Tannines zijn in kleine mate niet giftig, ze worden gewoon gegeten door mens en dier. Wanneer een deel van een plant een zeer hoge tannineconcentratie bevat zal een dier in de meeste gevallen afwijzend reageren.
Tannine beschermt de wijn tegen allerlei bacteriën en voorkomt dat de wijn gaat bederven. Tannine is een natuurlijk conserveermiddel. Hierdoor kan de rode wijn veel langer bewaard worden dan witte wijnen. In witte wijnen zijn vaak weinig tannine aanwezig, waardoor je witte wijn dus ook vaak niet te lang kan bewaren.
Rode wijn met veel tannine is vaak gemaakt van de druivenrassen Tempranillo, Syrah, Cabernet Sauvignon, Nebbiolo, Montepulciano en Malbec. Rode wijn met weinig tannine is vaak gemaakt van Pinot Noir, Barbera, Zinfandel, Grenache en Merlot.
Thee bevat altijd tannines, oftewel looistoffen. Dit zijn polyfenolen (krachtige antioxidanten) die een stempel drukken op de structuur, de kleur en de smaak van de thee.
Doorgaans zit er in rode wijn meer tannine dan in witte wijn. Uit diverse onderzoeken komt voort dat tannines invloed hebben op de serotonineafgifte en op het uitzetten en samentrekken van bloedvaten, wat hoofdpijn tot gevolg kan hebben.
Tannines in kruidenthee
Neem Rooibos bijvoorbeeld, hoewel we deze wel drinken als thee mag het zeker de naam thee niet dragen omdat het niet afkomstig is van de Camelia Sinensis (de plant waar alle theeblaadjes vanaf komen). Kruidenthee heeft een eigen unieke samenstelling zonder thee en bevat daarom geen tannines.
Tannine in wijn is vrij gemakkelijk te herkennen. Tannine geeft een wat drogere of wrangere smaak aan wijn. Wil je weten hoe tannine smaakt, bijt dan een druivenpit kapot, dan proef je het echt heel goed. Ook neem eens een slok koude thee dan proef je ook heel goed de wrange smaak van tannine.
Smaak. De Merlot is een zachte, soepele rode wijn met redelijk neutrale tannines en zuren. De smaak van deze rode wijn is voornamelijk te herkennen aan kersen, bessen en pruimen. Deze wijn bevat minder tannine dan de Cabernet Sauvignon waardoor deze gemakkelijker en jonger te drinken is.
Niet alleen rode wijn, maar ook chocolade, oude kaas of noten zorgen voor een toename van histamine. Bij een DOA-tekort heeft men last van jeuk, een verstopte neus of hoofdpijn, na gebruik van deze voedingsmiddelen. Deze klachten kunnen zich direct voordoen, maar ook pas een dag later.
De tannines in rode wijn hechten zich namelijk aan tandplak. Als je dit verwijdert, worden je tanden dus niet paars. Je avond eindigt niet lallend en zwalkend, maar af en toe een glas water drinken, spoelt ook de rode wijn weg. Zo heb je minder kans op paarse vlekken en zul je het feestje classy verlaten ;-).
Je kunt intoerant zijn voor looizuur en in grote hoeveelheden is looizuur schadelijk. Looizuur is de stof in de thee die, net als bij wijn, zorgt voor de licht-wrange, samentrekkende smaak in de mond en het vliesje op de thee.
Het zijn tannines die de bittere smaak geven. Ook witte en oranje wijn kan bitter zijn. Dat hangt af van de druif, de manier van persen en of er schilcontact is geweest. Tanninestoffen zitten onder meer in de schil.
Tannines zijn een groep van chemische verbindingen die van nature voorkomt in planten, ook wel polyfenolen genoemd. In nature zit tannine in de schillen, pitten en stelen van druiven. Ook komt het voor in hout. Tijdens het gistingsproces komen de tannines uit de druiven in de wijn.
Verschillende bladeren bevatten meer of minder tannine, een stof die in het uiteindelijke resultaat van de afdruk een grote rol speelt. Roos, eik, geranium en esdoorn bevatten veel tannine. Maar ook bloemen en zelfs grassen zijn bruikbaar.
Tannines zijn chemische verbindingen in de wijn, namelijk looizuren. Deze zijn afkomstig van de schillen, pitten en steeltjes van de wijn - of van het vat waarin de wijn heeft gerijpt. Tijdens het gisten verhuizen ze naar het druivensap, waar later wijn van gemaakt wordt.
De zoetheid varieert van droge rode en witte wijnen zoals Cabernet Sauvignon of Chardonnay tot zeer zoete dessertwijnen zoals Port. Voor veel beginners zijn de niet-droge wijnen zoals Moscato d'Asti en Pinot Noir een geweldige entree in de wijn.
Misschien wel net zo populair is de merlot. Deze wijn heeft een zachte en toegankelijke smaak met weinig zuur en weinig tannines. Merlot wordt in wijngebieden over de hele wereld verbouwd, maar hoe warmer het gebied is, hoe zachter de smaak van de wijn. Merlot past goed bij een hamburger of biefstuk.
Rode wijn bevat namelijk histamine, een stof die allergische reacties kan uitlokken. Het kan soms zo erg zijn dat er een zwelling in de neus plaatsvindt, waardoor ademen moeilijk wordt. Geen lachertje. Bij intolerantie gaat u regelmatiger naar een zakdoek grijpen door een vervelende loopneus.
De geschiedenis van de Syrah druif begon dus in Zuidoost Frankrijk, het Rhône gebied. In dit gebied werd (en wordt) de druif Syrah genoemd. Rond 1990 werd de Syrah populairder wereldwijd. Dit kwam omdat de wijnen uit de Bordeaux streek (bijvoorbeeld een Merlot) steeds duurder begonnen te worden.
Je overgebleven wijn kun je goed in een stoofgerechten gebruiken, je kunt er saus van maken en je kunt perfect je eigen rode wijnazijn maken. Zo hoef je nooit meer wijnazijn te kopen en heb je altijd je eigen lekkere wijnazijn.
Gelukkig is er thee: tientallen varianten, hartstikke lekker en net als de meeste warme theeën -bevatten Pickwick theeën geen calorieën. Tenzij jij er zelf suiker of melk bij doet natuurlijk.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Bij overmatige consumptie van deze thee kan het zijn dat de er te veel leverenzymen worden aangemaakt. Op het moment dat er te veel leverenzymen in je lichaam zitten kan dit duiden op leverproblemen. Dit zal echter nooit het geval zijn bij normaal gebruik van twee a drie kopjes per dag.