Tandsteen is meestal zichtbaar als een gele of bruine kleur op de tanden. Tandsteen verwijderen is zeer belangrijk omdat het tandsteen zich onder het tandvlees kan nestelen met ernstige ontstekingen tot gevolg. Tandsteen verwijderen is een kleine ingreep en wordt bij ons in de kliniek uitgevoerd.
Als er eenmaal tandsteen is gevormd, kan dit weggehaald worden door een mondhygiënist, preventieassistent of tandarts. Tandsteen verwijderen kan op twee manieren: met behulp van een haakje – waarbij het tandsteen wordt weggekrabd – of met een apparaat dat ultrasone trillingen geeft.
Tandsteen kun je herkennen aan de harde, brokkelige laag langs je tandvleesrand en door een geel, bruine verkleuring van de tanden.
Tandplak bevindt zich in heel je gebit. Zowel aan de voor- als achterkant van je tanden en kiezen en ertussen. Omdat tandplak dezelfde kleur heeft als je tanden, is het met het blote oog nauwelijks zichtbaar. Tandplak is daarom soms lastig om te verwijderen.
De oorzaak van tandsteen
Tandplak heeft een volkomen natuurlijke oorzaak. Iedereen ontwikkelt tandplak op zijn tanden, elke dag. Het belangrijkste is dat u tandplak dagelijks verwijdert door te poetsen, te flossen en te spoelen voordat het in tandsteen verandert.
Het korte antwoord is "nee". Hoewel je tandplak thuis gemakkelijk zelf kunt verwijderen, kan zelf tandsteen verwijderen leiden tot ernstige verwondingen. Dit is dus een taak voor je tandarts.
De voornaamste oorzaak is de persoonlijke mondhygiëne. Door niet de juiste poetstechniek te gebruiken, blijft er meer tandplak achter in de mond. Hierdoor zal er meer tandsteen ontstaan. Ook het eten van zetmeel en suikerrijk voedsel heeft als gevolg dat er meer tandplak wordt aangemaakt.
De oorzaken van een vieze adem
Wanneer tandplak te lang blijft zitten verandert dit in tandsteen. Het nadeel van tandsteen is dat dit veel bacteriën bevat. Dit veroorzaakt niet alleen een onprettige geur, ook richten deze bacteriën veel schade aan het tandvlees en uiteindelijk het kaakbot aan.
Tandsteen is op den duur schadelijk voor de gezondheid van je gebit en tandvlees. Het kan gaatjes (cariës) en tandvleesontsteking veroorzaken. Daarom is het van belang dat tandsteen regelmatig op professionele wijze wordt verwijderd, vooral ook op die lastige plekken waar je zelf niet of moeilijk bijkomt.
Tandsteen heeft een andere kleur dan tandplak. Daar waar tandplak bijna dezelfde kleur als het gebit heeft, verkleurt tandsteen naar bruin, grijs of zwart. Zwarte randjes op de tanden duiden dan ook vaak op tandsteen.
De meeste middeltjes bevatten zuren en deze zuren bestrijden niet alleen tandsteen maar beschadigen ook jouw tandglazuur. Dit is namelijk een van de gevaren van zelf tandsteen verwijderen. De middeltjes die je gebruikt bestrijden in sommige gevallen tandsteen maar hebben ook bijwerkingen voor jouw tanden.
Het niet tijdig verwijderen van tandplak en tandsteen heeft, naast het ontstaan van gaatjes, nog een ander naar gevolg. De bacteriën die zich op de tandplak en tandsteen verzamelen irriteren het tandvlees, waardoor het ontstoken raakt.
Hoe vaak moet je naar de mondhygiënist om tandsteen te laten verwijderen? Dat is heel persoonlijk. Het ligt eraan hoe goed je zelf je mond kan schoonhouden en hoe gevoelig je bent voor het ontstaan van tandsteen. Maar twee keer per jaar is gebruikelijk.
Tandsteen is een geel- of bruinkleurige afzetting die gevormd wordt als tandplak op je tanden mineraliseert. Of je gevoelig bent voor opbouw van tandsteen verschilt per persoon.
Niet iedereen heeft evenveel last van plak en tandsteen. Bij de één ontwikkelt het zich veel sneller dan bij de ander. Wel is het in het algemeen zo dat mensen er meer last van krijgen naarmate ze ouder worden.
Tandpasta's die actief zijn tegen tandsteen kunnen pyrofosfaat bevatten. Dit helpt de vorming van tandsteen op tanden te voorkomen. Een nog effectiever ingrediënt is natriumhexametafosfaat, dat zeer effectief is in het voorkomen van tandsteen en verkleuringen.
Witte aanslag of witte vlekjes zijn doffe plekken die poreus zijn geworden. Vaak zijn ze zichtbaar op hoek- en voortanden. Op zowel boven- als ondertanden kan deze witte aanslag voorkomen. Het is een vlekje dat witter is dan de rest van de tand.
Het verwijderen van tandsteen kan een beetje gevoelig zijn. Dit is echter van korte duur, zodra de behandelaar klaar is zal dit gevoel over zijn. Geef het altijd aan als de behandeling te pijnlijk wordt.
Als ontlasting lang in de darm blijft zitten (verstopping), kan het gaan gisten door het inwerken van de bacteriën in de darm. Hierdoor ontstaat extra gasvorming. Dit gas kan door de wand van de darm in de bloedbaan worden opgenomen en via de longen worden uitgeademd. Dit kan een slechte adem veroorzaken.
Wanneer je flossdraad vies ruikt na het schoonmaken, dan is dat een teken om vaker te flossen tussen je tanden en kiezen. De vieze geur wordt veroorzaakt door afvalproducten van bacteriën en of een ontsteking. In het begin kan flossen gevoelig zijn en kan het tandvlees gaan bloeden.
Een slechte adem komt meestal door bacteriën in uw mond. Die bacteriën maken van etensresten gassen, zoals zwavel. Deze gassen ruiken vies en zorgen voor een slechte adem.
De vorming van tandplak wordt gestimuleerd door zetmeel en suikerrijke voeding. Eet minder suiker en zetmeelrijke producten om de aanmaak van tandplak te verminderen.
Wanneer je tandplak niet goed verwijdert, zal het op den duur verharden en ontstaat er tandsteen. De een heeft meer tandsteen dan de ander. Dit kan verschillende oorzaken hebben: Het ene gebit is makkelijker te reinigen dan het ander.
Het bestaat uit voedseldeeltjes en bacteriën met hun afvalproducten. Tandplak kan verkalken tot tandsteen, dat stevig vastzit rond je tanden. Wanneer tandplak onvoldoende wordt verwijderd, is het de oorzaak van heel wat tandproblemen.