Wat is sushirijst ? Sushirijst is een gepolijste, witte, rondkorrelige rijstsoort die van nature veel zetmeel bevat zodat deze na het kookprocesgoed aan elkaar blijft plakken. Wist u dat sushirijst het zusje van de Spaanse paellarijst en Italiaanse risottorijst is? Sterker nog, veel sushirijst wordt in Italië verbouwd!
Bijna net zo lekker als echte sushi, maar dan veel minder werk. Kook de risottorijst zoals je dat met gewone rijst zou doen, gewoon in water dus. Als ie gaar is (even proeven), spoel je het af met koud water. Meng er een klein beetje Yofresh doorheen, zodat de rijst nog iets plakkeriger wordt.
Maak zelf de keuze welke soort rijst je wilt gebruiken. Tegenwoordig kun je zelf bij de supermarkt sushi rijst kopen. Of gebruik pandan rijst want die plakt lekker of zilvervliesrijst voor de meeste voedingswaarde. Voor de dames die het gewicht in balans willen houden is quinoa ook een alternatief.
Er zijn een aantal grote verschillen tussen gewone rijst en sushirijst. Ten eerste zijn de korrels van sushirijst een stuk korter en dikker dan gewone rijst. Sommige soorten sushirijst zijn zelfs volledig rond. Niet alleen de vorm verschilt; sushirijst moet ook vaker gewassen worden door de grote hoeveelheid zetmeel.
Arborio, Carnaroli en Violone Nano zijn de meest gebruikte rijstsoorten voor het maken van risotto.
Om een risotto te laten slagen heb je rijst van een specifiek ras nodig: de Japonica. Deze rijst heeft korte en stevige korrels vergeleken met het lange Indica ras. De rijstkorrels van het Japonica ras bevatten allemaal 2 soorten zetmeel.
De paellarijst lijkt op de risottorijst en kunnen in beide gerechten gebruikt worden. Ik heb een lekker recept van Paella met groene asperges, bonen en doperwten voor je. Dessertrijst of paprijst of puddingrijst is een rondkorrelige rijst die na het koken zacht en plakkerig wordt.
Het belangrijkste verschil tussen sushirijst met de rijst die we dagelijks eten is dat de korrel van sushirijst korter, ronder en dikker is en van nature veel zetmeel bevat waardoor deze na het koken veel beter aan elkaar blijft plakken. Sushirijst is één van de belangrijkste ingrediënten voor sushi.
Risottorijst. Risottorijst is een verzamelnaam voor alle rijstsoorten – waarvan arborio de bekendste is – die geschikt zijn voor het maken van de populaire Italiaanse specialiteit uit één pan. Risottorijst bevat veel zetmeel en heeft een korte, ronde korrel die tijdens het garen veel vocht opneemt.
Risottorijst is een speciale, rondkorrelige rijst die wel tot vier keer haar gewicht in vocht kan opnemen en tijdens het koken ook wat zetmeel loslaat. Dat zorgt voor een lekkere smeuïge textuur en een bite in je gerecht; iets wat niet lukt met een langkorrelige rijstsoort.
Soorten rijst om te vermijden voor sushi
Dit zijn de volgende: arborio rijst. kleefrijst. Langkorrelige witte rijst (zoals basmatirijst)
Sushi kan gezond zijn, maar helaas is het vaak niet zo. Sushirijst wordt bijvoorbeeld gemaakt met heel veel suiker (om het wat zoeter en extra plakkerig te maken). Bovendien zitten er ook niet bepaald veel goede voedingsstoffen in deze witte rijst en bevat het wél veel calorieën. Daar kun je dik van worden.
Perfecte rijst om sushi en andere oriëntaalse gerechten te maken. De hoge kwaliteit Japonica rijst met kleine korrel is plakkeriger en zoeter van smaak dan bijvoorbeeld basmati rijst. Zelf toevoegen: nori (zeewier), rijstazijn, verse groenten en/of vis.
Bij AsianFoodLovers heb je keuze uit verschillende soorten authentieke sushirijst waar je thuis direct mee aan de slag kunt.
Wil je de rijst weer plakkerig krijgen dan moet je er dus voor zorgen dat je weer zetmeel aan het kookproces toevoegd. Dit doe je door in een pan met water bloem toe te voegen en dit even goed te kloppen. Doe je rijst in het water en laat dit even in koken totdat je een papje krijgt.
Rijst, en dus ook risottorijst, bevat veel koolhydraten. De bereiding van een traditionele risotto is behoorlijk calorierijk: er wordt veel room en kaas in gebruikt. Daarom is het superleuk dat PowerSlim een mooi recept heeft voor een calorie- en koolhydraatarm alternatief.
Het (vergroot)woord risotto is afkomstig van het Italiaanse riso dat 'rijst' betekent, met het achtervoegsel otto.
Paellarijst en risottorijst bestaan niet
De benaming paellarijst of risottorijst zegt op zichzelf namelijk helemaal niks. Beide termen zijn geen namen voor specifieke producten. Het is alleen een classificatie waarvoor je ze kunt gebruiken, namelijk in de paella of in de risotto.
Dan is er nog bomba. Deze rijstsoort wordt veel door de Spanjaarden gebruikt voor de wereldberoemde paella. Het absorbeert twee keer zo veel vocht als langkorrelige soorten, maar wordt zoals haar ronde broertjes niet plakkerig.
Ketanrijst. Ketanrijst wordt ook wel kleefrijst genoemd, omdat het goed aan elkaar plakt. Het is dezelfde soort rijst als de Japanse sushi-, de Spaanse paella- en de Italiaanse risottorijst, maar de ketanrijst wordt vaak in de Aziatische keuken gebruikt. Met deze rijstsoort kun je perfect Indonesische lempers maken.
Pandanrijst is gewone witte rijst die gekookt is met de heldergroene, aromatische bladeren van de Pandan (schroefpalm) en qua smaak erg op jasmijnrijst lijkt.
Het vliesje en die kiem (die bij witte rijst worden verwijderd) bevatten bijvoorbeeld ook vitamine B1, vitamine B6 en een best aardige hoeveelheid fosfor, kalium en magnesium. Kortom, meer voedingsstoffen voor dezelfde hoeveelheid calorieën. En dat maakt zilvervliesrijst de meest gezonde rijst!
Net als witte rijst bevat deze rijst een stuk minder voedingsstoffen doordat het vliesje is verwijderd. De rijstkorrel van basmatirijst is in vergelijking met andere soorten langer en heeft een lichte nootachtige smaak. Doordat er meer smaak aan zit, is dit een favoriet bij velen. Wist je dat basmati 'geurig' betekent?
Het Benelux assortiment van Riso Scotti beslaat dé meest iconische rijstsoort uit Italië: risotto rijst. Riso Scotti biedt uiteraard de pure rijstkorrel - Arborio en Carnaroli risotto - voor een traditionele bereiding met bouillon.