Uien vormen een uitstekende bron van antioxidanten, maar je vindt ze bijvoorbeeld ook terug in olijfolie en rode bosvruchten. Daarnaast zitten er in uien ook heel veel micronutriënten: vitamine B, vitamine C, heel veel kalium, fosfor en calcium. Hierdoor hebben ze ook een goede werking op onze botten en gewrichten.”
Uien bevatten quercetine
Uit onderzoek blijkt dat mensen die volop uien eten, een lager risico op sterfte door hart- en vaatzieken hebben dan mensen die geen uien eten. Dit komt waarschijnlijk door het hoge gehalte aan quercetine, een antioxidant die ook veel voorkomt in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn.
Het liefst rauw, dan bevat de ui namelijk de meeste vitaminen en 'antibiotische' eigenschappen. Dat wil zeggen dat hij het in zich heeft om bacteriën de deur te wijzen. En om het helemaal mooi te maken: in ui zitten ook polyfenolen, die in het bezit zijn van ontstekingsremmende eigenschappen.
Gezonde keuze
De ui is niet alleen de smaakmaker in een gerecht, het is ook een hele gezonde groente. Zo bevat een ui weinig calorieën, maar veel vitamines en antioxidanten. Vanuit het Voedingscentrum wordt geadviseerd om minimaal 250 gram groente per dag te eten.
De antioxidante en zwavelachtige bestanddelen in uiensap zijn erg handig om de schadelijke invloed van vrije radicalen en uv-stralen tegen te gaan. Bovendien kan uiensap bij uitwendig gebruik helpen om donkere vlekken, mee-eters en sproeten te elimineren. Verpletter de halve ui en meng hem met twee eetlepels honing.
Goed voor het hart
Uien hebben volgens wetenschappelijk onderzoek zich bewezen als zijnde goed voor hart en bloedvaten. Een ui eten verlaagt het risico op bloedklontering waardoor de kans op het krijgen van een hartaanval wordt verlaagd.
Zo zouden de oliën uit een doorgesneden ui de lucht zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken. Uien in sokken worden eveneens aangeraden als middel ter bescherming tegen griep en om het bloed te zuiveren.
Een beetje geduld levert veel extra gezonde stoffen op. Rode uien zijn gezonder dan witte uien en de standaard uien met een goudbruin schilletje. Er zitten meer fytonutriënten in rode uien, vooral meer polyfenolen. De rode uien hebben meer voedingswaarde en geneeskracht dan hun witte en goudgele broeders.
de stofjes in daslook, ui en knoflook werken antischimmel, antiviraal en antibacterieel. ze bevatten selenium (sterke antioxidant) en zwavel, dit zijn belangrijke stoffen voor o.a. de leverontgifting en de aanmaak van een belangrijke antioxidant glutathion genaamd. ze bevorderen de thermogenese.
Wanneer je ui eet, zal je lichaam namelijk minder vetcellen ontwikkelen en dit is dus positief wanneer je wilt afvallen. Dezelfde stof zit ook in groene thee, waarvan ook bekend is dat het afvallen stimuleert. Ook is ui goed voor de spijsvertering en ook dit kan erg schelen voor mensen die wat kilo's kwijt willen.
Dit zou komen door het feit dat uien een zwavelachtige stof vrijmaken wanneer ze worden doorgesneden, ter bescherming van de plant tegen de agressie die ze ondergaat. Na opensnijden scheidt de ui deze stof nog enkele uren af, wat de lucht zou zuiveren van bacteriën en virussen en het ademhalen vergemakkelijken.
In het verleden hebben wetenschappelijke onderzoeken ontdekt dat uien je testosteron een boost geven. Ja, je leest het goed. Dit bolgewas is niet alleen goed voor je traan- en gasproductie, maar ook voor je testosteronproductie.
Rauwe ui. Uien bevatten oplosbare vezels en prikkelende stoffen die voor een opgeblazen gevoel kunnen zorgen. Dit effect verdwijnt meestal als je uien kookt of bakt, dus dat kan een oplossing zijn als je darmen gevoelig reageren op rauwe ui.
Rauw of bewerkt, een ui bevat heel veel goede voedingsstoffen. Daar vertellen we hieronder meer over. Regelmatig uien eten, draagt bij aan een goede gezondheid. Bij rauwe uien hebben nog net iets meer voedingsstoffen dan gebakken/gekookte uien.
Welke voedingsstoffen in komkommers zijn gezond? Een komkommer bevat erg weinig calorieën, maar zit wel vol met goede voedingsstoffen en vezels. Voorbeelden hiervan zijn kalium, vitamine K en antioxidanten. Zo houdt het mineraal kalium je vochtgehalte in balans en de normale bloeddruk in stand.
Het IJslandse dieet, dat bestaat uit verse vis, vlees en zuivelproducten van hoge kwaliteit, draagt eraan bij dat IJslanders minder last hebben van alzheimer, hart- en vaatziekten, beroertes en diabetes, bleek uit de documentaire The World's Best Diet.
Knoflook staat erom bekend dat het de functie van het immuunsysteem een oppepper geeft. Daarnaast kan knoflook een gunstig effect hebben op de bloeddruk en kan het helpen bij een gezond cholesterolgehalte. Knoflook bevat antioxidanten die kunnen helpen bij het voorkomen van Alzheimer en dementie.
Tomaten: lekker, veelzijdig en supergezond
Tomaten zijn niet alleen lekker en veelzijdig, ze zijn ook erg gezond. Ze zijn een goede bron van vitamine C en K, lycopeen, kalium en foliumzuur. Tomaten dragen hierdoor onder andere bij aan een gezond hart en vaatstelsel, sterke botten en een mooie huid.
Broccoli is rijk aan vezels, vitamine C, ijzer en bètacaroteen. Hoe donkerder de kleur, hoe hoger het gehalte aan bètacaroteen. Deze stof wordt in je lichaam omgezet tot vitamine A en is net als vitamine A goed voor je immuunsysteem. Ook bevat broccoli het gezonde foliumzuur en kalium.
Ui tegen verkoudheid
Tip: gebruik een ui tegen verkoudheid. Een ui helpt namelijk om de luchtwegen vrij te maken. Pak een ui, snijd deze door de helft en leg beide helften naast je bed. Aangezien je verkouden bent, heb je van de geur toch geen last.
Ui naast je bed
Halveer een ui, leg hem op je nachtkastje als je gaat slapen en de volgende dag is je neus snotvrij. Feit: zodra je je mes in een ui zet, ontstaat er een gas met de naam – onthoud deze voor Scrabble – 'synpropaanthial-S-oxide'. Zodra dit gas in contact komt met vocht, ontstaat er een bijtend zuur.