Misschien wil je ook wisselen van werktijden zodat je werk en privé beter kunt combineren. Wat je ook wilt, Nederland kent nog geen wettelijk recht op thuiswerken. Toch geeft de Wet Flexibel Werken (WFW) jou wel een aantal mogelijkheden over wanneer je werkt, bijvoorbeeld omdat je partner ook onregelmatig werkt.
Thuiswerken: is dat een recht? Thuiswerken is geen wettelijk recht. Wel heb je op basis van de Wet flexibel werken het recht om bij je werkgever een schriftelijk verzoek tot 'aanpassing van de arbeidsplaats' in te dienen.
Wilt u thuiswerken, vraag uw werkgever dan schriftelijk om toestemming. Hij mag uw verzoek niet zomaar weigeren. U kunt ook afspraken maken over 'hybride werken'.
Het thuiswerken, voor alle duidelijkheid, is geen absoluut recht van de werknemer. Maar feit is wel dat tijdens de corona een aantal bedrijven een thuiswerkbeleid heeft ingevoerd, dat wel een dergelijk recht heeft doen ontstaan en dus ook volkomen los staat van corona en evt. maatregelen.
Geen absoluut recht
Het houdt in dat een werknemer een verzoek mag indienen om thuis of op een andere locatie te werken. Maar, waarschuwt advocaat arbeidsrecht Pascal Besselink, de wet is geen absoluut recht op thuiswerken. "De werkgever kan inderdaad niet zomaar 'nee' zeggen, zoals dat nu wel mag.
Als u een werknemer heeft die in het buitenland wil gaan thuiswerken, dan dient u rekening te houden met de mogelijkheid dat u een werkvergunning dient aan te vragen voor deze werknemer. Als eerste dient de werknemer uiteraard te beschikken over een verblijfsrecht voor het land waar deze wil thuiswerken.
De werkgever mag zich namelijk beroepen op het instructierecht. Met dit recht mag de werkgever voorschriften opstellen waar een werknemer zich aan moet houden. ,,Dit geldt dus ook voor de verplichting om naar kantoor te komen”, aldus Van Es.
Een werknemer kan thuiswerken dus niet zomaar afdwingen. Anderzijds mag je een verzoek tot thuiswerken ook niet zonder reden weigeren.
Momenteel is thuiswerken dus officieel geen recht voor een werknemer en dus ook geen arbeidsvoorwaarde. Het wordt pas een arbeidsvoorwaarde op het moment dat de werkgever en de werknemer al een overeenstemming hebben over thuiswerken.
Loondoorbetaling bij geen werk
Heb je (tijdelijk) geen of onvoldoende werk voor je werknemer? Dan komt het niet-werken voor jouw risico en moet je het loon dus doorbetalen. Voor vaste en tijdelijke werknemers gaat het dan om doorbetaling van 100% van het normale salaris.
Vergoeding thuiswerken 2023
Sinds 1 januari 2022 is daar de thuiswerkkostenvergoeding aan toegevoegd. De thuiswerkkostenvergoeding is een gerichte vrijstelling voor het onbelast vergoeden van thuiswerkkosten van € 2,15 per thuiswerkdag. Het kost werkgevers dus minder om de vergoeding uit te keren.
De algemene regel luidt: minstens één werkdag per week. De vergoeding mag maximaal €148,73 bedragen, zowel voor voltijdse als deeltijdse medewerkers.
Nederlanders mogen van hun werkgevers nog steeds zo'n twee dagen per week thuiswerken. Werknemers kunnen via afspraken zelf bepalen hoe zij dat vormgeven. "Daar worden op de werkvloer concrete en goede afspraken over gemaakt", zegt een woordvoerder van werkgeversvereniging AWVN.
Op 26 september verwierp de Eerste Kamer een wetsvoorstel voor de nieuwe thuiswerkwet. De wet zou het afspraken maken over thuiswerken makkelijker maken voor werknemers. Waar u ook werkt, het blijft van belang dat werkgevers en werknemers in gesprek blijven over wat hen samen het beste werkt.
In totaal werkten Nederlanders in 2022 gemiddeld 11 uur thuis per week thuis. Twee jaar daarvoor was dat nog 19 uur. Wel willen meer werknemers de mogelijkheid hebben tot thuiswerken. In 2021 vond 55 % van de werknemers dit belangrijk, vorig jaar was dat 61 %.
Het meest voor de hand liggende nadeel van thuiswerken is een lagere betrokkenheid. Medewerkers die weinig op kantoor komen hebben minder contact met collega's, terwijl dat juist erg belangrijk is. Veel medewerkers halen energie uit de aanwezigheid van anderen.
Uit enquêtegegevens van het LISS- panel1 blijkt dat werkenden verwachten dat ze ook na de coronacrisis gemiddeld meer thuiswerken. Voor de uitbraak van corona werd gemiddeld bijna 4 uur per week thuisgewerkt. De verwachting is dat dit na de coronacrisis 8 uur per week wordt.
In Nederland zijn geen specifieke wettelijke beperkingen op hoeveel banen je precies mag hebben. Je werkgever kan niet verbieden dat je ook voor andere werkgevers aan de slag gaat. Dus je mag zelf beslissen of je meerdere functies of werkzaamheden met elkaar wilt combineren.
Werk weigeren mag over het algemeen alleen wanneer je gezondheid of veiligheid in het geding is. Dit geldt onder meer wanneer het werk dat je krijgt toegewezen, in strijd is met de regels en richtlijnen van de Arbowet of de Arbeidstijdenwet.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Kan je werkgever je vragen om eerder aanwezig te zijn op je werk? Ja, je werkgever mag jou vragen om iets eerder aan je dienst te beginnen. Vaak vraagt je baas dan of je er 10 of 15 minuten eerder wil zijn. Bijvoorbeeld om alles op te starten of met je collega de overdracht door te nemen.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee.Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Wil uw werkgever u een andere functie geven omdat de organisatie verandert? Dan kan dat alleen als u het daarmee eens bent. In uw contract, collectieve arbeidsovereenkomst (cao) of bedrijfsreglement kan staan dat uw werkgever uw arbeidsvoorwaarden zonder uw toestemming mag wijzigen.
Kijk of de 183-dagenregeling voor u geldt en hoe u belastingvoordeel kunt behalen. Werkt en verblijft u een gedeelte van het jaar in het buitenland terwijl u in Nederland woont? De 183-dagenregeling voorkomt dat u in beide landen belasting betaalt over uw salaris en bepaalt in welk land uw salaris moet worden belast.