Tempex is een zeer licht isolatiemateriaal dat ongevoelig is voor vocht en schimmel. Tempex is redelijk drukvast en goed beloopbaar.
Gebruik juiste isolatiematerialen
Voor spouwmuurisolatie zijn er verschillende materialen. EPS isolatieparels en glaswol vezels zijn tegenwoordig de meest gebruikte en meest veelzijdige. EPS-parels zijn het meest vochtbestendig en kunnen worden gebruikt in een vrij smalle spouw (>3cm).
EPS isolatie is vochtbestendig en rot niet.
Omdat piepschuim goed tegen vocht kan en toch ademend is, hoef je geen speciale dampwerende folie aan te brengen, wat bij andere isolatiematerialen vaak wel zo is. Voor de brandveiligheid ben je wel verplicht het piepschuim af te werken met bijvoorbeeld gipsplaten of een ander brandvertragend materiaal.
Hoewel het een schuim met gesloten cellen is, is geëxpandeerd polystyreen niet volledig waterdicht of dampdicht omdat er tussenruimten zijn tussen de geëxpandeerde pellets met gesloten cellen die een open netwerk van kanalen vormen tussen de gebonden pellets.
Door een coating aan te brengen bescherm je het materiaal en is het nog beter toepasbaar. Zonder een coating is piepschuim bijvoorbeeld niet waterbestendig en is het dus niet geschikt om buiten te gebruiken.
EPS staat in de volksmond meer bekend als tempex of piepschuim. Door de polystyreenkorrels te verwarmen met stoom gaan deze uitzetten en expanderen tot deze aan elkaar kleven en er een kunststofschuim ontstaat. De piepschuim wordt in mallen geëxpandeerd, om vervolgens in blokken gesneden te worden.
EPS/XPS/piepschuim/Roofmate bekleden met epoxyhars
Zorg dat het object schoon en stofvrij is. Meng epoxyhars met de bijbehorende verharder en breng deze op het piepschuim of Roofmate aan. Leg vervolgens een glasweefsel naar keus in de natte hars. Je brengt nu meer epoxy aan met kwast of roller.
EPS (geëxpandeerd polystyreen) is van zichzelf niet waterdicht, maar heeft ook geen capillaire werking. Dat wil zeggen dat deze isolatie het water niet opzuigt en er alleen water zou kunnen binnendringen door druk van buitenaf.
De bekendste eigenschap van Tempex, of piepschuim, is de kracht massa verhouding. Hoewel het materiaal enorm licht is, is het ook enorm sterk. Daarnaast is het waterafstotend, blijft het drijven, kan het zowel trek als druk krachten aan, is het super isolerend en kan het gemakkelijk in vorm worden aangepast.
EPS is de afkorting van geëxpandeerd polystyreen; een eenvoudig verwerkbare isolatiesoort die ook wel bekend is onder de namen piepschuim en tempex.
PIR vs XPS
De isolatiewaarde van PIR is beter dan XPS. PIR heeft namelijk een lambdawaarde van 0,019-0,27 W/mk en XPS een lambda van 0,032-0,035 W/mk. Vanwege de hoge isolatiewaarde wordt PIR veelvuldig gebruikt in vloeren, muren en daken. Door de hoge isolatiewaarde kunt u namelijk dun isoleren.
Goede isolerende en geluidwerende eigenschappen. Tempex heeft goede isolerende en geluidwerende eigenschappen. Het kan uitstekend toegepast worden als isolatiemateriaal voor vloeren, daken en muren. Bij vloeren en daken worden tempex platen gebruikt.
Als isolatiemateriaal aan vocht blootgesteld wordt verliest het haar isolatiewaarde en kan het gaan schimmelen. Daarnaast moet de isolatie volledig en goed passend geplaatst worden en in juiste volgorde.
Welk materiaal absorbeert het meeste vocht? Als het gaat om het absorberen van vocht, is er één materiaal dat er echt uitspringt: microvezel. Microvezeldoeken zijn geweldig in het absorberen van vocht en kunnen zelfs tot wel 4 keer hun eigen gewicht aan vocht vasthouden.
PIR platen zijn licht, stevig en vaak voorzien van een dampdichte laag, waardoor je bij bevestiging geen dampscherm of folie nodig hebt. PIR platen worden vaak gebruik bij het isoleren van hellende daken, vloeren, spouwmuren en platte daken.
Het is heel vochtbestendig en daardoor ongevoelig voor schimmelvorming. Wat in een vochtige kruipruimte erg handig is. Piepschuim heeft een zeer hoge isolatiewaarde en is zeer licht van gewicht. Na de lage levensduur, die waarschijnlijk uw woning overtreft, is het volledig te recyclen.
EPS is immers vochtbestendig, maar ook dampopen. Dankzij het dampscherm zullen dampen dus niet tot bij de isolatielaag kunnen geraken.
Piepschuim kan goed tegen vocht en is daarnaast ademend. Daardoor is er geen speciale dampremmende folie nodig.
De meest voorkomende synoniemen voor piepschuim zijn tempex, EPS en polystyreen. Tempex, EPS en polystyreen zijn allemaal geschikt om te gebruiken als opvulling van je plantenbak voor buiten.
EPS heeft een goede luchtdichtheid waardoor vocht en kou in uw woning zo goed mogelijk beperkt worden. Hierdoor bespaart u flinke op uw jaarlijkse stook- en energiekosten. Omdat EPS licht isolatiemateriaal is, is het goed te snijden of te zagen en heel gemakkelijk aan te brengen.
De glasovergangstemperatuur Tg van polystyreen is 95 °C. Boven die temperatuur wordt het materiaal slap en vervormbaar. Dat is te merken wanneer er zeer warme dranken (warmer dan 95 °C) in een polystyreen wegwerpbekertje geschonken worden: het bekertje lijkt dan te smelten.
Tempex, ook wel EPS of piepschuim genoemd, bestaat uit geëxpandeerd polystyreen. Dit materiaal is uitermate geschikt voor het gekoeld vervoeren van producten. Tempex dozen zijn over het algemeen perfect voor een vervoerstraject van maximaal 48 uur bij temperaturen tussen 2 tot 8 graden.
Allereerst zijn EPS en XPS polystyreen: EPS (ook bekend als piepschuim) is geëxpandeerd polystyreen, XPS is geëxtrudeerd polystyreen. PIR is daarentegen polyisocyanuraat. Waar XPS een hogere druksterkte heeft en vooral vochtbestendig is, is PIR de kampioen van de isolatiewaarde.
Daarnaast is Tempex een duurzame bouwstof.Helaas is het wel zo dat de productie van Tempex minder duurzaam is. Hier wordt namelijk aardolie bij gebruikt en verschillende chemische stoffen. Tempex is dus pas na de productie een duurzaam materiaal.