Verzuim. Op grond van de Leerplichtwet en andere wet- en regelgeving zijn scholen verplicht verzuim te melden bij LVS als er sprake is van: Vermoedelijk ongeoorloofd verzuim van 16 uur les-of praktijktijd in een periode van 4 weken. 9 keer te laat komen, bij het begin van de schooldag of tijdens de dag.
Als je kind vaak lessen mist zonder geldige reden, dan schakelt school de leerplichtambtenaar in. Scholen zijn verplicht schoolverzuim van meer dan 16 uur in 4 opeenvolgende lesweken te melden.
Ongeoorloofd te laat komen betekent dat er geen geldige reden, zoals hierboven vermeld, is.
Scholen en instellingen moeten verplicht het ongeoorloofde verzuim melden bij de leerplichtambtenaar, via het verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO). De schoolleiding moet het melden als een leerling 4 lesweken na elkaar in totaal 16 uren les- of praktijktijd afwezig was.
Artikel 5.5 Als een leraar, (zonder dit van te voren te hebben aangegeven), meer dan 10 minuten te laat is, vervalt deze les, mits dit door de klassenvertegenwoordiger gemeld wordt bij de SL of coördinator leerling-zaken.
Als je kind niet naar school gaat, heet dat 'verzuim'. Het is 'geoorloofd verzuim' als jij de school er een geldige reden voor geeft. Maar is die er niet of spijbelt je kind, dan wordt dat 'ongeoorloofd verzuim' genoemd. Voor de ontwikkeling van kinderen is het belangrijk dat zij naar school gaan.
Bij werknemers die regelmatig te laat op het werk verschijnen is het vaak mogelijk de arbeidsovereenkomst te laten beëindigen door middel van een ontbindingsprocedure bij de kantonrechter. Als wettelijke ontslaggrond dient in dit geval te worden gekozen voor verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer (art.
Schoolverzuim boetes
Dan kun je rekenen op een boete voor het schoolverzuim van ongeveer 100 Euro per dag dat je je kind van school houdt. Voor een week kan dat oplopen naar 600 Euro per gezin en voor twee weken komt het bedrag uit op 900 Euro per gezin.
Jongeren kunnen bijvoorbeeld begeleiding krijgen van de jeugdreclassering of doorverwezen worden naar Halt. Dat is de organisatie die taakstraffen uitvoert die zijn opgelegd aan jongeren. In uitzonderlijke gevallen kan de rechter ouders een geldboete opleggen tot 3.700 euro of een gevangenisstraf van een maand.
Mogelijke straf bij ongeoorloofd verzuim / te laat komen
Als uw kind na de waarschuwing van ons blijft spijbelen of vaak te laat blijft komen, kan de leerplichtambtenaar uw kind verwijzen naar Halt. Bij een Halt-traject hoort onder andere een leeropdracht en het aanbieden van een persoonlijk excuus.
De Leerplichtwet is streng. De wet zorgt ervoor dat ieder kind naar school gaat en op een school staat ingeschreven. Ouders of verzorgers zijn er verantwoordelijk voor dat dit ook daadwerkelijk gebeurt. Ze worden er dan ook op aangesproken als dat niet gebeurt.
Een jongere (van 12 tot 18 jaar) die spijbelt, overtreedt de wet: de leerplicht. De jongere is dan strafbaar.Als een jongere veel spijbelt, moet de school dit bij de leerplichtambtenaar melden.
Bij relatief verzuim is een leerling ongeoorloofd afwezig. Spijbelen rond de vakantieperiode heet luxeverzuim, spijbelen vanwege problemen thuis of sociaal-emotionele situaties wordt signaalverzuim genoemd. De school meldt veelvuldig verzuim bij de gemeente.
Zo is het niet toegestaan dat een school haar leerlingen algemeen verbiedt om naar het toilet te gaan tijdens de lesuren. Een leerling moet altijd de mogelijkheid hebben om naar het toilet te gaan, ook tijdens de lesuren wanneer uw toiletbezoek niet kan wachten tot de pauze.
Soms kan een leerling vrijstelling krijgen van de plicht om naar school te gaan. Dan is er geen sprake van ongeoorloofd schoolverzuim of spijbelen. Denk bijvoorbeeld aan ziekte, schorsing, religieuze feestdag, huwelijk of begrafenis. Uiteraard moet er aan een aantal voorwaarden worden voldaan.
Mag een leraar een leerling laten nablijven? Een docent mag iemand laten nablijven. In de onderwijswetten zijn hier geen regels over vastgelegd. Middelbare scholen mogen de regels zelf opstellen.
Wanneer een leerling regelmatig verzuimt, meldt de leerkracht dit bij de directeur. Deze schakelt vervolgens de leerplichtambtenaar in. Deze stelt een onderzoek in en zoekt naar een oplossing. Als uw kind ziek is, hoeft het niet naar school.
Als je niet aan je leer- of kwalificatieplicht voldoet, wordt een leerplichtambtenaar ingeschakeld. Ben je niet ingeschreven in een school of ben je onder de 12 jaar en heb je veel ongeoorloofd verzuim? Dan worden je ouders hiervoor gestraft met een boete, een werk-/taakstraf of in het ergste geval een gevangenisstraf.
Toezicht door Inspectie van het Onderwijs
De inspectie onderzoekt bijvoorbeeld of scholen goed bijhouden of leerlingen aanwezig zijn. Ook controleert de inspectie dan of scholen melding maken bij het verzuimloket van DUO wanneer leerlingen te vaak afwezig zijn zonder geldige reden.
Scholen zijn wettelijk verplicht om verzuim te melden aan de leerplichtambtenaar bij een ongeoorloofde afwezigheid van 16 uur of meer in een periode van 4 weken. Een leerplichtige die minder dan de wettelijke termijn – 16 uur in 4 weken – verzuimt, maar wel lesuren of dagdelen overslaat, begint te verzuimen.
Als een leerling zich het hele uur heeft verslapen, wordt dit aangemerkt als spijbelen.
Geoorloofd verzuim is verzuim met een geldige reden, zoals ziekte, huwelijk, begrafenis, religieuze feestdag (jongeren/ouders moeten wel voldoen aan de voorwaarden bij geoorloofd schoolverzuim). Ongeoorloofd verzuim is verzuim zonder geldige reden.
Je mag een werknemer een boete opleggen bij verkeerd gedrag. Bijvoorbeeld als hij vaak te laat is of zonder reden een dag afwezig was. Dit moet je vooraf wel goed afspreken. Je kunt bijvoorbeeld een boeteclausule opnemen in het arbeidscontract.
Ondanks de waardevolle bijdrage die een werknemer mogelijk levert, is het belangrijk om te benadrukken dat een werkgever het recht heeft om de werknemer te ontslaan of disciplinaire maatregelen te nemen wanneer hij of zij (herhaaldelijk) niet komt opdagen op het werk.
Werknemer is onbereikbaar en komt niet opdagen op werk
Als een medewerker niet op werk verschijnt, dient werkgever te proberen contact op te nemen met de medewerker. De werkgever kan contact opnemen door te bellen, via whatsapp/sms en/of per e-mail. Werkgever kan ook naar het huis van de medewerker gaan.