Reiniging en verzorging: Als je de Tijgeroog draagt als hanger, ketting, of wanneer je hem als trommelsteen in je broekzak meedraagt, is het raadzaam de steen aan het eind van de dag met lauwwarm water af te spoelen. Hiermee wordt de steen van zijn statische lading ontdaan.
REINIGING & OPLADEN VAN EEN TIJGEROOG
De Tijgeroog kan worden gereinigd met alle methodes, zoals met water of vuur. Opladen kan ook op veel manieren bijv. met aarde of de zon.
Bodhi's, borniet, chalcedoon, calciet, chrysocolla, coelestien/ celestien, fluoriet, hematiet, hemimorfiet, lapis lazuli, magnetiet, moqui marbles, prehniet, pyriet, seleniet en zinkblende mogen niet in water. Deze stenen zijn namelijk poreus of ijzerhoudend en beschadigen daardoor door het water.
Tijgeroog bevordert rust, werkt pijnstillend, helpt bij overprikkeldheid van het zenuwstelsel en gaat hyperventilatie tegen. De steen heeft een positieve invloed op verkoudheid, astma, ogen, keel, geslachtsorganen en ontkrampt bij spanningen.
De Tijgeroog kan je opladen in het zonlicht of maanlicht bij volle maan. Of bijvoorbeeld opladen met Bergkristal, Seleniet of op een cluster Amethist. Tijgeroog kan je het beste opladen als de zon het dichtste bij de aarde is. Dat in de namiddag zon.
Tijgeroog is een beschermende steen die vroeger als talisman werd gedragen. Daarnaast combineert het de energie van de aarde met de energie van de zon. De steen zorgt daardoor voor een hoge energie vibratie die wel geaard is. Verder is het een steen van vitaliteit, praktische zin en fysieke actie.
Meten is weten
Het is daarom handig om te weten of stenen die je regelmatig gebruikt nog wel werkzaam zijn. De beste manier om dat vast te stellen, is door te testen hoeveel energie de steen nog bevat. Je kunt dat vaststellen met bijvoorbeeld een spiertest, een biotensor of een pendel.
Je heb blauw Asbest, crocidoliet en witte asbest, crysotiel. De blauwe hiervan is het gevaarlijkst. Serpentijn kan soms chrysotiel bevatten, het is dan niet geschikt als bijvoorbeeld knuffelsteen.
Cinnaber
Omwille van de dieprode kleur werd cinnaber al vanaf de oudheid gebruikt om er verf of cosmeticaproducten van te maken. Tegenwoordig dient cinnaber, omwille van de giftige eigenschappen, alleen nog maar om er kwik uit te winnen.
* Tijgeroog versterkt het innerlijk oog en vergroot zo ook je intuïtie en spirituele vermogens. * De tijgeroog hoort bij de onderste drie chakra's, maar vooral bij de zonnevlecht.
Tijgeroog, Citrien, Fluoriet en Topaas geven zelfvertrouwen en zorgen dat je het wat zonniger ziet. Toermalijn en Labradoriet nemen negatieve emoties weg. Tijgeroog voor meer zelfvertrouwen, Fluoriet, Roze Kunziet en Dolomiet.
Aquamarijn edelsteen
Bij een burnout ben je vaan boos, geïrriteerd en gestrest. De Aquamarijn steen verlicht deze emoties en helpt je eerlijk en tolerant te zijn. Als je een moeilijk gesprek moet voeren, of een conflict gaat oplossen is dit dus de perfecte steen om te dragen.
Hoe lang duurt het voordat een edelsteen gaat werken? Ook daarvoor is geen algemene regel. Het hangt af van de gevoeligheid van de persoon die de edelsteen gaat dragen. Het gaat om de wisselwerking die er ontstaat, en ook van de storing die er is.
Welke edelstenen kunnen niet samen? Door hun tegengestelde werking kunnen er stenen zijn die qua energie beter niet tegelijk gebruikt/gedragen worden. Een voorbeeld is Granaat en Lapis Lazuli > de een werkt bloeddruk verhogend en de ander bloeddrukverlagend.
Hoe vaak je de steen reinigt en oplaad hangt af van welke steen het is en waarvoor je hem gebruikt. Belangrijk is hierbij naar je gevoel te luisteren. Als je gevoelig bent voor de werking van de steen laat je dan door hem leiden.
Als je steen breekt of zoek raakt, heb je de energie van de desbetreffende steen schijnbaar niet meer nodig in je leven. Het is een teken dat je een fase hebt afgerond. De steen, die deze fase representeerde en ondersteunde, doet vervolgens wat de natuur ook doet: hij volgt de cirkel van het leven.
Stenen die het zonlicht slecht verdragen zijn onder andere Amethist, Aquamarijn, Aventurijn, Beryl, Celestiet, Kunziet, Larimar, Malachiet, Opaal, Rozenkwarts, Toermalijn en Turkoois. Het opladen van stenen in maanlicht werkt heel goed.
Citrien. Citrien is een gele of oranjebruine steen die staat voor vertrouwen en zelfrespect. Het helpt bij het positief bij het immuunsysteem en vooral om extreme vermoeidheid tegen te gaan. Het kan direct op de huid worden gedragen en verwerkt worden tot edelstenen elixer.
Veel edelstenen bevatten meerdere mineralen, waarvan sommige in onvermengde vorm giftig zijn. Gelukkig gaat het meestal om zeer kleine hoeveelheden, zodat er in de praktijk geen enkel gevaar bestaat.
Hoeveel stenen kun je tegelijkertijd gebruiken? Hier is geen gouden regel voor, maar als algemene regel kun je stellen dat je het beste niet meer dan drie stenen tegelijkertijd kunt dragen. Voor (jonge) kinderen is het verstandig niet meer dan één steen tegelijkertijd te dragen.
Door de steen minimaal 1 nacht in het maanlicht te leggen (dit kan gewoon achter glas), wordt de natuurlijke energie van de steen weer aangevuld. Dit is een hele zachte en veilige methode om stenen op te laden. Bijzonder geschikt hiervoor is natuurlijk volle maanlicht! Ook met zonlicht kan een steen opgeladen worden.
Het ontstaan. Tijgeroog ontstaat door de verkiezeling van zwartblauwe asbestvezels die crocidoliet worden genoemd. Daarbij ontstaan vaste insluitsels van haarachtige kristallen in het kwarts. Door de oxidatie van de oorspronkelijke crocidolietvezels ontstaan de goud glanzende limonietvezels van de steen.
Hou de steen eens tegen je wang. Te licht van gewicht is nooit goed, maar plastic kun je vrij snel herkennen. Als je iets van naden ziet aan de buitenkant, of bubbeltjes aan de binnenkant dan heb je ook een nepperd te pakken. Edelstenen kunnen wel insluitsels hebben (maar nooit perfecte bubbels.
Steenbok (22 december t/m 20 januari)
Bij dit sterrenbeeld horen de edelstenen: rookkwarts, bergkristal, jaspis, regenboog maansteen, maansteen en zwarte toermalijn.