Je zou misschien denken dat deze bewerkte producten ongezond zijn, maar dat is niet altijd het geval. Tomatensaus en tomatenpuree bevatten namelijk ontzettend veel van het eerdergenoemde
Tomaten zijn verzadigd met vitamine C, zink, calcium en ijzer, maar belangrijker nog is dat tomaten zeer rijk zijn aan lycopeen. Deze stof heeft bewezen te werken tegen kanker. Voor het sterkste resultaat is tomatensaus zelfs nog gezonder dan verse tomaten.
Conclusie. Als je wilt gaan voor de minste calorieën is de saus van 'Grand'Italia Tradizionale' de beste keus, hier is weinig suiker aan toegevoegd. Ook de 'Bertolli Kruidig Pastasaus' is een prima keuze. In de 'Heinz Pasta Sauce', de 'Bertolli Basilicum' en de 'Bertolli Tradizionale' zitten gemiddeld meer calorieën.
Verse tomaten en tomaten uit blik zijn even gezond. De voedingswaarden van beiden blijven hetzelfde. Echter kunnen fabrikanten (ongezonde) toevoegingen doen bij het product. Je kunt hierbij denken aan zout, suiker of conserveermiddelen voor de houdbaarheid.
Het gevaar zit in de saus dus. Traditionele vegetarische tomatensaus is gemaakt met veel tomaten en bevat daardoor weinig calorieën. Maar de meeste andere pastasauzen (denk aan pesto, carbonara, Alfredo) zijn gemaakt met veel olie en/of room. En daardoor zijn deze pastasauzen erg rijk aan calorieën.
Ja en nee. Veel mensen denken dat je van het eten van pasta aankomt omdat het zo veel koolhydraten bevat. Maar de koolhydraten uit pasta zijn het probleem vaak niet. Mits je over de dag niet meer energie binnenkrijgt dan dat je verbrandt, maakt pasta zeker niet dik.
Conclusie: Wanneer je moet kiezen tussen pizza of pasta en een zo voedzaam mogelijke keuze wilt maken, dan kan je het best kiezen voor pasta.
Antwoord: In de coating (binnenzijde) van (groente)blikken zit de stof bisphenol A (BPA).Dit is een ongezond op een hormoon lijkend stofje, dat zich kan verplaatsen naar de inhoud van het blik.
Maar wat zijn nou de verschillen tussen deze smaakmakers? Tomatenpuree is geconcentreerder dan tomatensaus.De consistentie van tomatensaus is vloeibaarder dan tomatenpuree.De smaak van tomatenpuree is sterker, waardoor je minder nodig hebt.
Oftewel: als een blik geopend is, kan de binnenkant door zuurstof reageren met de inhoud.In het metaal van het blik zit tin verwerkt.Door de oxidatie kan de tin in je eten terechtkomen. Vaak zie je bij zure producten zoals fruit op sap na een paar dagen zelfs een donkere kring waar de tin wordt opgenomen.
Tomato frito – In de supermarkten vind je tegenwoordig een scala aan geconserveerde tomaten. Weet jij de verschillen tussen al die varianten? De tomato frito is er ook zo één. In feite is het gewoon een gepureerde tomatensaus met knoflook en ui.
Tomatensaus is een saus die gemaakt is van tomaten. Er zijn verschillende soorten tomatensaus, doordat er verschillende soorten tomaat zijn en er kruiden en specerijen aan toe kunnen worden gevoegd. Tomatensaus wordt in de kook wereld als basis gebruikt van allerlei gerechten, met zowel vlees, vis als groente.
Regelmatig tomaat eten kan bijdragen aan een gezond hart- en vaatstelsel. Tomaten zijn namelijk rijk aan kalium; een mineraal dat goed is voor de bloeddruk. Een te hoge bloeddruk is een grote risicofactor voor diverse hart- en vaatziektes.
Tomatensoep is goed voor je immuunsysteem
Tomatensoep is een waar cadeautje voor je weerstand: Het is een rijke bron van vitamine C en ondersteunt daarmee je immuunsysteem (1). Verder bevat onze tomatensoep veel vitamine A, mangaan en koper, welke ook bijdragen aan een goede weerstand.
Snackgroente zijn supergezond!
De snoeptomaat is rijk aan vitamine C en bètacaroteen. Dit zijn antioxidanten die samen met andere voedingsstoffen het lichaam beschermen tegen weefselschade en veroudering. Snackpaprika's bevatten veel gezonde voedingsstoffen.
Tomatenpuree uit blik is in veel opzichten gezonder dan verse tomaat. Tomaten bevatten lycopeen, een stof die heel gezond is. Maar de lycopeen zit opgesloten in cellen. Ons darmstelsel is niet in staat die cellen kapot te maken, zodat de stof vrijkomt en door het lichaam kan worden opgenomen.
Tomatenpuree is zo geconcentreerd dat het per 100 gram zelfs veel meer vitaminen en mineralen dan verse tomaten bevat. Een van de gezondste stoffen in de tomaat is lycopeen – een belangrijke antioxidant die oxidatieve schade in ons lichaam herstelt.
San Marzano tomaten worden geprezen voor de intense tomatensmaak en worden daarom ook de allerbeste tomaten uit blik genoemd. Helemaal mee eens, mits je wel échte San Marzano tomaten in je blik hebt zitten.
Te veel tomatine of solanine kan leiden tot koorts, slaperigheid, lusteloosheid, buikpijn, diarree, overgeven, zwakheid en depressie. Niet iedereen is even gevoelig voor tomatine of solanine. Tomatine in niet-rijpe tomaten, verdwijnt bij het rijpen van de tomaat.
Officieel wordt aangeraden om nachtschade groenten te vermijden als je een auto-immuunziekte, een darmaandoening of een gevoelig verteringsysteem hebt omdat de stoffen in de nachtschade groenten voor irritatie en triggeren van het immuunsysteem kunnen zorgen.
Volgens kenners zijn de aller-allerbeste tomaten uit blik San Marzanotomaten met een officiële D.O.P.
Volgens diëtiste Ukie Harkema kun je beter vaker aardappelen dan pasta of rijst eten als je wilt afvallen. "Aardappels bevatten minder zetmeel dan een even grote portie rijst of pasta én ze vullen beter, omdat er veel meer vezels in zitten."
Afhaalchinees bevat veel vet en andere ongezonde ingrediënten om aan de westerse smaak te voldoen. Afhaalchinees is dan ook geen gezond alternatief voor de Hollandse aardappels, groente en vlees.