Bij een ooginfarct zit er een bloedprop in de slagader, waardoor de essentiële toevoer van voedingstoffen en zuurstof tijdelijk helemaal onderbroken wordt. De schade aan het oog en het zicht is dan blijvend en ernstig.
Bij trombose in uw oog kunnen er nieuwe bloedvaatjes in uw oog komen die slecht werken. De behandeling kan met prikken in het oog of met een laser. Deze behandelingen halen de bloedvaatjes weg en zorgen dat er geen nieuwe bloedvaatjes bij komen. Bij een hoge oogdruk krijgt u oogdruppels.
De belangrijkste oorzaak van een trombose in de slagader van het oog is een losgeraakt stolsel elders in het lijf. Bijvoorbeeld vanuit een beschadigde vaatwand van de slagaders van de hals of vanuit het hart. Soms is er echter ook sprake van een ontsteking van de oogslagader (zogenaamde giant cell arteritis).
Na een ooginfarct zien de meeste mensen heel slecht met het oog. Hoe slecht u ziet, hangt af van de plek waar de slagader is afgesloten. Meestal geeft schade in het midden van het netvlies meer problemen dan schade aan de zijkanten van het netvlies.
Herstel. Na een ooginfarct herstelt het verloren zicht meestal niet of nauwelijks. Hoe groot de schade is, hangt af van het aantal takken van de slagader dat afgesloten is.
Als u plotseling met één oog niet kunt zien, mag u tijdelijk niet rijden. Uw hersenen hebben tijd nodig om te wennen aan kijken met één oog. Dit geldt ook als u één oog moet afdekken omdat u dubbelziet. Na minimaal 3 maanden mag u weer rijden.
Hoge bloeddruk heeft zeker invloed op het oog. Door een te hoge bloeddruk kunnen de bloedvaten in het netvlies gaan lekken zodat er bloedinkjes ontstaan. Deze bloedinkjes kunnen in verschillende delen van het netvlies aanwezig zijn. Wanneer deze in het centrale gebied ontstaan kan het zicht achteruit gaan.
Het voornaamste symptoom is plots, pijnloos verlies van het zicht uit één oog. Ongeveer 20% van de getroffen personen kunnen enkel nog licht en donker onderscheiden. Meestal is het zicht beperkt tot het kunnen tellen van het aantal opgestoken vingers. De pupil (het zwart gedeelte van het oog) is verwijd.
In het kort
In het oogwit kan plotseling een felrode vlek ontstaan. Er is dan een bloedvaatje kapot gegaan. Dit heet een bloeduitstorting. Het doet geen pijn en het kan geen kwaad.
Bij een normale oogdruk liggen de waarden tussen de 10 en 22 mmHg. Normaal betekent dat vrijwel iedereen een oogdruk heeft tussen deze twee waarden. In ons oog wordt continu een helder vocht, kamerwater, geproduceerd. Dit gebeurt in het straalvormig lichaam dat zich achter de iris bevindt.
Trombose oog symptomen
Het zicht in één oog gaat achteruit, omdat het netvlies slechter kan functioneren. Dit doet meestal geen pijn. Er ontstaan plotseling vlekken of lichtflitsen (soms zonder dat het zicht achteruitgaat)
Bij een ooginfarct zitten 1 of meer slagaders in uw oog dicht. Een gedeelte van het netvlies krijgt dan geen zuurstof meer. Opeens ziet u minder goed met 1 oog. Er is geen behandeling voor.
Bij een TIA van het oog is een bloedvat naar uw oog verstopt. Door deze verstopping ziet u minder goed. Het kan zijn dat u een donkere vlek ziet of met één oog helemaal niets ziet. In de meeste gevallen is dit maar tijdelijk.
De bloedvoorziening in het oog bestaat uit arteriën (slagaders) die het bloed aanvoeren en venen (aders) die het bloed afvoeren. Bij een vaatafsluiting ontstaat een doorstromingsprobleem en gaat het oog minder functioneren.
Meestal moet je een bloeduitstorting op het oogwit niet behandelen. Het verdwijnt vanzelf na een week of twee. Raadpleeg je arts als een oogtrauma de bloeding veroorzaakte.
Het zien van één of meerdere (zwevende) vlekjes door glasvochttroebelingen, wordt ook wel 'mouches volantes' genoemd. dat bij het ouder worden hoort. Het treedt bij veel mensen op, vaak op een wat oudere leeftijd. Meestal is dit onschuldig, maar soms kan dit het begin van een netvliesprobleem zijn.
Suikerziekte (diabetes mellitus) kan de bloedvaten in uw oog beschadigen. Deze beschadigingen aan de bloedvaten kunnen leiden tot lekkage van vocht, bloed, eiwitten en vetten in het netvlies.
Door de verhoogde hersendruk krijg je last van hoofdpijn, misselijkheid en overgeven. Je oogzenuw kan door de druk in de hersenen ook opzwellen, dat noemen we papiloedeem. De oogarts kan dat zien. Je kunt ook prikkelbaar worden en je gedrag en je ontwikkeling kunnen veranderen.
Stress als oorzaak
“In de jaren daarna volgden nog 4 beroertes en meerdere TIA's. De grootste oorzaak bleek stress.
De 3 meest voorkomende signalen van een TIA zijn een scheve mond, verwarde spraak en een verlamde arm. De signalen van een TIA, herseninfarct en hersenbloeding zijn gelijk. Je weet dus niet waardoor de uitval komt. Bel daarom altijd direct 112!
Een normale bloeddruk is dus per leeftijd hetzelfde. Een gezonde tensie is onder de 140/90. Ook voor ouderen gelden dezelfde bloeddrukwaarden. Alles boven de 140/90 is dus aan de hoge kant, of je nu 18 bent of 81.
Ziet u wazig met één oog? Dan heeft u waarschijnlijk een probleem met uw bloedvaten. Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader.