Je hond mag alle soorten vis eten, als het maar met mate is. Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen.
Er zijn ook honden die ronduit misselijk van (zeker vette) vis worden. Toch lukt het heel veel honden prima om af en toe een visje te eten, als ze maar niet 1 bak vol vis te verwerken krijgen. Gewoon 1 sardientje per keer bij de maaltijd, zo'n keer of 2 a 3 per week, gaat er vaak prima in.
Rauwe vis
Rauwe vis als zalm en tonijn kunnen zeer gevaarlijk zijn voor honden, vooral als de vis is geïnfecteerd met de "Neorickettsia helminthoeca" bacterie. Deze kan zelfs fataal zijn. Er is natuurlijk niets mis met gekookte vis en vis die drievoudig is verwerkt.
Statesman tonijnstukken in zonnebloemolie: het allerlekkerst in de test is een blikje tonijnstukken in zonnebloemolie van Statesman met 5 sterren voor smaak. Opvallend, want het andere blikje Statesman in de test, de tonijnsnippers in zonnebloemolie, scoort maar 2 smaaksterren.
Honden mogen zeker vis eten. Het is rijk aan omega-3 vetzuren, die goed zijn voor de huid en vacht van honden. Bovendien is vis (evenals kip) een gezond alternatief voor rood vlees. Een ander gezondheidsvoordeel van vis eten is een afname van ontstekingen die zich in het lichaam kunnen voordoen.
Vissoorten met een hoog kwikgehalte, zoals tonijn, haai of zwaardvis, zet je beter niet te vaak op het menu. Van andere vissoorten, zoals zalm en kabeljauw, mag je hond elke dag smullen. Tenminste, als je de vis goed verhit en de graten verwijdert.
Wilde zalm bevat namelijk meer omega-3-vetzuren, vitaminen, mineralen en minder verzadigd vet en calorieën per portie. Tonijn – laag in calorieën en boordevol vitamines van eiwitten. Een portie van zo'n 100 gram bevat 22 gram eiwit. Echter, wees wel bewust van het feit dat deze vis wordt bedreigd door overbevissing.
Ons advies: bijna elke man kan zonder problemen vier keer per week een blikje tonijn eten. Wil je meer tonijn, of andere soorten eten? Dan kan je je wekelijkse maximale inname bereken met de stappen hieronder.
In Nederland zijn blauwvintonijn en ook de grootoogtonijn zelden meer op de consumentenmarkt te verkrijgen, vanwege te bedreigd – en dus ook te duur. Blauwvintonijn uit “kweek” is ook uit den boze, aangezien de jonge tonijnen uit het wild worden gehaald en overgebracht worden naar kooien om vetgemest te worden.
Ja, honden mogen komkommers eten, wel met mate. Deze groenten bestaan voor ongeveer 96% uit water en bevatten ook wat mineralen en vitamines. Maar wees voorzichtig bij het voeren van komkommer aan uw pup, aangezien grote hoeveelheden van deze groente tot spijsverteringsproblemen kunnen leiden.
Gekookte spaghetti of pasta is prima voor honden om in kleine hoeveelheden te eten. Spaghetti is niet schadelijk voor honden als het slechts af en toe wordt gevoerd en puur wordt geserveerd.
De tomaat zelf is alleen giftig als deze nog niet rijp is. Alle groene delen zoals het kroontje en de plant zijn giftig vanwege de stof solanine. Ook andere groente uit de nachtschadefamilie (tomaat, paprika, aubergine) kunnen allergische reacties veroorzaken en ontstekingen verergeren.
Beschuit is licht verteerbaar en zorgt ervoor dat de darmen tot rust komen door de vele vezels. Door je hond meerdere malen per dag kleine porties beschuit te geven kun je goed in de gaten houden of er verbetering in zit.
Gewoon rauw vlees, dat voorzien is van het keurmerk Kompleet Vers Vlees (KVV) is hiervoor het best geschikt. Dit is voeding die voor 70-75% bestaat uit producten van dierlijke oorsprong, dus botten (al dan niet gemalen), spiervlees, orgaanvlees, kleine hoeveelheden groente of maaginhoud, olie, vetten en eieren.
Zo zou je tonijn als fitness voeding kunnen beschouwen. Immers, de voedingswaardes van tonijn komen in grote lijnen erg overeen met kipfilet. Het grote verschil is dat tonijn goede vetten bevat, waar je als fanatieke sporter niet zonder kunt.
Anderzijds om de onvermijdelijke krimping bij verhitting te veroorzake. De tweede verhitting vindt plaats wanneer het blik dichtgemaakt wordt en dient om de inhoud te steriliseren. Toegevoegd na 5 minuten: De ingeblikte vis is dus niet rauw.
De beste en meest duurzame keuze is tonijn die MSC gecertificeerd is en met de hengel en haak is gevangen. Dit wordt aangegeven op het blikje. Albacore is een kleinere en witte tonijnsoort (tot 140 cm) met een prachtige structuur en smaak. Albacore wordt zowel vers, diepvries als in een blikje aangeboden.
Tonijn bevat, zoals alle vis, veel eiwitten, vitamines A, B2 en D, en mineralen als jodium en ijzer. Het vlees is magerder dan dat van bijvoorbeeld makreel en haring, maar er zitten nog steeds flink wat gezonde omega 3-vetzuren in. Tonijn in blik is net zo gezond als verse tonijn.
Er zit 0,8 gram vet in 1 portie (120 gram) tonijn(steak), waarvan 0,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Kaas bevat veel lactose en de meeste honden kunnen een grote hoeveelheid van deze melksuiker moeilijk afbreken. Vooral pups zijn hier erg gevoelig voor. Teveel kaas kan leiden tot misselijkheid, buikkrampen en diarree.
Een gekookt ei is niet schadelijk voor je hond (je kunt je hond zelfs een rauw ei geven) en veel honden vinden het lekker om er af en toe ééntje te eten. Een ei kan voor een pup overigens wat lastiger te verteren zijn dan voor een volwassen hond, in verband met het nog kwetsbare maag darm stelsel.
Misschien nieuw voor je, maar bananen zijn (ook) heel gezond voor honden. Bananen zijn goed voor de spijsvertering van je hond, maar ook voor een gezond hart en spieren. In bananen zit onder meer veel kalium, vezels en Vitamine C.