Verdragslanden zijn landen buiten de EU, EER en Zwitserland waarmee Nederland afspraken heeft gemaakt over werken en sociale zekerheid. Werkt u in een verdragsland? Dan gelden voor u de afspraken in het verdrag dat Nederland met dat land heeft gesloten.
Hier vult u de ingehouden bronheffing op spaargelden uit verdragslanden in. Verdragslanden zijn o.a. Nederland, Curaçao, Aruba, Sint Maarten en de Verenigde Staten van Amerika.
Reacties. Libie, Soedan, Bhutan, Bhirma, Noord Korea, China en enkele Zuid Amerikaanse landen.
Overige verdragslanden
Bosnië-Herzegovina, Kaapverdië, Noord-Macedonië, Marokko, Montenegro, Servië, Tunesië, Turkije.
Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius en Saba (die samen het Caribisch deel van het Koninkrijk worden genoemd), horen niet bij het grondgebied van de EU. Met de eilanden zijn aparte afspraken gemaakt over werken en sociale zekerheid. Deze zijn vergelijkbaar met de regels voor een verdragsland.
1. Algerije, Argentinië, Australië, Bahamas*, Bolivië, Brazilië, Canada*, Chili, Colombia, Costa Rica, Cuba, Fiji*, Guatemala, Honduras, India*, Kenia*, Libanon, Liberia, Marokko, Mexico, Nicaragua, Pakistan, Paraguay, Peru, Salvador, Solomon Eilanden*, Tanzania*, Thailand, Tunesië, Verenigde Staten.
Nederlandse gedetineerden in Thailand kunnen vanaf 1 april een verzoek indienen om hun straf in hun thuisland uit te zitten. Minister Bot van Buitenlandse Zaken en zijn Thaise ambtsgenoot Surakiart hebben vandaag in Bangkok de definitieve verdragsdocumenten uitgewisseld.
Het nieuwe verdrag is van toepassing op belastingen naar inkomen en vermogen en is bedoeld om dubbele belastingheffing te voorkomen, alsook het ontgaan van belasting te voorkomen en uitwisseling van fiscale gegevens en bijstand bij invordering mogelijk te maken.
Op 23 april is in Oslo door Nederland en Noorwegen een wijzigingsprotocol ondertekend om het oude belastingverdrag uit 1990 te moderniseren. Hierin is onder meer opgenomen dat voor pensioenfondsen de bronbelasting op dividend verlaagd wordt van 15% naar 0%.
Een belastingverdrag regelt welk land belasting mag heffen wijst het heffingsrecht over bepaalde inkomsten of over winst toe aan 1 van de landen. 1 Van de 2 landen heft inkomstenbelasting (IB) of vennootschapsbelasting (Vpb). Het andere land verleent vermindering op de belasting.
Nederland heeft een uitleveringsverdrag met Turkije, maar levert niet uit als het strafbare feit een politiek misdrijf is. Als de aangifte leidt tot een rechtszaak in Turkije, kan Wilders bij verstek veroordeeld worden.
Nederland staat op het punt om een uitleveringsverdrag te sluiten met de Verenigde Arabische Emiraten. Dat betekent dat verdachten van een misdrijf makkelijker over en weer kunnen worden uitgeleverd.
Momenteel heeft België een bilaterale overeenkomst ondertekend met 25 landen: Albanië, Algerije, Argentinië, Australië, Bosnië-Herzegovina, Brazilië, Canada (alsook een apart verdrag met Québec), Chili, DR Congo, de Filippijnen, India, Israël, Japan, Kosovo, VJR Macedonië, Marokko, Moldavië, Montenegro, San Marino, ...
dubbele incriminatie: de feiten waarvoor men de uitlevering vraagt, moeten strafbaar zijn in beide landen.
Minister van Justitie beslist
Als ook de Hoge Raad vindt dat de uitlevering door kan gaan, is het de Minister van Justitie die uiteindelijk beslist.
Aruba, Curacao, Bonaire, Sint Maarten, Sint Eustasius en Saba vallen niet onder het NAVO verdrag, waarin staat dat bij een aanval alle NAVO-landen ten strijde zullen trekken.
De Nederlandse Antillen zijn opgeheven en Curaçao en Sint Maarten zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk der Nederlanden geworden, naast Nederland en Aruba. Bonaire, Saba en Sint-Eustatius zijn sindsdien openbare lichamen van het land Nederland, vergelijkbaar met gemeenten.
In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Het belastingverdrag met Griekenland bestaat sinds 1981. U kunt dit belastingverdrag hier raadplegen.
Suriname heeft slechts twee belastingverdragen. Belastingverdrag met Nederland uit 1975 en Indonesië uit 2013.
De Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van Australië zijn bij de ondertekening van de Overeenkomst tussen de twee Staten tot het vermijden van dubbele belasting en het voorkomen van het ontgaan van belasting met betrekking tot belastingen naar het inkomen de volgende bepalingen overeengekomen ...
In een uitleveringsverzoek vraagt een staat aan een andere staat om de overdracht van een verdachte of veroordeelde. Uitlevering is daarom een strafrechtelijk instrument: door de uitlevering kan een verzoekende staat een persoon alsnog strafrechtelijk vervolgen en/of een strafvonnis laten ondergaan.