Vul de sleuf aan met 5 cm grind rondom de buis en sluit de infiltratiedoek. Vul de sleuf af met 20 cm drainagezand en vervolgens tuinaarde of zand voor de tegels.
Drainagegrind is zeer goed waterdoorlatend en daardoor ideaal voor gebruik in drainageputten, drainagebuizen etc. Verder kan dit grind ook als afdeklaag op het dak worden gebruikt (mits er niet op gelopen wordt) om het dakleer te beschermen.
Gaat u een grindkoffer aanleggen, dan is het belangrijk om goed drainerend grind te gebruiken. Het beste formaat wat u kunt nemen is 16 – 32mm. Kleiner dan 8 – 16mm moet u zeker niet gaan: het grind is dan te klein om goed waterdoorlatend te zijn.
Bij Drainagebuizen.nl geven we u uitgebreid advies. Zoals eerder genoemd ligt een drainagebuis 60 tot 90 cm diep in de grond. Hiervoor dient u een sleuf te graven, eventueel met een speciale sleuvengraver. De sleuf wordt ongeveer 20 cm breed.
Om een dichte laag te krijgen, is een laag van minimaal 5 centimeter nodig. Met 0,5 Big Bag Schelpen kun je ± 10 m2 oppervlakte bedekken.Met 1 Big Bag Schelpen kun je ± 20 m2 oppervlakte bedekken. Voor een mooi funderende onderlaag adviseren wij een laag van ± 35cm puingranulaat.
Type drainagebuis
In een tuin volstaat het aanbrengen van een 50 of 60 mm drainagebuis met kokos of pp-450 omhulsel. Voor een paardenbak, camping-veld en akker volstaat het aanbrengen van een 80 mm drainagebuis. Voor een ringdrainage word een 100 mm drainagebuis gebruikt.
Grind standaard of Limburgs witgrind 15 - 30 mm is de meest gebruikte standaard grindsoort en wordt gewonnen uit de Nederlandse rivier de Rijn. Dit type riviergrind 15-30 mm wordt veel gebruikt als siergrind in borders, bij drainage aanleggen als drainagegrind en soms als dakgrind.
Als algemene richtlijn voor hoe diep drainage moet liggen wordt een minimum van 60 cm gehanteerd. De maximale diepte bedraagt 90 cm. Bij een paardenbak dienen de buizen bij voorkeur op 40 cm diepte te worden geplaatst en mag de onderlinge afstand tussen buizen niet meer zijn dan 3 meter.
Bijvoorkeur worden de drainagebuizen met een afschot gelegd van 1 tot 3 mm per meter (1-3 ‰). Bij een afschot van 1 ‰ neemt bij een lengte 350 m de draindiepte al 0,35 m af. Dit is in de meeste gevallen onaanvaardbaar. Een goed afschot is belangrijk.
De drainagebuizen kunnen het best in een slingerend patroon door de tuin worden gelegd. Leg de drainagebuis maximaal 6 meter uit elkaar, zodat ieder punt in de tuin maximaal 3 meter van de drainagebuis af ligt.Neem een paar paaltjes en sla deze in de grond.
U kunt uitgaan van 75kg per m2, bij een fijn-middelgrof formaat (bij een grover formaat dan 32mm heeft u iets meer nodig door een dikkere laagdikte). U bedekt dus ±20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ±14m2. De benodigde laagdikte is 5-6cm (voor meer informatie: Benodigde laagdikte).
De benodigde laagdikte is 5-7cm. Leg je het dunner, dan heb je kans dat je de ondergrond (anti-worteldoek e.d.) ziet. Leg je het veel dikker, dan wordt het onprettig indien je er met de fiets of auto overheen rijdt.
Als handige vuistregel kunt u verder aanhouden: bij 5cm laagdikte is het verbruik normaal ± 75kg per m2. U bedekt dus ± 20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ± 14m2, met een minibag van 750kg 10m2, etc.
Het gebruik van een drainagebuis met polypropeen omhulling heeft een lange levensduur van 40 tot 50 jaar.
In tuinen heb je genoeg aan een drainagebuis met een diameter van 60/80 mm. Maak een gleuf voor de drainage minimaal 60 cm en maximaal 90 cm diep. Leg de drainage op een ondergrond van grind of drainagedoek (3cm / 5cm) en vul deze ook van bovenaf aan, om vervolgens af te dekken met tuinaarde/zand.
Het afschot van riolering bedraagt minimaal 0,5 cm/m (0,5% of 1:200). Volgens NEN 3215 moet het afschot van liggende verzamelleidingen voor afvalwaterrioleringen tussen 5 mm/m en 20 mm/m liggen. Wij adviseren om een afschot van 10 mm/m aan te houden.
Je pakt wateroverlast grondig aan door een drainagesysteem door de hele tuin aan te leggen. Zo'n systeem bestaat uit drainagebuizen – pvc-buizen omkleed met kokos of synthetische stof. In die buizen zitten duizenden gaatjes waardoor het water erin loopt en afgevoerd kan worden.
In tegenstelling tot hetgeen velen denken stelt het Bouwbesluit in het geheel geen eisen aan het afschot van daken.
Peilgestuurde drainage helpt om water op de landbouwgronden langer vast te houden. Hier hebben zowel agrariërs als de flora en fauna in de omgeving veel profijt van.
Door uw systeem regelmatig te laten doorspuiten blijft het optimaal functioneren en kunnen verstoppingen worden voorkomen. Scaldis raadt aan om ongeveer 5 jaar na aanleg de drains door te laten spuiten.Als de bodem een hoog ijzergehalte bevat raden we aan om dit al na 3 jaar te laten doen.
U kunt de drainage aansluiten op verschillende afvoerpunten, zoals het riool, een sloot of een vijver. Hoe u dit doet en welke drainage hulpstukken erbij komen kijken, daarover leest u meer op deze pagina. U zit ook uitstekend bij PVCVoordeel als u drainagemateriaal wilt kopen.
Drainzand is het ideale materiaal om in en rond drainagesystemen toe te passen.
Het woord grind is het meest gebruikte woord voor de bekende ronde steentjes (“kiezels”) die zo tussen de ± 2mm en 60mm groot zijn. Met grint wordt hetzelfde product bedoeld, het is enkel een verschil in spelling.