Turkoois is een middenkleur, staat op de kleurencirkel precies op de scheiding van warm een koel, Daarom is turkoois een kleur die iedereen kan kragen. Is jouw kleureigenschap, de kleuren van je huid haar en ogen eerder warm dan koel ga dan voor de kleuren in het linker rijtje, de warme turquoise.
De kleur turquoise wordt geassocieerd met betekenissen van verfrissend, vrouwelijk, rustgevend, verfijnd, energie, creativiteit, emotioneel evenwicht, vriendschap en loyaliteit. Variaties op turkoois, die vaak worden gebruikt om water voor te stellen.
Turquoise is een koele kleur en staat voor de zee, lucht en ijs. Door de blauwachtige ondertoon heeft deze kleur een verfrissende werking en maakt het een overtuigend statement in elk interieur.
Turquoise is gewoonlijk een omschrijving van een helder, hoofdzakelijk blauw mengsel tussen blauw en groen.
Turquoise of turkoois (in het Vlaams ook appelblauwzeegroen) is een blauw-groene kleur, genoemd naar het mineraal turkoois.
Om de kleur te neutraliseren, dan kan je denken aan populaire neutrale kleuren zoals wit en grijs. Maar ook aardetinten passen heel mooi bij turquoise. Denk aan beige, taupe, bruin, noem maar op. Turquoise behoort tot de koude kleuren – met de aardetinten zal je interieur een warmere uitstraling krijgen.
Turquoise combineert goed met groen, oranje en ecru tinten. IJsblauw combineer goed met grijs en roze en donkerblauw combineert goed met paars.
In tegenstelling tot mannen, waar 1 op 12 kleurenblind is, heeft slechts 1 vrouw op 255 moeite om kleuren te onderscheiden. Daar komt nog eens bij dat vrouwen zonder het zelf te beseffen misschien wel 99 miljoen meer tinten kunnen zien door een extra type kegeltje in het oog.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Turkoois wordt voornamelijk gevonden als secundair mineraal in koper-ertsen. De typelocatie is de Nisjapoer afzetting in Iran. Ook in de Sinaï werd het mineraal gedolven en in Serabit el-Khadim is een tempel gewijd aan de Egyptische "Vrouwe van Torquoise", (de godin Hathor).
Onder warme kleuren verstaan we kleuren zoals rood, oranje, bruin en roze (al hebben sommige roze tinten ook een koele ondertoon). Blauw, groen, grijs, en paars zijn dan juist weer koele kleuren.
De warme kleuren zijn geel, geeloranje, oranje, roodoranje, rood en roodpaars. De koele kleuren zijn paars, blauwpaars, blauw, blauwgroen, groen en geelgroen.
Warme en koele kleuren in de kleurencirkel
Als we de kleurencirkel doormidden snijden, van groen tot violet, maken we een onderscheid tussen warme en koele kleuren. De groene en violette kunnen zowel deel zijn van warm als koel, afhankelijk van de hoeveelheid geel en blauw die ze bevatten.
Verzorging. Turkoois niet reinigen met water. De steen kan hier door aangetast worden. Turkoois kan onder invloed van (fel) zonlicht verkleuren.
Onderhoud en reiniging: Deze steen is enigzins poreus, liefst NIET reinigen met water. Mocht je dit toch willen dan gepolijste stenen snel reinigen met koud stromend water, en vlug drogen. Niet in aarde reinigen daar de zuren in de aarde de steen aantasten.
Het verschil tussen echte turkoois en imitatieturkoois zit 'm in het gewicht en kleur; turkoois is een vrij lichte steen (voelt aan als plastic) en komt bijna niet voor in zuiver blauw. De meest verkochte variant is nu echter synthetisch.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
De primaire kleuren noemt hij: rood, geel en blauw. De secundaire kleuren, die ontstaan uit menging van twee primaire kleuren zijn oranje (rood met geel gemengd), groen (geel met blauw gemengd) en violet (rood met blauw gemengd).
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Blauw en beige
Nog een neutrale kleur die perfect samengaat met blauw. Kies deze tint en creëer een warmere, meer natuurlijke vibe. Foto's met natuurlijke elementen of wandtapijten, zoals de Exist, helpen je om de bank te combineren met andere kleuren.
Je zou kussens kunnen nemen die dezelfde kleur of kleurtinten hebben als de bank. Dus bij een blauwe bank, zou je dezelfde kleur blauwe kussens kunnen nemen. Je zou ook verschillende blauwe kleurtinten kunnen nemen voor iets meer dynamiek.
De kleur taupe
Taupe is een mix van grijs en bruin. Het is dus geen grijs, maar heeft wel wat grijs in zich. Het voordeel van de kleur taupe, boven grijs, is dat deze warmer oogt dan een grijze kleur.
In combinatie met warme tinten. Omdat het een zeer veelzijdige kleur is, combineert beige perfect met andere neutrale kleuren zoals crème, wit en grijs. Maar ook met meer dominante en warme tinten zoals oranje en bruin, of lila en blauw is beige prachtig.
Turquoise wordt ook wel aquamarijn genoemd en zit tussen groen en blauw in. Deze kleur is verkrijgbaar in een groot aantal intense tinten. Bleek, zacht, levendig of fel. Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd.
Aqua tinten zijn goed te combineren met wit en grijs tinten, wat voor een rustig geheel zorgt. Ook zijn aqua tinten te combineren met andere pastel kleuren. Pastel tinten gecombineerd met koperen accessoires en strakke lijnen geeft een stoer en industrieel effect.