncentrale per megawatt veel hoger dan de investeringkosten voor bijvoorbeeld een kolen centrale, een gascentrale of een windpark3.
Een kerncentrale van de derde generatie van zo'n 1650 megawatt kost tussen de 10 en 14 miljard euro. Dit komt onder meer door de hoge veiligheidseisen. Ook is de bouwer van de kerncentrale verantwoordelijk voor het veilig opbergen van kernafval én het ontmantelen van de kerncentrale als die niet meer gebruikt wordt.
Jazeker. Ook in dit opzicht is Nederland een nucleaire grootmacht. De van oorsprong Nederlandse multinational Urenco maakt 30 procent van ál het verrijkte uranium – de belangrijkste brandstof van kerncentrales – in de wereld. Het bedrijf heeft vestigingen in Nederland, Duitsland, Groot-Brittannië en de VS.
De twee mijnen rond Arlit, Somaïr en Cominak, waar om en bij de 3.000 Nigerese arbeiders werken, zorgen voor ongeveer de helft van de totale productie. Een deel van het Nigerese uranium belandt ook bij ons.
76 procent hiervan wordt geproduceerd door de kerncentrale in Borssele, die draait op uranium aangekocht op de internationale markt, waar ook uranium uit Niger terechtkomt. Met de Nederlandse uraniumverrijkingsfabriek Urenco speelt Nederland bovendien een belangrijke rol in de mondiale uraniummarkt.
Ongeveer tweederde van het radioactief cesium dat vrijkwam betrof cesium-137, dat een halveringstijd heeft van 30 jaar. Dichtbij de centrale zijn de gevolgen daarvan dus nog tot op de dag van vandaag merkbaar.
Uranium kun je vanwege de radio-actieve eigenschappen niet zelf kopen en thuis opslaan. Wanneer je belegt in uranium, investeer je in aandelen van bedrijven die actief zijn in de uranium industrie, zoals mijnbouw bedrijven of fondsen die fysiek uranium aanhouden.
Het bouwen van een kerncentrale kost tien tot tientallen miljarden (de Hinkley Point centrale in het Verenigd Koninkrijk kost bijvoorbeeld zo'n 31 miljard). Het opdoeken van een kerncentrale is ook nog eens ontzettend duur (de kosten van Borssele zijn nu al 600 miljoen en stijgende).
Welke aandelen 2022? Bedrijven met een goede omzet en winst zijn de beste aandelen voor 2022. Voorbeelden van bedrijven met een sterke en stabiele omzet zijn: Berkshire Hathaway, Alphabet, Mastercard, Mondelez international en Unilever.
In Nederland wordt radioactief afval bovengronds opgeslagen voor een periode van ten minste 100 jaar. Dat gebeurt bij de Centrale Opslag voor Radioactief Afval (COVRA) in speciaal daarvoor ontworpen gebouwen. Na 100 jaar opslag is een deel van het afval nog radioactief.
Door te beleggen in uranium speelt u in op een trend naar schonere energie met behulp van kerncentrales. Uranium aandelen zouden in dat geval interessant kunnen zijn voor beleggers.