Traagschuim wordt gemaakt van visco-elastisch polyurethaan. Deze soort schuim heeft veel verschillende namen. Memory foam, slow motion foam of lazy foam: allemaal andere termen voor traagschuim.
Koudschuim ventileert echter nog beter dan traagschuim omdat het niet vervormt onder invloed van lichaamswarmte. De cellen blijven hierdoor open. Traagschuim vervormt wel, waardoor de cellen enigszins dichtgedrukt worden en het ventilerend vermogen hierdoor afneemt.
Het traagschuim wordt ook wel nasa schuim, geheugenschuim of visco schuim genoemd. In tegenstelling tot het koudschuim heeft het traagschuim een minder open celstructuur. Het schuim bestaat natuurlijk uit allemaal kleine schuimbelletjes.
Hard of zacht liggen
Een ander belangrijk verschil is het feit dat traagschuim matrassen zachter aanvoelen wanneer u er een tijdje op ligt. Traagschuim matrassen, ook wel memory foam matrassen genoemd, liggen over het algemeen zachter dan koudschuim matrassen. De memory foam matrassen worden zachter als het warm wordt.
Drukverlagend: verbeterde bloedsomloop
Een traagschuim matras past zich naadloos aan de vorm van je lichaam aan en geeft dus geen tegendruk. Integendeel, de druk wordt herverdeeld over het hele lichaam, met een goede doorbloeding als gevolg. Hoe beter je doorbloeding, hoe minder last je zal hebben van kwaaltjes.
Nadeel traagschuim (te) warm
Een traagschuim matras wordt vaak als (te) warm ervaren. De warmte heeft alles met het ventilerende vermogen te maken en dit heeft weer alles met de densiteit te maken. Hoe hoger de densiteit, hoe kleiner de celdichtheid en dus hoe minder lucht er dan doorheen kan.
Het Slow Motion 5 traagschuim matras is het meest premium geteste matras en staat garant voor optimale nachtrust. Dit hybride matras bestaat uit visco-elastisch schuim gecombineerd met HR schuim en pocketveren. De Slow Motion 5 is daarnaast voorzien van een extra zachte toplaag voor extra comfort.
Het heerlijke ligcomfort van een traagschuim matras is dankzij de minimale druk erg goed voor je spieren en gewrichten. Daarnaast worden óók je bloedvaten en zenuwbanen ontlast. Een perfect matras dus wanneer je last hebt van gewrichts- of rugklachten óf deze graag voorkomt.
Voor een topmatras van traagschuim geldt dat hoe dikker de topmatras is, hoe meer comfort. Een dikte van 22 cm of meer biedt bijvoorbeeld meer comfort en gaat ook nog eens langer mee. Bij een topmatras van enkele centimeters zul je nauwelijks effect van het traagschuim voelen.
Het gebruik van traagschuim, en de daarbij behorende techniek, zorgt voor minder drukpunten op je lichaam. Traagschuim matrassen zijn bij uitstek goed voor mensen met gewrichtsklachten, rugklachten of mensen die minder druk op hun spieren willen in de nacht. Een traagschuim matras bestaat uit polyurethaan.
Traagschuim heeft opvallende eigenschappen
Van nature is het materiaal vrij hard, maar onder invloed van lichaamswarmte- en gewicht wordt het al snel zachter. Dit zal u het gevoel geven dat u lekker wegzakt in het matras.
De beste matrastoppers voor rugpijn zijn meestal gemaakt van traagschuim, latexschuim of koudschuim. Toppers van boxspring traagschuim zijn effectief omdat traagschuim zich naar je lichaam vormt, waardoor de uitlijning van je wervelkolom en nek verbetert.
Uit de matrassentest van de Consumentenbond is in 2022 het Emma O2 matras gekroond tot 'beste uit de test'. Het Emma O2 matras is beoordeeld met een 7,7. Op het gebied van ondersteuning scoort het Emma O2 matras gemiddeld.
Er wordt wel eens gezegd dat mensen met rugpijn het best op een harde matras slapen. Ook een waterbed wordt soms nog voorgesteld als een goede keuze. Niettemin krijgen meer en meer ruglijders te horen dat ze beter een (dure) matras kopen die is vervaardigd met geheugenschuim.
Het beste geteste matras en de beste Koop matras van 2020 zijn de Meridiso van Lidl en het Emma matras. Beide matrassen hebben het predicaat Beste Koop kregen van de Consumentenbond.
Belangrijk om te letten op het soortelijk gewicht van het schuim. De beste soorten hebben minimaal 45 tot 60 kilo gewicht per kubieke meter schuim. Als je de meeste topmatrassen te hard vindt en snel last hebt van pijnlijke schouders en heupen, dan is dit materiaal ideaal voor je.
Maakt u gebruik van een topper (topdekmatras)? Dan hoeft u het matras minder vaak te keren en volstaat eens per 6 maanden. In alle andere gevallen adviseren wij om uw matrassen om de 3 maanden te draaien en of te keren.
De meeste matrastoppers vervang je na 2 tot 4 jaar, anderen gaan tot wel 6 of 8 jaar mee. Dit is afhankelijk van het materiaal waarvan je matrastopper gemaakt is. En hoe je je topmatras hebt onderhouden!
Er zijn verschillende natuurlijke materialen die in matrassen gebruikt worden, zoals natuurlatex of kokos, die gecombineerd kunnen worden met producten zoals wol en paardenhaar. Om voldoende stevigheid te geven, goed te absorberen en te ventileren wordt er vaak een combinatie van deze materialen gemaakt.
Een traagschuim matras heeft een optimale drukherverdeling, een uitstekend aanpassend vermogen en ventileert bovendien beter dan een pocketveren matras.
Een hotelbed is een boxspring voorzien van een matras. In hotels wordt veel gewerkt met boxsprings in verband met de ventilatie en dus hygiëne. De binnenveringmatras of pocketveringmatras die meestal daarop geplaatst wordt is zo populair omdat het voor een breed publiek geschikt is.
Wij raden zijslapers vaak een Pantera® medium of en Talalay® medium matras aan. Deze matrassen geven beide de juiste ondersteuning aan zijslapers. Daarnaast zakken de heupen en schouders goed weg in het matras. Dit zorgt ervoor dat de ruggenwervel een rechte lijn vormt.
De laag traagschuim moet minimaal zo'n 7 cm dik zijn maar liever 8 cm of zelfs 9 cm. Bij 4 a 5 cm zult u nauwelijks effect van het traagschuim voelen en er doorheen liggen. Verder is het belangrijk dat u goed weet hoe het zou moeten werken.
Een topmatras is een dun matras met een dikte van ongeveer 5 tot 10 centimeter dat je bovenop je dikke, gewone matras legt. Een topmatras wordt ook wel een topper, topdekmatras of dekmatras genoemd en het zorgt voor extra comfort tijdens het slapen.