Bij zachte broodproducten, zoals suikerbrood of rozijnenbrood kunnen er wel grotere hoeveelheden suiker worden toegevoegd, maar dit zijn dan ook herkenbare, verrijkte broden. Koolhydraten hebben een niet al te beste reputatie. Ze zouden je dik maken en ongezond zijn.
Er zitten 137 kilocalorieën in 1 snee (45 gram) suikerbrood.
Voedingswaarden per 100 gram : Energie 1182 Kj (282 Kcal), Vetten 3.5 g., Vetten verzadigd 1.3 g., Koolhydraten 55.0 g., Suikers 25.2 g., Eiwitten 6.4 g., Zout 0.0 g.
Een krentenbol bevat minder calorieën dan de gemiddelde tussendoortjes, maar bevat wel relatief veel suikers. Een krentenbol is dus niet zo gezond als bijvoorbeeld een mueslibol, maar ze kunnen prima als tussendoortje genuttigd worden.
Zoals gezegd zitten er in een croissant veel calorieën. In een krentenbol zitten bijvoorbeeld maar 140 calorieën per stuk. In een snee bruin brood zitten slechts 75 calorieën.
Krentenbrood schimmelt niet snel
Bij krentenbrood heb je hier nauwelijks last van. Dat komt doordat er veel ingrediënten in het krentenbrood zitten die een schimmelwerende werking hebben. Het lijkt daardoor alsof krentenbrood (of krentenbollen) heel lang houdbaar zijn. In ieder geval veel langer dan normaal brood.
Volgens het advies van WHO mag je in vrije suikers 10 procent van je dagelijkse calorie-inname nuttigen. Dat betekent dat een vrouw ongeveer 50 gram suiker per dag mag en een man 60 gram suiker per dag. Volgens het Voedingscentrum mag je in totaal (vrije suikers en natuurlijke suikers) ongeveer 90 gram suiker per dag.
Suikerbrood is een specialiteit uit het noorden van Nederland, vooral Friesland. Het is gebakken van een fijn deeg, waaraan royaal suikerklontjes en kaneel zijn toegevoegd. Behalve in Friesland wordt het steeds meer in andere provincies aangeboden. Heerlijk met roomboter bij de koffie.
In een witbrood zitten al 63 suikerklontjes. Maar wist je dat in onderstaande ook heel veel suiker zit? Suiker versterkt smaak. Hoe mee suiker wordt toegevoegd aan een product, hoe lekkerder het is en hoe meer we ervan willen eten.
Gemiddeld genomen weegt een boterham 30 gram. Brood bevat volgens de NEVO-tabel gemiddeld 2 tot 3 gram suiker per 100 gram. Dus een snee brood bevat gemiddeld iets minder of meer dan 1 gram suiker. Ter vergelijking: een suikerklontje is ongeveer 4 gram.
Een ei (60 g) levert ongeveer 90 kcal. Dat is nog geen 5% van de totaal aanbevolen hoeveelheid calorieën per dag (gemiddeld zo'n 2000 kcal).
Hoeveelheid eiwit in suikerbrood:
3,6 gram. in 1 snee (45 gram)
Is suiker slecht? Nee, suiker is niet per definitie ongezond of slecht voor je. Maar zoals het filmpje laat zien kan te veel suiker dus wel slecht zijn voor je lichaam. Krijg je te veel suiker binnen, dan kan dit zorgen voor overbelasting van je alvleesklier, overgewicht en diabetes type 2.
1 gram suiker levert 4 kilocalorieën aan energie. Een lichaamscel gebruikt de vrijgemaakte energie voor verwarming, groei en herstel van het lichaam en voor het transport van stoffen. Daarnaast geeft suiker een zoete smaak aan eten. Als je suiker eet geven je hersenen dopamine af.
Volkoren- en bruinbrood bevatten veel goede voedingsstoffen. Volkorenbrood is de meest gezonde keuze omdat het de meeste vezels en andere gunstige voedingsstoffen bevat. Brood wordt gemaakt van graan, meestal tarwe. Bij het maken van witbrood wordt alleen de kern van de graankorrel gebruikt.
Als mensen geen brood eten, of biologisch brood of thuisgebakken brood zonder bakkerszout eten, kan dat leiden tot een jodiumtekort. Hierdoor kan krop weer de kop opsteken. Krop zorgt ervoor dat je schildklier trager gaat werken en opzwelt.
Brood, ontbijtgranen, aardappelen, peulvruchten en graanproducten vallen onder een belangrijke schijf uit de bekende “schijf van vijf”. Toch heeft brood ook een slecht imago. Zo bevat het veel zout, heeft het een hoge glycemische index en staat het bekend als dikmaker door de koolhydraten.
Gelukkig kun je het prima bewaren; je kunt suikerbrood zelfs invriezen! In een goed afgesloten plastic zak is suikerbrood na het bakken nog zo'n 4-7 dagen houdbaar. Vries je het in, dan kun je er zelfs een maand later nog van genieten. Laat het brood bij voorkeur in de zak ontdooien, zo voorkom je dat het droog wordt.
In Engeland is de krentenbol bekend onder de naam currant bun. Dit broodje is hier aan het eind van de zeventiende eeuw ontstaan. Een pastoor importeerde krenten (currants) van het Griekse eiland Zakynthos waar hij als jongere gediend had.
Veilig Verkeer Nederland wil totaalverbod op alcohol in verkeer. 'Na een krentenbol zit je al op 0,2 promille'