Vaak wordt gedacht dat synthetisch ondergoed geen goede keuze is. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat aantoont dat deze stoffen minder goed zijn voor je vagina. Sterker nog: als je denkt veel te gaan zweten, is synthetisch ondergoed eigenlijk beter.
Ondergoed van katoen is het meest gangbaar, al járen. Katoen groeit uit de zaden van de katoenplant. Het komt natuurlijk niet als draden uit een plant groeien, maar wordt door mensen tot draden gesponnen. Katoen is sterk, zit lekker, slijt niet snel en het is warmteregulerend, vochtabsorberend en luchtdoorlatend.
Polyester. Polyester wordt veel gebruikt in de ondergoed industrie dankzij haar verbluffende eigenschappen. Polyester is flexibel, kreukvrij, vormvast en duurzaam. Het is vergelijkbaar met katoenen ondergoed dankzij de goede ondersteuning, maar is in werkelijkheid veel dunner!
De klassieker is katoen ondergoed dat bijna altijd goed is. Het is een natuurvezel en plantaardig. Doordat katoen ademt en ventileert, raakt je huid minder geïrriteerd dan bij andere stoffen.
LINGERIE VAN SYNTHETISCHE VEZELS
De meest gebruikte voor lingerie zijn polyester, polyamide en Elastan. De meest voorkomende synthetische vezel is polyester. Het is hittebestendig en kleurvast, droogt snel, kreukt niet en krimpt minder dan bijvoorbeeld de katoenvezel. Polyester is ook elastischer dan katoen.
Het grote voordeel van synthetische stof is dat het sterk is. Daarmee is het beter bestand tegen slijtage en is het vrij eenvoudig te reinigen. Vezels van natuurlijke oorsprong, zoals katoen, zijn bijvoorbeeld veel lastiger te reinigen. Doordat de jas beter bestand is tegen slijtage, kun je er nog jaren mee doen.
Synthetische materialen zijn kunstmatig gemaakt. Polyester komt niet oorspronkelijk in de natuur voor en is dus een synthetisch materiaal.
Een onderzoek van Stanford University uit 2015 wees uit dat mannen die overdag boxer dragen en 's nachts in adamskostuum slapen, 25 procent minder beschadigde DNA in hun sperma hadden dan degenen die dag en nacht ondergoed zonder Cup technologie droegen.
Misschien vraag je je af waarom het dragen van katoenen ondergoed de beste keuze is. Dit komt voornamelijk omdat katoen veel lucht doorlaat. Hierdoor blijven nare luchtjes weg en blijf je overal fris ruiken. Dit is niet de enige reden waarom katoen zo goed is, het voorkomt namelijk ook irritatie van de huid.
De opvallendste pluspunten van polyester ten opzichte van katoen zijn de kleurvastheid, maatvastheid en elasticiteit. De vezels zijn sterk, waardoor ze niet snel zullen slijten en ze zijn niet kreukgevoelig. Synthetische vezels hebben slechts een gering vermogen tot vochtopname, waardoor de kans op zweten groter is.
vochtabsorberend Tencel lyocell ondergoed
Nog zo'n topper als het gaat om anti zweet ondergoed: het materiaal lyocell, ook wel Tencel genoemd. Een lyocell boxer voelt niet alleen zijdezacht aan, maar heeft ook vochtabsorberende, ventilerende, sneldrogende én antibacteriële eigenschappen.
Omdat katoen gemaakt is van een natuurlijke vezels, ademt de stof beter. Zo wordt transpiratievocht snel opgenomen en blijft je katoenen kleding de hele dag fris. Polyester is daarentegen geen ideale stof voor hoge temperaturen. Pure polyester neemt vocht namelijk slecht op, waardoor de stof zweterig kan aanvoelen.
Wat zijn de nadelen van polyamide? Kleding met een hoog polyamidepercentage is niet erg geschikt voor koud weer. Omdat de stof vocht niet goed opneemt en weinig ademt, is het niet warm.
Het ademend ondergoed plukt als het ware het zweet van je lichaam en werkt dit weg naar de buitenkant van het ondergoed. Hier wordt het opgepakt door een tweede laag, of verdampt het in de buitenlucht. Het gevolg is dat je lichaam droger aanvoelt, zelfs wanneer je maximaal aan het sporten bent.
Polyester is van andere polymeren dan polyamide. Zo is polyamide bijvoorbeeld heel duurzaam, terwijl polyester dat veel minder is. Daardoor is polyamide vaak ook duurder. Daarnaast is polyamide gevoeliger voor warmte dan polyester.
Het opkruipen van de pijpjes kan verschillende oorzaken hebben. Draag jij boxershorts die niet goed aansluiten aan je been dan kan dat zorgen voor omhoogkruipende pijpjes. Ook de verkeerde maatkeuze kan ertoe leiden dat de boxershorts niet optimaal zitten waardoor je boxershort omhoogkruipt.
- kiezen voor stoffen die aangenaam aanvoelen, glad soepel zijn. Bijvoorbeeld: katoen, linnen, zijde en hennep omwille van de fijne vezels die bovendien ook nog eens luchtdoorlatend zijn. - stoffen vermijden die de huid schuren, zoals wol.
Het is beter voor je huid
Wanneer je zonder onderbroek of pyjama slaapt, krijgt je huid de kans om te ademen. Daarom is het ook goed om af en toe op blote voeten te lopen. Als je naakt slaapt, krijgt je huid de hele nacht de tijd om te ademen.
Dus: beter wel of geen onderbroek dragen? Kortom: je kunt met een gerust hart elke dag een onderbroek blijven dragen, want met commando gaan verbeter je de gezondheid van je vagina eigenlijk niet. Geen onderbroek dragen kan bovendien een bepaald beschermlaagje tussen je vagina, vulva en kleding weghalen.
Je voelt je vrij
Ondergoed is gewoon ronduit beperkend en vervelend. Als je echt wilt weten hoe vrijheid voelt, doe dan wat alle meiden die commando gaan doen en gooi het ondergoed voorgoed weg.
Van welke kleding zweet je het minst? Natuurlijke kledingvezels, zoals katoen en linnen, ademen over het algemeen het beste. Daar zweet je het minst in als het warm is. Katoen is een ademde stof en neemt vocht op.
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst. Ga daarom voor katoen of linnen. Deze materialen zijn lekker luchtig omdat ze ademen, hierdoor zweet je minder en is het dus een betere optie dan synthetische materialen. Ga voor een leuke linnen broek of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
De stof polyester is een lichte en gladde stof die zacht aanvoelt. Het is duurzaam en vormvast. Polyester is erg sterk, het krimpt niet, kreukt niet en vervormt niet. Een nadeel van polyester is dat het niet zo goed ademt: het neemt niet goed vocht op en kan dus zweterig aanvoelen.